banner ad

ΠΛΟΥΣΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΕ 30′

. May 17, 2014 . 0 Comments

15MinuteTunaPastaTossΤο να επιστρέφεις από την δουλειά και να χρειάζεται να ετοιμάσεις κάτι πρόχειρο να φας, για εσένα, άντε και τον/την σύντροφό σου, είναι απλή υπόθεση. Ρίχνεις μισό πακέτο μακαρόνια σε νερό που βράζει, ανοίγεις και μία έτοιμη σάλτσα και χορταίνεις σε λιγότερο από είκοσι λεπτά. Το να επιστρέφεις, όμως, και να πρέπει να ετοιμάσεις φαγητό για την οικογένεια, δεν είναι τόσο απλό. Αν ανήκει κανείς σε αυτούς που έχουν τις αντοχές να μαγειρεύουν αργά το βράδυ για την επόμενη ημέρα… τα συγχαρητήριά μας. Αν όχι, χρειάζονται σίγουρα κάποιες γρήγορες συνταγές που να είναι ταυτόχρονα θρεπτικές και επαρκείς για την διατροφή μεγάλων και μικρών, νόστιμες και σε επαρκή ποσότητα για να φάνε όλοι. Ρωτήσαμε μαμάδες και μπαμπάδες που έχουν αναλάβει την καθημερινή «σίτιση» της οικογένειας για τα γεύματα που προτιμούν να ετοιμάζουν τις καθημερινές, επιστρέφοντας στο σπίτι μετά την δουλειά, και από αυτά επιλέξαμε τα τέσσερα πιο απολαυστικά.

Μπιφτέκια με πουρέ και πράσινη σαλάτα

Με την προϋπόθεση ότι έχετε ετοιμάσει τον κιμά από την προηγούμενη ημέρα, τα μπιφτέκια με πουρέ είναι ό,τι πιο απλό και γρήγορο μπορείτε να μαγειρέψετε επιστρέφοντας μετά την δουλειά. Δείτε τι θα κάνετε: Για τα μπιφτέκια ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά και ½ κιλό χοιρινό 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 2 αυγά ½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 μικρές ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί να μουλιάζουν στο γάλα Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη Τι θα κάνετε Αναμείξτε και ζυμώστε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα, σκεπάστε το μπολ καλά με μία μεμβράνη και κρατήστε το στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια. Μην το αφήσετε, όμως, παραπάνω από μία ημέρα. Την ημέρα που θα τα ψήσετε, ανάψτε πρώτα το γκριλ στον φούρνο και έπειτα πλάστε τα μπιφτέκια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Βάλτε τα στον φούρνο, στο γκριλ και αφήστε να ψηθούν το πολύ για μισή ώρα, αφού τα γυρίσετε μετά από δεκαπέντε λεπτά για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Για τον πουρέ Υπολογίστε 2 μεσαίες πατάτες για κάθε άτομο ½ φλιτζάνι γάλα (για 4-5 πατάτες) 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (για 4-5 πατάτες) Αλάτι Μία τσιμπιά άνηθο Τι θα κάνετε Βάλτε νερό να βράζει και καθαρίστε τις πατάτες. Υπολογίστε δύο μεσαίες πατάτες για κάθε άτομο. Κόψτε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και ρίξτε τις στο νερό, μαζί με λίγο αλάτι. Όση ώρα θα βράζουν οι πατάτες και θα ψήνονται τα μπιφτέκια πλύνετε καλά και ψιλοκόψτε την σαλάτα. Οι πατάτες πρέπει να βράσουν μέσα σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Όταν θα είναι καλά βρασμένες στραγγίξτε τις, ρίξτε τις ξανά στην κατσαρόλα, προσθέστε λίγο γάλα και ξεκινήστε να τις λιώνετε με το πιρούνι. Μετά προσθέστε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, ανακατέψτε το καλά με τις πατάτες που λιώνουν και συνεχίστε να προσθέτετε γάλα, τόσο ώστε ο πουρές να γίνει μαλακός αλλά όχι υγρός. Τέλος βάλτε λίγο αλάτι και τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατέψτε άλλη μία φορά και αφήστε την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη μέχρι να σερβίρετε. Η σαλάτα Η σαλάτα, την οποία έχετε ήδη πλύνει και ψιλοκόψει μπορεί να αποτελείται από μαρούλι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Φτιάξτε μία ελαφριά σως από λεμόνι, λάδι και μουστάρδα και -αν σας αρέσει- τρίψτε με τα δάχτυλά σας λίγο ροκφόρ. Προσθέστε και εδώ λίγο άνηθο, αλατίστε και σερβίρετε.

Μακαρόνια με σάλτσα τόνου και βραστά λαχανικά

Ακόμα πιο γρήγορη συνταγή από την προηγούμενη, χωρίς να χρειάζεται καν να έχετε προετοιμάσει κάτι από πριν. Δεν θα αναφερθούμε στο τι μακαρόνια θα επιλέξετε ούτε πώς θα τα ετοιμάσετε. Για την σάλτσα τόνου 1 ή 2 κονσέρβες τόνου σε νερό (ανάλογα με τα άτομα) 2 μέτρια κρεμμύδια 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο 1 κουταλιά της σούπας βασιλικός αποξηραμένος 2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες χωρίς την φλούδα 200ml χυμός ντομάτας Λίγο λάδι Αλάτι και πιπέρι. Τι θα κάνετε Καταρχήν θα στραγγίξετε τον τόνο και θα τον αφήσετε «στην αναμονή», μέχρι να τσιγαριστούν με πολύ λίγο λάδι πρώτα το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο (θερμοκρασία μεσαία). Έπειτα ρίχνετε στο σκεύος τον τόνο, τον μαϊντανό -ανακατεύουμε-, βάζετε την φρέσκια ντομάτα, τον βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε λίγο να βράσει και να «πιει» τα υγρά της ντομάτας και μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό ντομάτας, τόσο ώστε η σάλτσα να γίνει παχύρευστη αλλά όχι πολύ υγρή. Πιθανώς να χρειαστούν και λιγότερα από 200ml, θα εξαρτηθεί από το πόσο υγρή είναι η σάλτσα. Αφήστε δέκα λεπτά να βράσει η σάλτσα και είναι έτοιμη. Σερβίρετε με ζεστά ζυμαρικά, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα. Για τα βραστά λαχανικά Μπορείτε να βράσετε κολοκύθια, καρότα και σέλινο ή σέλερι (χοντρά κοτσάνια από σέλινο). Τα δύο τελευταία έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και είναι ιδανικά για όλη την οικογένεια. Αφού βράσουν για δεκαπέντε λεπτά, τόσο ώστε να παραμείνουν λίγο σκληρά, ψιλοκόψτε τα, ανακατέψτε τα και απλά προσθέστε λάδι, λεμόνι και αλάτι.

Πηγή: www.in2life.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *