banner ad

ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ

. May 6, 2014 . 0 Comments

sugarandchildΕίναι σημαντικό, τόσο αυτοί που πάσχουν από διαβήτη, αλλά και οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα τους, να είναι ενημερωμένοι σχετικά με το νόσημα αυτό και να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και υγιή ζωή.

Το Διεθνές  Ίδρυμα  Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη (JDRF), που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το Ελληνικό του τμήμα, συμβουλεύει τα παρακάτω σε κάθε γονιό που έχει παιδί με διαβήτη

Όταν γίνεται διάγνωση διαβήτη σε ένα παιδί…

Μετά το αρχικό σοκ της διάγνωσης, δύο ερωτήματα, μεταξύ άλλων, μπορεί να δημιουργήσουν άγχος σε κάθε γονέα:
1. Θα μπορέσω να κάνω ό, τι απαιτείται για να προστατεύσω τη ζωή και την υγεία του παιδιού μου;
2. Θα μπορέσει το παιδί μου να ζήσει μια ολοκληρωμένη και φυσιολογική ζωή;

Ως γονείς και ως μέλη του Ιδρύματος Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη, έχουμε έρθει κι εμείς αντιμέτωποι με αυτές τις ανησυχίες. Θέλουμε, λοιπόν, να διαβεβαιώσουμε κάθε γονιό ότι η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι ένα ηχηρό «Ναι!». Γιατί αυτό που τώρα μπορεί να φαίνεται σαν ένας κυκεώνας από οδηγίες και δύσκολες τεχνικές, σύντομα θα γίνει δεύτερη φύση. Και πριν περάσει πολύς καιρός, το παιδί με διαβήτη –ανάλογα με την ηλικία του – θα μάθει να αναλαμβάνει μόνο του μεγάλο μέρος της φροντίδας του.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθει κανείς για το διαβήτη και σίγουρα επιθυμία των γονέων είναι να εκπαιδευτούν κατάλληλα. Εξάλλου, όσο περισσότερα κατανοούμε για το διαβήτη, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να ζήσουμε με αυτή τη νόσο, τόσο οι γονείς όσο και το παιδί και ολόκληρη η οικογένειά του.

Προς το παρόν, υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας:

  • Ο διαβήτης δεν εμποδίζει το παιδί να ζήσει μια ολοκληρωμένη και δραστήρια ζωή.
  • Κανείς δεν είναι μόνος.
  • Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Αποστολή του JDRF είναι να βρει θεραπεία για το διαβήτη και τις επιπλοκές του, μέσω υποστήριξης της έρευνας.

Η φροντίδα ενός παιδιού με διαβήτη

Τα παιδιά με διαβήτη έχουν επιπρόσθετες ανάγκες, αλλά δε χρειάζεται να αισθάνονται διαφορετικά. Το «μαγικό κόλπο» είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποδεχτούν τη ρουτίνα του διαβήτη,  αποφεύγοντας να είμαστε υπερπροστατευτικοί.

Η αυτο-φροντίδα δημιουργεί στο παιδί αυτοπεποίθηση. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν να μπορούν να επιβλέπουν και ταυτόχρονα να παρέχουν στο παιδί τους την ευκαιρία και την ευθύνη να μάθει να φροντίζει το ίδιο τον εαυτό του.

Το πόσο γρήγορα θα αναλάβει ένα παιδί τις ευθύνες του διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά επιτρέποντας σε ένα παιδί να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο στην καθημερινή φροντίδα του διαβήτη του, το ενθαρρύνουμε να είναι ανεξάρτητο και το ανακουφίζουμε από το άγχος.

Διαβήτης και έφηβοι

Η εφηβεία μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος της ζωής, ακόμη και χωρίς το πρόσθετο άγχος του διαβήτη. Οι έφηβοι μπορεί να εμφανίζουν συναισθηματικές μεταπτώσεις, να είναι κακόκεφοι ή απόμακροι, ή να μην ενδιαφέρονται αρκετά για την τήρηση της ρουτίνας της αυτο-φροντίδας.
Επίσης, μπορεί να μη φταίνε πάντα οι ίδιοι για τον ανεπαρκή έλεγχο του σακχάρου τους: οι ορμονικές μεταβολές στη διάρκεια της εφηβείας, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Οι γονείς πρέπει να θυμούνται πως  ο ανεπαρκής έλεγχος δεν είναι μόνο στο κεφάλι του παιδιού τους, αλλά και στο σώμα του.

Για να βοηθήσουμε έναν έφηβο με διαβήτη πρέπει:

  • Να βεβαιωθούμε ότι έχει κάποιον γιατρό, με τον οποίο μπορεί να μιλήσει ελεύθερα, χωρίς την εμπλοκή των γονέων του.
  • Να έχουμε κατανόηση. Η αποδοχή από τους φίλους και τους συνομήλικους είναι σημαντική σε αυτή την ηλικία. Ορισμένες φορές, οι πιέσεις από τους συνομήλικους μπορεί να επηρεάζουν την αντιμετώπιση του διαβήτη.
  • Να φροντίζουμε ώστε ο έφηβος να είναι ενημερωμένος ή να μιλά με κάποιον έμπιστο επαγγελματία υγείας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών και την επίδρασή τους στο διαβήτη.

Διαβήτης και οικογένεια

Ο διαβήτης επηρεάζει όλη την οικογένεια και είναι σημαντικό να είναι εκπαιδευμένα όλα τα μέλη της οικογένειας σχετικά με τη νόσο. Ο τρόπος με τον οποίο η οικογένεια αποδέχεται και αντιμετωπίζει την κατάσταση θα καθορίσει κατά πόσο ένα παιδί θα αποδεχτεί ή όχι το διαβήτη του και πώς θα ανταπεξέλθει στην αντιμετώπισή του.

Προσοχή!
Τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Ένα παιδί με διαβήτη έχει καλή σωματική και συναισθηματική εξέλιξη και αναλαμβάνει την ευθύνη της αυτο-φροντίδας του αν ζει σε ένα χαλαρό, ενημερωμένο και υποστηρικτικό περιβάλλον.
  • Η υπερβολικά αυστηρή στάση και οι τιμωρίες συχνά καταλήγουν σε ένα θυμωμένο και επαναστατημένο παιδί που παραμελεί επίτηδες την αυτο-φροντίδα του.
  • Η υπερπροστατευτική στάση μπορεί να καταλήξει σε ένα φοβισμένο και υπερβολικά εξαρτημένο παιδί.

Οι γονείς και οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα ενός παιδιού με διαβήτη αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, αλλά αν αποδεχτούμε την πραγματικότητα της ζωής με το διαβήτη και κατανοήσουμε κάθε όψη της νόσου, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά μας και θα ζήσουν μια ολοκληρωμένη, δραστήρια ζωή «όπως κάθε άλλο παιδί».

Το Ίδρυμα Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη (JDRF)

Από το 1922 που ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη, έχουν επιτευχθεί μεγάλες βελτιώσεις στη θεραπεία του διαβήτη. Ωστόσο, η ινσουλίνη δεν οδηγεί σε θεραπεία. Μόνο η έρευνα μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο θεραπείας στα άτομα με διαβήτη.

Σήμερα, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην εύρεση μιας θεραπείας που να οδηγεί σε ίαση και το Ίδρυμα Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη (JDRF) είναι περήφανο για το ρόλο που έχει διαδραματίσει. Το JDRF έχει χρηματοδοτήσει, τουλάχιστον εν μέρει, όλες τις σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα για το διαβήτη από το 1975, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ζωής των διαβητικών ασθενών.

Το JDRF επικεντρώνει τη χρηματοδότησή του για έρευνα σε τρεις τομείς:
•    Πρόληψη του διαβήτη και της επανεμφάνισής του,
•    Aποκατάσταση του φυσιολογικού μεταβολισμού της γλυκόζης αίματος, και
•    Πρόληψη και αντιστροφή των επιπλοκών που επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής των διαβητικών ασθενών.

Καθώς η επίπτωση του διαβήτη αυξάνεται διαρκώς, ιδίως στα παιδιά, το JDRF προσπαθεί να επιταχύνει την πρόοδο στην έρευνα, έτσι ώστε να βρει το ταχύτερο δυνατό έναν τρόπο ίασης της νόσου.

Το JDRF έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις καλύτερες έρευνες που διεξάγονται σε ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, το JDRF έχει φέρει σε επαφή κορυφαίους ερευνητές και κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα, με σκοπό να εντοπιστούν οι τομείς στους οποίους απαιτείται περισσότερη έρευνα, ώστε να κατευθυνθεί η χρηματοδότηση προς σ’ αυτούς.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *