ΤΑ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

20130206_092345_wisdomΜένουν για πάντα μαζί, ακόμη κι όταν δεν είναι μαζί

Αγάπη. Όλοι την αναζητούν, λίγοι τη βρίσκουν.Τουλάχιστον αυτό που χαρακτηρίζουμε ως «παντοτινή αγάπη».

Αν όμως θέλετε να καταλάβετε τι πάει να πει «αγάπη» μάλλον πρέπει να μάθετε πιο πολλά για… τα άλμπατρος.

Γιατί υπάρχει η «αγάπη» και η… «αγάπη των άλμπατρος».

Τα άλμπατρος είναι θαλασσοπούλια και θεωρούνται από τα μεγαλύτερα ιπτάμενα πτηνά. Περνούν το 95% του χρόνου τους «γράφοντας χιλιόμετρα» στον αέρα, ταξιδεύοντας για εκατοντάδες, πολλές φορές ακόμη και για χιλιάδες χιλιόμετρα. Ψαρεύουν και ξεκουράζονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Μπορούν να περάσουν μέχρι και πολλά χρόνια χωρίς να ακουμπήσουν σε στεριά.

Αλλά γεννιούνται στη στεριά.

Οι γονείς των μικρών χτίζουν μια φωλιά κοντά στο μέρος, όπου γεννήθηκαν και οι ίδιοι.

Τα άλμπατρος κάνουν ένα αυγό τη φορά. Όταν τα φτερά των μικρών μεγαλώσουν αρκετά, έτσι ώστε να τα κρατάνε ζεστά, οι γονείς τους φεύγουν και επιστρέφουν κάθε τόσο με… προμήθειες.

Συνήθως ένα μικρό περνάει περίπου 9 μήνες μοναχό του, μέσα στη φωλιά του.

Μεγαλώνει αργά. Μετά, μια μέρα, όταν αισθανθεί έτοιμο, σηκώνεται και χωρίς καμία καθοδήγηση από κανέναν… απογειώνεται και πετάει επάνω από τη θάλασσα.

Μένει τους αιθέρες για περίπου έξι χρόνια, μέχρι να νιώσει την ανάγκη να ζευγαρώσει.

Τότε, όλα τα άλμπατρος της «γενιάς» του επιστρέφουν ένα-ένα στο νησί τους -συνήθως μια βραχονησίδα στη μέση του ωκεανού- όπου συγκεντρώνονται όλα μαζί και σιγά-σιγά αρχίζουν ένα τελετουργικό χορό ζευγαρώματος.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα npr.org επικαλούμενη το βιβλίο του Noah Strycker, «τα δύο πουλιά κοιτάνε το ένα το άλλο, χτυπάνε ελαφρά τα πόδια τους έτσι ώστε να παραμένουν κοντά και κινούνται προς τα μπροστά και προς τα πίσω, τεστάροντας το ένα τα αντανακλαστικά του άλλου, ενώ ταυτόχρονα τα ράμφη τους κοιτάζουν προς τον ουρανό».

«Μετά, καθώς βγάζουν για τσιριχτή φωνή και τα δύο ταυτόχρονα, εκτείνουν τα φτερά τους επιδεικνύοντας το μήκος τους, ενώ συνεχίζουν να μη χάνουν οπτική επαφή και να μην αλλάζουν τη θέση τους. Ακουμπούν τα ράμφη τους, κουνούν απότομα τα κεφάλια τους και φωνάζουν».

Χορεύουν τον ίδιο χορό με αρκετούς παρτενέρ, όμως σιγά-σιγά (κάτι που μπορεί να πάρει και χρόνια) καταλήγουν στον «ιδανικό σύντροφο».

Τότε είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν.

Μπορεί να χρειάζεται να περάσουν ακόμη και 15 χρόνια μέχρι να καταλήξουν στο σύντροφό τους, όμως από τη στιγμή που θα το πάρουν απόφαση, τα άλμπατρος δεν αλλάζουν γνώμη ποτέ.«Παραμένουν πιστά μέχρι ένα από τα δύο να πεθάνει… κάτι που μπορεί να μη συμβεί προτού περάσουν 50 χρόνια».

Το 1996 ο Jeffrey Black συνέταξε μια λίστα με τα… ποσοστά «διαζυγίων» των πτηνών, για τις ανάγκες του βιβλίου του.
Συγκέντρωσε τα στοιχεία από 100 περίπου είδη πουλιών, τα οποία έκαναν μακροχρόνιες σχέσεις.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται τα αξιαγάπητα και πανέμορφα κατά τ’ άλλα φλαμίνγκο, τα οποία «χωρίζουν» στο 99% των περιπτώσεων.

Το αντίστοιχο ποσοστό στα βροχοπούλια είναι 67%, ενώ φαίνεται ότι μέχρι και οι αγριόπαπιες τα πηγαίνουν καλύτερα από τους ανθρώπους (ποσοστό διαζυγίων 40%), με το ποσοστό των πετυχημένων «γάμων» σε αυτές να φτάνει το 91%.

Οι κύκνοι έχουν κι αυτοί ένα χαμηλό ποσοστό διαζυγίων, το οποίο ανέρχεται στο 5%.

Υπάρχει ένα όμως είδος πουλιών που είναι 100% πιστό σε όλη του τη ζωή.

Ναι, καλά το μαντέψατε!

Τα άλμπατρος.

Βέβαια, μπορεί καμιά φορά να «παίζουν» λίγο με άλλα, όμως το αρχικό ζευγάρι παραμένει για πάντα μαζί. Σύμφωνα με τον Noah το γηραιότερο γνωστό θηλυκό, είναι 63 ετών και το 2013 εξακολουθούσε να μεγαλώνει τα μικρά του.

Επίσης, δε βλέπονται και τόσο συχνά. Όταν βρίσκονται στη θάλασσα τα ζευγάρια δεν συχνάζουν μαζί, κι αυτό γιατί είναι πολύ εύκολο να χωριστεί ο ένας από τον άλλο.

Έτσι, μπορεί να περάσουν αρκετούς μήνες χωριστά και μόνοι χωρίς να γνωρίζουν τι κάνουν οι σύντροφοί τους.

Δε χτίζουν φωλιά κάθε χρόνο, αλλά όταν νιώσουν την ανάγκη, με κάποιο τρόπο, πάντα καταφέρνουν να επιστρέψουν στη φωλιά τους περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα. «Σαν να το είχαν προσυμφωνήσει» σχολιάζει ο συγγραφέας.Πολλές φορές κοιμούνται «αγκαλιασμένα» και ακουμπούν το κεφάλι τους το ένα στο στήθος του άλλου.

Ό,τι κι αν είναι αυτό που τα κάνει να παραμένουν μαζί, ένα είναι σίγουρο… τα άλμπατρος κάνουν τις πιο πετυχημένες σχέσεις σε όλο το ζωικό βασίλειο.

Πηγη: newsbeast.gr
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΑΜΑΖΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Τα τελευταία 10 χρόνια εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου Το τμήμα του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στην Βραζιλία, θύμα της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, εξέπεμψε τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορρόφησε, γεγονός πρωτοφανές, σύμφωνα με μελέτη που […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Τέσσερα δέντρα ανά έτος πεθαίνουν, προκειμένου ο μέσος κάτοικος της Δύσης να καλύψει την επιθυμία του για καφέ, σοκολάτα, μοσχάρι, φοινικέλαιο και άλλα συνηθισμένα εμπορεύματα, σύμφωνα με υπολογισμούς μιας νέας έρευνας. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα δέντρα στέκονταν σε τροπικά δάση, γεμάτα με άγρια ζωή. Η καταστροφή των δασών αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΤΟ 17% ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών το 2019, χωρίς να καταναλωθούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών. Το 61% των πεταμένων τροφών προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More