19 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΑΠΕΤΡΕΨΕ Η ΕΛΑΣ

 

Στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης του, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εντόπισε στο διαδίκτυο κατά το πρώτο δίμηνο του έτους 17 Έλληνες, εκ των οποίων 5 ανήλικοι, και 2 αλλοδαπούς, εκ των οποίων 1 ανήλικος, ηλικίας από 13 μέχρι 51 ετών, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει πρόθεση αυτοκτονίας.

Τα άτομα αυτά ήταν χρήστες του Internet σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εικονικών δωματίων (chat room) και διαδικτυακών παιχνιδιών, όπου μέσω αυτών δήλωναν την πρόθεση τους, με διάφορους τρόπους, να αυτοκτονήσουν, γνωστοποιώντας την πρόθεση τους αυτή με δημόσια μηνύματα απόγνωσης.

Για την έρευνα και τελική διάσωση τους, σημαντικός ήταν και ο ρόλος των χρηστών του Internet από την χώρα μας, οι οποίοι ενημέρωναν, μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα μηνύματα απόγνωσης που εντόπιζαν στο διαδίκτυο, τα οποία στη συνέχεια διερευνούνταν ψηφιακά και σχηματιζόταν δικογραφία, η οποία προωθείτο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να δοθούν σχετικές παραγγελίες προς τους παρόχους υπηρεσιών Internet.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις κλήθηκαν ψυχολόγοι από το Χαμόγελο του Παιδιού και την Μ.Κ.Ο. Κλίμακα, με σκοπό να διερευνήσουν επιστημονικά τα μηνύματα απόγνωσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά περίπτωση. Σε 2 από τα παραπάνω περιστατικά η αμεσότητα στη ψηφιακή διερεύνησή τους εντόπισε αυτά τα άτομα ενώ η ζωή τους ήταν ήδη σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα να διασωθούν και να νοσηλευθούν σε νοσοκομεία, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της υγείας τους.

Συνολικά από το έτος 2006 μέχρι σήμερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει από πρόθεση αυτοκτονίας 160 άτομα.

Πηγή:  tet-a-tet.gr