ΠΩΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ‘ΚΑΙΕΙ’ ΛΙΠΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

glutei-dietaΣυμβουλές για να πετύχουμε την αντιστροφή της κύριας πηγής ενέργειας

To ήξερες ότι οι κύριοι βοηθοί του οργανισμού σου στην καθημερινή παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειάς σου είναι το λίπος; Κι όμως, όχι μόνο εσύ, αλλά και ο μέσος άνθρωπος έχει τον υδατάνθρακα ως κύρια πηγή ενέργειας.Αυτό σημαίνει πως στην καθημερινότητά σου και στο σύνολο των φυσικών δραστηριοτήτων σου χρησιμοποιείς -στο μεγαλύτερο ποσοστό- τους υδατάνθρακες των τροφών ως μέσο για να κερδίσεις την ενέργεια που χρειάζεσαι.

Από πού ακόμη αντλείς ενέργεια;

Μα φυσικά από το λίπος! Δυστυχώς για εμάς όμως, το λίπος έρχεται δεύτερο στην προτίμηση του οργανισμού όσον αφορά την καύση κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Αυτό όμως είναι κάτι που μέσω της σωστής προπόνησης μπορεί να αλλάξει. Και κάπου εδώ έρχεται η αντιστροφή της κύριας πηγής ενέργειας…

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει η αντιστροφή της κύριας πηγής ενέργειας είναι η αερόβια άσκηση χαμηλού τέμπο. Μιλώντας για χαμηλό τέμπο, αναφερόμαστε στο 40– 65% της ΜΚΣ (Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας).

Διατηρώντας λοιπόν μία τόσο χαμηλή ένταση, αυτομάτως μπορείς να συνεχίσεις την άσκηση αυτή για περισσότερο διάστημα. Προτεινόμενος χρόνος είναι από 30 λεπτά έως μιάμιση ώρα συνεχόμενης άσκησης τέτοιου τύπου, ώστε να επιτύχεις την αντιστροφή της κύριας πηγής ενέργειας από υδατάνθρακα σε λίπος.

Για να συμβεί όμως αυτό σε ικανοποιητικό βαθμό, πρέπει να υπάρξει συστηματική άσκηση για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Επειδή το λίπος είναι πιο αποδοτικό στην παροχή του οργανισμού με ενέργεια, καθώς η καύση 1 gr λίπους αποδίδει 9 kcal, ενώ 1 gr υδατάνθρακα μόλις 4 kcal.

Η αξιοποίηση του λίπους απαιτεί ως διαδικασία περισσότερο κόπο, οπότε ο οργανισμός επιλέγει την πιο εύκολη λύση, τον υδατάνθρακα. Μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στρέφεται στο λίπος.

Αυτό γίνεται με τη συστηματική αερόβια άσκηση που περιγράφηκε παραπάνω, μέσω της οποίας ο οργανισμός παίρνει επαναλαμβανόμενα μηνύματα αυξημένης ανάγκης για ενέργεια, τα οποία με τον καιρό τον κάνουν να στραφεί στο λίπος ως πιο αποδοτική πηγή ενέργειας.

Πηγή: mch-training.com

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Δέκα καθημερινές συνήθειες που τον καταστρέφουν Αν θέλετε να βελτιωθεί ο μεταβολισμός σας, αφήστε πίσω σας αυτές τις συνήθειες Μπορεί ήδη να υποψιάζεστε ότι ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνετε και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, έχετε δίκιο. Σε μια επισκόπηση των δεδομένων σχετικά με τις ενεργειακές δαπάνες των συμμετεχόντων, οι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΟΡΘΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Με ποιους τρόπους θα μπορέσετε να τα καταφέρετε; Κι όμως μπορείτε να τη βελτιώσετε άμεσα! Οι περισσότεροι από εμάς υπηρετούμε μια θέση γραφείου, η οποία προφανώς είναι καθιστική. Παρόλα αυτά, η στάση και η θέση, στην οποία καθόμαστε διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στους πόνους που αισθανόμαστε στο σώμα και στον αυχένα μας. Με αυτόν τον τρόπο, […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

YOGA: ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΟΥΜΕ;

Το σημαντικό είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος, που θα πρέπει να είναι δυναμικό – δηλαδή, να περιλαμβάνει αρκετή κίνηση. Τέτοια είναι η Vinyasa, η Ashtanga και η Power Yoga. Πλέον η yoga έχει πάψει προ πολλού να φαντάζει «εξωτική»: Όλοι έχουμε έναν φίλο ή μια φίλη που κάνει εδώ και χρόνια και ορκίζεται ότι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More