ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ

Δεν αναμένονται προβλήματα στις ευρωπαϊκές και στις υπερατλαντικές πτήσεις, τουλάχιστον για τις επόμενες 24 ώρες, διαβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε ηφαίστειο της Ισλανδίας. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο εναέριος χώρος και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Εκτιμάται ότι εντός της ημέρας θα κλείσουν και άλλα αεροδρόμια, όπως ανακοίνωσε η ισλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ένα πέπλο τέφρας, καπνού και ατμού έχει απλωθεί στον αέρα σε ύψος 20 χιλιομέτρων. Το ηφαίστειο Γκρίσμβοτν, που θεωρείται το πιο δραστήριο της Ισλανδίας, εξερράγη χθες έπειτα από «ύπνο» επτά ετών.

Όπως έγινε γνωστό, η τέφρα από το ηφαίστειο θα μπορούσε να φτάσει στη βόρεια Σκοτία ως την Τρίτη και σε τμήματα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, ως την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αν η δραστηριότητα του ηφαιστείου συνεχιστεί. Αυτήν την ενημέρωση είχαν οι αεροπορικές εταιρίες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ωστόσο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληθφεί υπόψη πρώτον το ότι η περίοδος πρόβλεψης, πέντε μέρες, είναι μεγάλη -άρα και περισσότερο επισφαλής- και δεύτερον ότι τα ρεύματα αέρα είναι διαφορετικά από αυτά που είχαν καταγραφεί κατά την περυσινή κρίση με την έκρηξη άλλου ηφαιστείου στην Ισλανδία.

«Το αεροδρόμιο του Κεφλαβίκ, το κύριο διεθνές μας αεροδρόμιο, κλείνει. Ο εναέριος χώρος κλείνει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χγιόρντις Γκουντμουντσντότιρ, εκπρόσωπος της Isavia, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ισλανδίας.

«Η πρόβλεψη για τις επόμενες έξι ώρες αναφέρει ότι οι στάχτες από το ηφαίστειο θα εξαπλωθούν σήμερα πάνω από την Ισλανδία, οδηγώντας στο κλείσιμο των περισσότερων αεροδρομίων της χώρας όσο προχωράει η μέρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Isavia.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πετά απόψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ιρλανδία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η ενεργοποίηση του ηφαιστείου θα επηρεάσει την πτήση του.

Το ηφαίστειο Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βάτναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία. Όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις είχαν αναδρομολογηθεί νότια της Ισλανδίας, αλλά δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.

Το 2010 η έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου στην Ισλανδία είχε προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές. Ένα από τα θετικά στοιχεία, όσον αφορά τουλάχιστον στις αεροπορικές συγκοινωνίες, είναι πως η τέφρα είναι βαρύτερη από εκείνη του περυσινού φαινομένου, οπότε δυσκολότερα θα μπορέσει να μεταφερθεί με τον αέρα σε μακρινή απόσταση.

Πηγή:τα Νέα