banner ad

ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

. June 26, 2014 . 0 Comments

syxnotera-lathi-maurismaΓια πιο αποτελεσματική προστασία τώρα το καλοκαίρι, που οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές, είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη αντιηλιακή προστασία, η πρόσθετη δηλαδή προφύλαξη που μας παρέχουν τα αντιηλιακά, αρκεί βέβαια αυτά να επιλέγονται και να χρησιμοποιούνται σωστά.

ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η ηλιακή ακτινοβολία εμπεριέχει τη μικρού μήκους κύματος υπεριώδη ακτινοβολία (υπεριώδης Β) και τη μεγάλου μήκους κύματος υπεριώδη ακτινοβολία (υπεριώδης Α).

Η προστατευτική δράση των αντιηλιακών φίλτρων οφείλεται είτε στη δυνατότητα απορρόφησης των υπεριωδών ακτίνων Β ή και Α, είτε στη δυνατότητα διάθλασης ή ανάκλασης των παραπάνω ακτίνων.

Τα χημικά, λοιπόν, φίλτρα που κατατάσσονται στην πρώτη περίπτωση δεν είναι άλλο παρά συνθετικά μόρια που εμποδίζουν τις ακτίνες που εισχωρούν στο δέρμα να φτάνουν στα βαθύτερα στρώματα του οργανισμού και να καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων.

Τα φυσικά, πάλι, φίλτρα που εμπεριέχονται στα αντιηλιακά, δηλαδή το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να δημιουργούν μια «ασπίδα» προστασίας, που απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες και αντανακλά τις υπέρυθρες. Τα χημικά φίλτρα είναι πιο δυνατά από τα φυσικά, όμως μερικές φορές δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα περισσότερα από τα αντιηλιακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι χημικά και τα φίλτρα τους απορροφούν μερικώς ή ολικώς την υπεριώδη ακτινοβολία Β. Αυτή δηλαδή που είναι υπεύθυνη για τις άμεσες συνέπειες της ηλιοθεραπείας, όπως κοκκίνισμα, εγκαύματα και ξεφλούδισμα.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ

Είναι ένας αριθμός που αναγράφεται σε όλα τα αντιηλιακά και δείχνει πόσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να μένουμε στον ήλιο –χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αντιηλιακό– σε σχέση με το χρόνο που θα μπορούσαμε να μείνουμε χωρίς αυτό. Για παράδειγμα, αν ένα αντιηλιακό έχει δείκτη προστασίας 4, αυτό σημαίνει ότι κάποιος, που θα μπορούσε να μείνει στον ήλιο δίχως αντιηλιακό για 15 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει, με αυτό το αντιηλιακό μπορεί να κάνει ηλιοθεραπεία 60 λεπτά.

Όμως, αυτοί οι υπολογισμοί πρακτικά δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, αφού παράγοντες, όπως ο ιδρώτας, το κολύμπι, το πάχος της επίστρωσης, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού.

Οι δείκτες συνήθως ξεκινούν από το 2 και φτάνουν έως το 50, όπου τότε έχουμε και απόλυτη προστασία (total block).

ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

1. Ο δείκτης προστασίας ενός αντιηλιακού θα πρέπει να επιλέγεται πάντα ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα χρειάζονται μεγαλύτερο δείκτη προστασίας από τα σκουρόχρωμα.

2. Η βάση τους πρέπει να είναι συμβατή με το βαθμό λιπαρότητας του δέρματος. Έτσι, τα λιπαρά δέρματα έχουν ανάγκη από γαλακτώματα ή λοσιόν, ενώ τα ξηρά από κρέμες και λάδια.

3. Το αντιηλιακό πρέπει να μπαίνει πάντα σε καθαρό και στεγνό δέρμα και όχι σε ιδρωμένο, βρόμικο ή λιπαρό.

4. Αποφεύγετε να «παστώνετε» το δέρμα σας με αντιηλιακό. Ένα λογικό πάχος επάλειψης είναι 0,5-1 mm.

5. Πρέπει να ανανεώνετε το αντιηλιακό σας: εάν μένετε στον ήλιο πάνω από 3-4 ώρες, όταν ιδρώνετε πολύ και αν μπαινοβγαίνετε στη θάλασσα.

ΕΙΔΗ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΩΝ

ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ: Είναι κατάλληλα για το σώμα και για κάθε τύπο δέρματος. Με την ιδιότητά τους να απλώνονται και να απορροφώνται γρήγορα από την επιδερμίδα, εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία, καταπραΰνουν και ενυδατώνουν. Όσο διαρκεί η ηλιοθεραπεία, πρέπει να ανανεώνονται συχνά.

ΛΑΔΙΑ: Επειδή δε φεύγουν εύκολα από το δέρμα, αποτελούν ιδανικά φίλτρα προστασίας για ανθεκτικές και μαυρισμένες επιδερμίδες. Μειονέκτημά τους: λιπαίνουν το δέρμα, το κάνουν να γυαλίζει και να κολλάει πάνω του η άμμος.

ΚΡΕΜΕΣ: Κατάλληλες για το πρόσωπο, λόγω του ότι είναι πιο παχύρρευστες, είναι σε θέση να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και ενυδάτωση από ό,τι τα γαλακτώματα. Κι αυτές πρέπει να ανανεώνονται συχνά στη διάρκεια της ηλιοθεραπείας.

ΤΖΕΛ: Ιδανικά για το σώμα και το πρόσωπο, μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν αλλεργίες, λόγω του ότι δεν περιέχουν λιπαρά,
συντηρητικά και αρώματα. Κατάλληλα για λιπαρές επιδερμίδες.

ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Η FROΪKA σίγουρα μπορεί να γίνει το καλοκαίρι ο καλύτερος φίλος σας, αφού με τα καινοτόμα προϊόντα αντιηλιακής προστασίας που διαθέτει στη φαρέτρα της μπορεί να σας προστατέψει απόλυτα από τη UYA-UVB ακτινοβολία του ήλιου.

Έχετε ευαίσθητo δέρμα ή αντιδράτε αλλεργικά στον ήλιο; Έχετε μικρά παιδιά και ειδικότερα με ανοιχτούς φωτότυπους και ευαίσθητο δέρμα; Είστε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ; Μην ανησυχείτε καθόλου τώρα στις διακοπές σας, αλλά και όσοι μείνετε στην πόλη, καθώς η FROΪKA διαθέτει το κατάλληλο αντιηλιακό προϊόν για κάθε τύπο δέρματος. Παρέχει προστασία, για παράδειγμα, σε φωτοαλλεργίες, φωτοευαισθητοποίηση λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ιδιοπαθείς δερματίτιδες (πολύμορφο εκ φωτός εξάνθημα), χλόασμα, αν είστε έγκυος. Αλλά τα αντιηλιακά της προστατεύουν και από δερματίτιδες που επιδεινώνονται στον ήλιο, όπως μέλασμα, έρπητας, ροδόχρους ακμή, λεύκη, ερυθηματώδης λύκος κ.ά. Επίσης, δροσίζουν, καταπραΰνουν και ενυδατώνουν με υαλουρονικό οξύ, ενώ αποκαθιστούν και την ισορροπία του δέρματος μετά τον ήλιο.

Πώς καταφέρνουν όλα τα παραπάνω τα προϊόντα FROΪKA; Απλώς, με τα νέα φωτοσταθερά φίλτρα, τις αδιάβροχες συνθέσεις, το β-γλουκάνιο και τη βιταμίνη Ε που περιέχουν.

ΥΓΙΕΙΝΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Τις πρώτες ημέρες στον ήλιο κάνετε ηλιοθεραπεία πολύ προοδευτικά. Αποφεύγετε την παραλία από τις 11 μ.μ. έως τις 4 μ.μ.
Βάζετε αντιηλιακό κάθε μία ώρα, που ακόμα και αν είναι αδιάβροχο, μην ξεχνάτε να αλείφεστε με αυτό πάντα προτού βουτήξετε στη θάλασσα.
Προστατευθείτε ακόμα και κάτω από την ομπρέλα, γιατί η άμμος αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου και μπορεί έτσι να πάθετε δυνατά εγκαύματα.
Πίνετε πολλά υγρά, ιδιαίτερα δροσερό νερό. Αποφεύγετε το πολύ παγωμένο νερό.
Προστατεύετε τα μάτια σας από τις αντανακλάσεις των ηλιακών ακτίνων στο νερό ή στην άμμο. Γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος βλάβης του κερατοειδούς.
Πριν από την ηλιοθεραπεία αποφεύγετε να φοράτε αρώματα, γιατί ορισμένα προκαλούν φωτοευαισθησία και ευθύνονται για την εμφάνιση αντιαισθητικών καφέ λεκέδων στο δέρμα.
Μετά την ηλιοθεραπεία, το βράδυ, ενυδατώστε την επιδερμίδα σας με ένα γαλάκτωμα. Έτσι, θα διαρκέσει περισσότερο και το μαύρισμά σας.
Αν καείτε από τον ήλιο, χρησιμοποιήστε ειδικές κρέμες για τις περιοχές του δέρματος που σας… καίνε.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Φτιάξτε μόνοι σας ένα υπέροχο λάδι που θα σας χαρίσει το μπρούτζινο χρώμα που ονειρεύεστε γι’ αυτό το καλοκαίρι, δίχως να χρειαστεί να καείτε και να ξεφλουδίσετε.

Υλικά
40 ml σουσαμέλαιο
40 ml λάδι βάλσαμου
20 ml αμυγδαλέλαιο
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο νεραντζιάς (petigrain)
30 ml τσάι μαύρο

Εκτέλεση

Ρίχνετε 1/2 κουταλάκι γλυκού τσάι σε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό που βράζει.
Σουρώνετε το τσάι και αφού κρυώσει, το ρίχνετε στο μείγμα των λαδιών.
Το βάζετε στη συνέχεια σε ένα σκούρο μπουκαλάκι, το οποίο θα ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση.

ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ Φυσική προστασία Πρώτη έκθεση στον ήλιο Επόμενες εκθέσεις στον ήλιο

Μαλλιά= Μ
Δέρμα= Δ

Μ. Κόκκινα Πρακτικά Γαλάκτωμα Γαλάκτωμα
Δ . Κατάλευκο μηδαμινή ΔΠ 30 ΔΠ 20
Μ. Πολύ ξανθό Πρακτικά Γαλάκτωμα Γαλάκτωμα
Δ. Ανοιχτό ελάχιστη ΔΠ 30 έως 25 ΔΠ20
Μ. Ξανθά Ελάχιστη Γαλάκτωμα Γαλάκτωμα
Δ. Ανοιχτό ΔΠ 20 ΔΠ 12
Μ. Καστανά Μεσαία Γαλάκτωμα Γαλάκτωμα
Δ. Ανοιχτό ΔΠ 20 ΔΠ 12 έως 7
Μ. Καστανά Αρκετά Γαλάκτωμα Γαλάκτωμα /Λάδι-Τζελ
Δ. Σκούρο μεγάλη ΔΠ 12 έως 7 ΔΠ 7 έως 5/ΔΠ 8 έως 5
Μ. Μαύρα Μεγάλη Γαλάκτ./Λάδι-Τζελ Γαλάκτωμα /Λάδι
Δ. Σκούρο ΔΠ 5/ ΔΠ 8 έως 5 ΔΠ 3/ΔΠ 2

ΠΑΙΔΙΑ
Δ. Ανοιχτό Μηδαμινή Γαλάκτωμα ΔΠ 35 Γαλάκτωμα ΔΠ 35

Δ. Σκούρο Μηδαμινή Γαλάκτωμα ΔΠ 25 Γαλάκτωμα ΔΠ 25

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *