ΧΑΠ: ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

timthumb.phpΗ χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία συχνή αναπνευστική νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί. Η ΧΑΠ οφείλεται σε φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλείται από μακροχρόνια έκθεση σε εισπνεόμενους ρύπους, με συχνότερο το κάπνισμα.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία συχνή αναπνευστική νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί. Η ΧΑΠ οφείλεται σε φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλείται από μακροχρόνια έκθεση σε εισπνεόμενους ρύπους, με συχνότερο το κάπνισμα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από ΧΑΠ περίπου 8.5% των ατόμων >35 ετών (~350.000 άνθρωποι), με μεγάλο κόστος για το σύστημα υγείας.

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η δύσπνοια (ιδίως κατά την κόπωση) και η απόχρεμψη (παραγωγή φλεγμάτων/πτυέλων). Οι ασθενείς που στην πλειοψηφία τους είναι καπνιστές έχουν την τάση να αποδίδουν τα συμπτώματα αυτά στο τσιγάρο (“τσιγαρόβηχας”), αλλά και στην κακή φυσική κατάσταση ή την αύξηση της ηλικίας τους (“μεγαλώνω και είμαι αγύμναστος και γι’ αυτό δυσκολεύομαι στις σκάλες”). Επιπλέον προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ώστε να καλύπτουν τα συμπτώματα (π.χ. χρησιμοποιούν περισσότερο το ασανσέρ ή το αυτοκίνητο ώστε να μην κουραστούν). Όταν οι ασθενείς τελικά αποδέχονται το πρόβλημα και επισκέπτονται Πνευμονολόγο συνήθως έχουν φτάσει σε προχωρημένα στάδια νόσου.

Η διάγνωση και η αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου γίνεται με τη σπιρομέτρηση. Πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη εξέταση λίγων λεπτών κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής εκπνέει με δύναμη όλον τον αέρα από τους πνεύμονές του σε ειδικό μηχάνημα (σπιρόμετρο).
Η αντιμετώπιση της ΧΑΠ γίνεται κυρίως με εισπνεόμενα φάρμακα, με σημαντικότερους εκπροσώπους τα βρογχοδιασταλτικά, που σήμερα μπορούν να χορηγούνται ακόμη και μία φορά την ημέρα. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, με κυριότερη τη διακοπή καπνίσματος, την πρόληψη των παροξύνσεων με εμβολιασμό κατά του πνευμονιοκόκκου και ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό.

Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση τα τελευταία χρόνια είναι η ένταξη των ασθενών σε προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης. Πρόκειται για μια σύνθετη παρέμβαση που περιλαμβάνει άσκηση, εκπαίδευση και αλλαγή της συμπεριφοράς του ασθενούς. Βασίζεται σε μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν πολλοί επιστήμονες υγείας (ιατροί πνευμονολόγοι, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, εργοφυσιολόγοι, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί). Οι παρεμβάσεις εξατομικεύονται ανάλογα με την βαρύτητα της ΧΑΠ και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Τα προγράμματα διαρκούν συνήθως 6-12 εβδομάδες, με 2-3 συνεδρίες ανά εβδομάδα. Κύριοι στόχοι της πνευμονικής αποκατάστασης είναι η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, η μεγιστοποίηση της ικανότητας για άσκηση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του ασθενούς.

Πριν από λίγα χρόνια δεν είχαμε αρκετές θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με ΧΑΠ. Η δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση με μια απλή σπιρομέτρηση και οι πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές που έχουμε σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε πιο αισιόδοξοι γι’ αυτούς τους ασθενείς.

Πηγη: iatronet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΥΓΕΙΑ

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

Πραγματικά συμπτώματα από ασθένειες που δεν υπάρχουν Πόσο πιθανό είναι τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν να ξεκινούν από το μυαλό και όχι από το σώμα μας; Ολα όσα θέλουμε να μάθουμε για τα ψυχοσωματικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν το πώς επηρεάζουν το σώμα μας τα όσα νιώθουμε ή σκεφτόμαστε. Κάποια τα γνωρίζουμε όλοι. Ενα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘEΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη βλάβης στο δέρμα, η οποία καθώς περνούν τα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η φωτογήρανση (εκδηλώνεται με ξηρότητα, καφέ και κόκκινες κηλίδες, «σακούλιασμα» και ρυτίδες) και ο καρκίνος. Μπορεί το μαύρισμα να κρύβει κάποιες ατέλειες (από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος), αλλά τα οφέλη σταματούν εκεί. Κάποιοι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: 8+1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι η θερμοπληξία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More