ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Date

Η κόκκινη σάλτσα για τα μακαρόνια ή για την πίτσα μπορεί να αποτελέσει «φάρμακο» ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη! Αυτό υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι μαγειρεμένες τομάτες είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις στατίνες στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το μυστικό φαίνεται να κρύβεται στα υψηλά επίπεδα της ουσίας που δίνει το κόκκινο χρώμα στην τομάτα και η οποία ονομάζεται λυκοπένιο. Αυτό το ισχυρό αντι-οξειδωτικό παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας καθώς βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι αναλύσεις έδειξαν μάλιστα ότι οι μαγειρεμένες τομάτες είναι καλύτερες για την υγεία από τις ωμές αφού ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει περισσότερο λυκοπένιο όταν το λαχανικό είναι μαγειρεμένο.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων 14 διεθνών μελετών που διεξήχθησαν τα τελευταία 55 χρόνια σχετικά με τα οφέλη του λυκοπένιου.

Κόκκινη φυσική άμυνα

Όπως φάνηκε η αντιοξειδωτική ουσία μπορεί να προσφέρει φυσική άμυνα ενάντια στα υψηλά επίπεδα της αποκαλούμενης «κακής» LDL χοληστερόλης. Η επίδραση μάλιστα φαίνεται να είναι αντίστοιχη με εκείνη της λήψης μικρών δόσεων στατινών οι οποίες χορηγούνται σε εκατομμύρια άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή υπέρταση παγκοσμίως.

Μια από τις συγγραφείς της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Maturitas», η δρ Καρίν Ριντ από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, ανέφερε ότι οι τομάτες διαθέτουν πολύ υψηλά επίπεδα λυκοπένιου. Όπως προσέθεσε, μισό λίτρο τοματοχυμού ή 50 γραμμάρια σάλτσας την ημέρα είναι αρκετά ώστε να προσφέρουν προστασία από τις καρδιοπάθειες.

Μια τομάτα είναι λίγη, πολύ λίγη

Ωστόσο η κατανάλωση μιας ωμής τομάτας ημερησίως δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τον οργανισμό , προειδοποιεί η δρ Ριντ. «Θα συνιστούσα κατανάλωση σάλτσας τομάτας η οποία είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο. Δεν είναι δύσκολο να καταναλώσει κάποιος 50 γραμμάρια σάλτσας μαζί με τα μακαρόνια ή στην πίτσα του. Η μελέτη μας μαρτυρεί ότι εάν κάποιος λαμβάνει περισσότερα από 25 ml λυκοπένιου ημερησίως, μπορεί να μειώσει την ‘κακή’ χοληστερόλη του έως και κατά 10%. Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με την επίδραση που έχουν χαμηλές δόσεις ενός άκρως διαδεδομένου φαρμάκου για την υψηλή χοληστερόλη, χωρίς όμως να εμφανίζονται παρενέργειες όπως οι μυικοί πόνοι, η μυική αδυναμία και οι νευρικές βλάβες».

Σημειώνεται ότι το λυκοπένιο περιέχεται, αν και σε μικρότερες ποσότητες, και σε φρούτα όπως το καρπούζι, η παπάγια, τα βερίκοκα και τα γκρέιπφρουτ με ροζ σάρκα.

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα