ΟΙ ΒΟΥΒΟΥΖΕΛΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ

Date

Οι βουβουζέλες – τα πνευστά από πλαστικό που έγιναν παγκοσμίως γνωστά κατά το περυσινό Μουντιάλ – όχι μόνον είναι πηγή ηχορύπανσης, αλλά μπορεί και να μεταδίδουν ασθένειες, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Ένα και μόνο φύσημα με βουβουζέλα δημιουργεί ένα νέφος σταγονιδίων όμοιο με αυτό του φταρνίσματος, με το οποίο και μεταδίδονται πολλά νοσήματα – από τη γρίπη έως την φυματίωση, αναφέρουν στην επιθεώρηση «PloS One».

Οι βουβουζέλες έρχονται πάλι στο προσκήνιο εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων 2012, που θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο, καθώς οι διοργανωτές τους σκέφτονται μήπως πρέπει να τις απαγορεύσουν.

Οι επικριτές της βουβουζέλας την απορρίπτουν ως αντικοινωνικοί και μη ασφαλή, διότι έχει την ικανότητα να παράγει ήχο της ίδιας έντασης με ένα αεροπλάνο που απογειώνεται.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε η δρ Ρουθ ΜακΝήρνι, από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Υγιεινής του Λονδίνου, η οποία εκτιμά πως δεν πρέπει να απαγορευθούν, αλλά να μάθει ο κόσμος να μην τις χρησιμοποιεί εάν πάσχει από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

«Όπως συνιστάμε στους κρυολογημένους να μην βήχουν και να μην φταρνίζονται στο πρόσωπο άλλων ατόμων, έτσι πρέπει να τους πούμε να μην χρησιμοποιούν τις βουβουζέλες τους όταν γύρω τους έχουν κόσμο», δήλωσε.

Η δρ ΜακΝήρνι και οι συνεργάτες της μελέτησαν τους δυνητικούς κινδύνους από τις βουβουζέλες, μετρώντας με λέιζερ τα σταγονίδια που εκπέμπονταν από οκτώ εθελοντές, κάθε φορά που τις φυσούσαν.

Κατά μέσον όρο, κάθε φύσημα οδηγούσε στην παραγωγή 658.000 μορίων από τους πνεύμονές τους ανά λίτρο αέρα. Στον δε αέρα εκσφενδονίζονταν 4 εκατομμύρια σταγονίδια ανά δευτερόλεπτο.

Για λόγους σύγκρισης, οι ερευνητές μέτρησαν και τι συνέβαινε όταν οι εθελοντές φώναζαν: παρήγαγαν μόνο 3.700 μόρια ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα – και με ρυθμό 7.000 σταγονιδίων ανά δευτερόλεπτο.

«Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στο γήπεδο και γύρω του υπάρχουν οπαδοί με βουβουζέλες, μπορεί να αναμένει ότι θα εισπνέει τεράστιους αριθμούς αναπνευστικών σταγονιδίων – με ό,τι ιό αυτά περιέχουν», προειδοποίησε η δρ ΜακΝήρνι.

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα