ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ 500 ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗΣ ΤΕΦΡΑΣ

Η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία μπορεί να προκαλέσει κλείσιμο των αεροδρομίων στο Αμβούργο και στη Βρέμη απόψε, και στη συνέχεια στο Βερολίνο, ανακοίνωσε η υπηρεσία μετεωρολογίας της Γερμανίας.

 Σχεδόν 500 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα εξαιτίας του νέφους της τέφρας που προκαλεί η έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν στην Ισλανδία και έχει επεκταθεί προς τον εναέριο χώρο της βόρειας Μεγάλης Βρετανίας. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι το ηφαιστειακό νέφος δεν θα προκαλέσει ολικό κλείσιμο του βρετανικού εναερίου χώρου παρά τη ματαίωση δεκάδων πτήσεων από και προς τη Σκωτία.

«Δεν θα υπάρξει κλείσιμο (του εναερίου χώρου)… έχουμε μεταβάλει τον τρόπο που λειτουργούμε, δεν θα κλείσουμε τον εναέριο χώρο», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.

Η Eurocontrol προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό το νέφος να φτάσει μέχρι αύριο σε περιοχές της Δανίας, της νότιας Νορβηγίας και της νοτιοδυτικής Σουηδίας.

«Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς νότο και θα φθάσει στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Ισπανία, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε», πρόσθεσε ο Μπράιαν Φλιν, επικεφαλής επιχειρήσεων της Eurocontrol.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Μεταφορών, Σίιμ Κάλας, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ετοιμαστούν «για μία πολύ δύσκολη εβδομάδα για τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες» προσθέτοντας εντούτοις πως «δεν αναμένουμε ένα τέτοιου μεγέθους κλείσιμο όπως εκείνο που βιώσαμε προ ενός έτους».

Η ΒΑ, η KLM, η Αer Lingus και η Easyjet είναι μεταξύ των αερογραμμών που έχουν αποφασίσει να ακυρώσουν τις πτήσεις τους από και προς τη Σκωτία κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Ωστόσο, η Ryanair, με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στα αεροσκάφη να πετάξουν από και προς τη Σκωτία και μαζί με άλλες αεροπορικές εταιρίες θα εκφράσουν τα παράπονά τους στο υπουργείο Μεταφορών και στις Ρυθμιστικές Αρχές «σχετικά με αυτές τις πρόσφατες και μη απαραίτητες ακυρώσεις».

Η νορβηγική υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Avinor ανακοίνωσε τη διακοπή των πτήσεων από τις έξι σήμερα το πρωί από τα αεροδρόμια του Στάβανγκερ και του Χάουγκεζουντ και του Καρμέι, στη δυτική Νορβηγία.

«Δεν πιστεύαμε ότι η τέφρα θα φθάσει τόσο σύντομα, αλλά ισχυροί δυτικοί άνεμοι την μετέφεραν εδώ» δήλωσε ο επικεφαλής της Avinor.

Τα αεροδρόμια της δυτικής Νορβηγίας εξυπηρετούν τις πτήσεις των ελικοπτέρων της Statoil και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών από και προς τις πλατφόρμες της Βόρειας Θάλασσας.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Δανίας Naviair ανακοίνωσε ότι ένα μικρό τμήμα του εναερίου χώρου της Δανίας έχει κλείσει.

Οι ισλανδικές αρχές άνοιξαν όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας από χθες το βράδυ, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο ισλανδικό αεροδρόμιο του Κεφλάβικ.