banner ad

ΑΣΒΕΣΤΙΟ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

. June 3, 2014 . 0 Comments

607c3-poso-asvestio-xreiazete-ena-paidi-kai-pos-tha-to-pareiΒασικό συστατικό των οστών και των δοντιών, το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Δεν περιέχεται μόνο στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και σε πολλές άλλες τροφές.

Είναι το μεταλλικό στοιχείο που αφθονεί περισσότερο στον οργανισμό μας. Διαθέτουμε 1-1,5 κιλό, από το οποίο το 99% βρίσκεται συγκεντρωμένο στο σκελετό με τη μορφή φωσφορικών και ανθρακικών αλάτων του ασβεστίου. Πρόκειται, βασικά, για εκείνο που εξασφαλίζει τη σταθερότητα των οστών και των δοντιών μας.

Αλλά και τα λίγα γραμμάρια που περιέχονται στους μαλακούς ιστούς και στα υγρά του οργανισμού μας παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ…

Για τη φυσιολογική πηκτικότητα του αίματος.
Παρεμβαίνει στη νευρική μετάδοση.
Στη σύσπαση των μυών.
Στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Στο ρυθμό της καρδιάς.
Στην ενεργοποίηση της λειτουργίας πολλών οργάνων.
Ελέγχει τη νευρομυϊκή διεγερσιμότητα.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ…

Η έλλειψη ή η κακή χρήση ασβεστίου προκαλεί την κλασική κρίση τετανίας, η οποία συσχετίζεται με μια μη φυσιολογική υπερδιέγερση που ταλαιπωρεί τα νεύρα και τους μυς. Οι λειτουργίες αυτές, οι οποίες όμως συχνά αγνοούνται, είναι πρωταρχικής σημασίας για την εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων στα οστά. Όταν η πρόληψη από τη διατροφή είναι ανεπαρκής, τότε τα οστά είναι αυτά που χάνουν το ασβέστιό τους, προκειμένου να παρέχουν στον οργανισμό μας την ποσότητα που του λείπει.

ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

Ανάμεσα στις διάφορες πηγές ασβεστίου, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εκείνα που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τις άλλες. Στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν τα δύο τρίτα της πρόσληψης ασβεστίου από τη διατροφή.
Ακολουθούν τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, το κρέας και, τέλος, τα μεταλλικά νερά.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ

Η περιεκτικότητα των τροφών σε ασβέστιο δεν είναι, όμως, η μόνη έννοια που θα πρέπει να έχουμε υπόψη. Γιατί; Διότι για να απορροφάται και να αφομοιώνεται καλά το ασβέστιο, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες. Για παράδειγμα, τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στα λαχανικά είναι υδατοδιαλυτά και συνεπώς αποβάλλονται κατά τη διάρκεια του πολύωρου πλυσίματος ή με το βράσιμο.

Έτσι, η σχέση του ασβεστίου με τις πρωτεΐνες, η παρουσία λακτόζης (όπως στο γάλα), φωσφόρου και βιταμίνης D, καθώς και η ύπαρξη ενός όξινου περιβάλλοντος (στομάχι) ευνοούν τη διαλυτότητα, την απορρόφηση και τη χρήση του.

Αντίθετα, η παρουσία στις τροφές μεγάλων ποσοτήτων φυτικού οξέος
(πλήρη δημητριακά, πίτυρο, ψωμί ολικής αλέσεως, φασολάκια, σόγια) ή οξαλικού οξέος (σπανάκι, λάπαθο) προκαλεί το σχηματισμό φυτικών ή οξαλικών αλάτων του ασβεστίου, που είναι αδιάλυτα και συνεπώς δεν απορροφώνται από το έντερο.

Παράλληλα, μια διατροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να παρεμποδίσει την επαφή του ασβεστίου με τα εντερικά τοιχώματα και να δυσκολέψει την απορρόφησή του. Ακόμη και το ασβέστιο του γάλακτος, που αντιπροσωπεύει μία από τις καλύτερες πηγές πρόσληψης, αφομοιώνεται μόνο κατά 40% κάτω από τις συνήθεις συνθήκες διατροφής.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επομένως, δεν αρκεί να παίρνουμε πολύ ασβέστιο, αλλά και να επιλέγουμε τις τροφές που το προσφέρουν στην πιο αφομοιώσιμη μορφή του.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Το ασβέστιο που απαιτείται να προσλαμβάνουμε σε κάθε ηλικία είναι:

Βρέφος (από 0 έως 1 έτους): 600 mg/ημέρα
Παιδί: 800-1.000 mg/ημέρα
Έφηβος (από 11 έως 15 χρόνων): 1.200-1.400 mg/ημέρα
Ενήλικας: 800-900 mg/ημέρα
Έγκυος γυναίκα: 1.200-1.500 mg/ημέρα
Γυναίκα που θηλάζει: 1.500-2.000 mg/ημέρα
Γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση και ηλικιωμένοι: 1.000-1.400 mg/ημέρα

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *