ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΟΡΦΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή χοληστερίνης, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού περισσότερο απ’ ό,τι οι ήδη γνωστές, εντόπισαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ.

Η μορφή αυτή, που ονομάστηκε MGmin-LDL, παράγεται στον οργανισμό όταν ενώνονται τα μόρια του σακχάρου με την φυσιολογική «κακή» (LDL) χοληστερόλη, με μια διαδικασία γνωστή ως γλυκόλυση.

Η γλυκόλυση έχει ως συνέπεια τα νέα μόρια της LDLπου προκύπτουν να είναι πιο μικρά, πιο πυκνά και πιο κολλώδη, με συνέπεια να προσκολλώνται πιο εύκολα στα τοιχώματα των αρτηριών του σώματος, όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

Καθώς προσκολλώνται ολοένα περισσότερα τέτοια μόρια στις αρτηρίες, δημιουργούνται πλάκες που τους προκαλούν στένωση, μειώνοντας την παροχή αίματος. Αν τελικά σπάσουν οι πλάκες, δημιουργείται θρόμβος αίματος που οδηγεί στο έμφραγμα ή στο εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η MGmin-LDL είναι εξαιρετικά συχνή στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, αλλά και στους ηλικιωμένους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το νέο εύρημα μπορεί να εξηγεί γιατί κινδυνεύουν τόσο πολύ οι διαβητικοί να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Diabetes», μελέτησαν στο εργαστήριο τι συμβαίνει όταν προστίθεται σάκχαρο στην ανθρώπινη LDL, όπως ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό των διαβητικών. Έτσι ανακάλυψαν ότι δημιουργείται η νέα μορφή της LDL, η MGmin-LDL.

Όταν στη συνέχεια έλεγξαν την αλληλεπίδραση της MGmin-LDL με άλλα μόρια του ανθρώπινου σώματος, ανακάλυψαν τις ολέθριες επιπτώσεις της στο καρδιαγγειακό σύστημα.

«Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι οι διαβητικοί διατρέχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, αλλά το γιατί ακριβώς δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί», δήλωσε η δρ Σάνον Αμόιλς, σύμβουλος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) που χρηματοδότησε τη νέα μελέτη.

«Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς παρέχει μια πιθανή εξήγηση για την παρατήρηση αυτή».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, που θα εξουδετερώνουν την επιβλαβή νέα μορφή χοληστερόλης που ανακάλυψαν.

Ο τύπου 2 διαβήτης είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% των κρουσμάτων. Στην χώρα μας, οι πάσχοντες από διαβήτη υπολογίζονται σε σχεδόν 1 εκατομμύριο.

Πηγή : τα Νέα