Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Πώς εξηγούν το φαινόμενο οι επιστήμονες
Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ φάνηκε ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε σίδηρο οδηγούσε σε 30-40% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της χαρακτηριστικής συμπτωματολογίας του ΠΣ.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες σε δείγμα 3.000 γυναικών αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες και διερεύνησαν τη συσχέτισή τους με την εμφάνιση του ΠΣ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο μη-αιμικό σιδήρο, δηλαδή τη μορφή με την οποία αυτός απαντάται κυρίως στα φυτικά τρόφιμα και στα συμπληρώματα, είχαν 30 έως 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΠΣ από τις γυναίκες που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα του μη-αιμικού σιδήρου.
Το επίπεδο πρόσληψης σιδήρου το οποίο φάνηκε να είναι προστατευτικό έναντι της εμφάνισης ΠΣ ήταν περίπου 20 mg ανά ημέρα, ελαφρώς υψηλότερο από την τρέχουσα συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, το οποίο είναι 18 mg ανά ημέρα.
Τα παρόντα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από πρόσθετες κλινικές δοκιμές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθότητά τους και να προτείνουν μια αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση της συμπτωματολογίας του συνδρόμου από τη συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου.
Πηγή: neadiatrofis.gr
Category: ΓΥΝΑΙΚΑ