ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

push_ups_thumbΠριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε ή αφού τελειώσετε με την άσκησή σας θα πρέπει να τηρείτε κάποιους κανόνες, ώστε να σας προστατεύουν από τυχόν παρενέργειες, αλλά κυρίως να προετοιμάζετε τον οργανισμό σας να περνάει ομαλά από την ένταση της γυμναστικής στους κανονικούς ρυθμούς.

Οι κανόνες αυτοί είναι:

ΕΠΑΡΚΗΣ ΥΠΝΟΣ
Αν κοιμάστε πολύ, τότε η πολύωρη ακινησία οδηγεί τον οργανισμό σε νωθρότητα και τους μυς σε χαλαρότητα. Πώς, λοιπόν, να γυμναστείτε σ’ αυτή την κατάσταση; Οι ειδικοί συνιστούν 6-7 ώρες ύπνο για έναν εργαζόμενο, ώστε να έχει την ώρα της γυμναστικής την κατάλληλη ενέργεια.

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Οι ειδικοί θεωρούν ότι πριν από την άσκηση θα πρέπει κανείς να απέχει από το κάπνισμα ένα 24ωρο! Κάπως βαρύ και υπερβολικό για τους καπνιστές έτσι; Ο χρόνος, πάντως, δεν μπορεί να πέσει κάτω από 16 ώρες, ώστε να υπάρχει στους πνεύμονες το απαραίτητο οξυγόνο που θα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός κατά την άσκηση. Για μετά την άσκηση η αποχή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα 2ωρο, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να δεχθεί τη νικοτίνη.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ
Το τι θα φοράτε την ώρα που θα γυμνάζεστε δεν πρέπει να το ορίζει ή μόδα, αλλά η…υγεία. Προτιμάτε, λοιπόν, ρούχα βαμβακερά και όσο το δυνατό λιγότερα τώρα που κάνει ζέστη. Διαλέξτε τα να είναι άνετα και όχι εφαρμοστά, που εμποδίζουν την κίνηση. Επίσης, αποφεύγετε τις αδιάβροχες ή συνθετικές φόρμες, που δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Τέλος, δώστε την κατάλληλη σημασία και στα παπούτσια σας, τα οποία θα διαλέγετε ανάλογα με το σπορ σας.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΤΟΥΣ
Μετά από κάθε σωματική δραστηριότητα έχετε ανάγκη από ένα καλό, ζεστό ντους. Και όχι, βέβαια, μόνο για λόγους καθαριότητας, αλλά κι επειδή το ζεστό νερό βοηθάει τους μυς να επανέλθουν στη φυσιολογική τους μορφή και, κυρίως, να χαλαρώσουν από την άσκηση.

ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΥΧΩΝ
Αν συνηθίζετε να κάθεστε για αρκετή ώρα μετά την άσκηση με τη βρεγμένη σας φόρμα, ξεχάστε το! Η αλλαγή των βρεγμένων ρούχων της γυμναστικής επιβάλλεται να γίνεται αμέσως, γιατί το βρεγμένο ρούχο πάνω στο ζεστό από την ένταση δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φάτε ελαφρά 1-2 ώρες πριν από την άσκηση. Το κανονικό γεύμα πρέπει να απέχει 3-4 ώρες από την άσκηση.
Πιείτε 2-3 ποτήρια υγρά 2 ώρες πριν από την άσκηση.
Μην τρώτε γλυκά αμέσως μετά τη γυμναστική, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα το λίπος τους. Αν νιώθετε υπογλυκαιμία, προτιμήστε λίγο μέλι ή κάποιο γλυκό του κουταλιού.
Καταναλώστε νερό, χυμούς και αναψυκτικά μετά την άσκηση, για να αναπληρώσετε έτσι τα υγρά που χάσατε. Η αναπλήρωση των υγρών πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την άσκηση, γιατί διαφορετικά θα χρειαστείτε πάνω από ένα 24ωρο για να το πετύχετε.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Δέκα καθημερινές συνήθειες που τον καταστρέφουν Αν θέλετε να βελτιωθεί ο μεταβολισμός σας, αφήστε πίσω σας αυτές τις συνήθειες Μπορεί ήδη να υποψιάζεστε ότι ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνετε και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, έχετε δίκιο. Σε μια επισκόπηση των δεδομένων σχετικά με τις ενεργειακές δαπάνες των συμμετεχόντων, οι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΟΡΘΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Με ποιους τρόπους θα μπορέσετε να τα καταφέρετε; Κι όμως μπορείτε να τη βελτιώσετε άμεσα! Οι περισσότεροι από εμάς υπηρετούμε μια θέση γραφείου, η οποία προφανώς είναι καθιστική. Παρόλα αυτά, η στάση και η θέση, στην οποία καθόμαστε διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στους πόνους που αισθανόμαστε στο σώμα και στον αυχένα μας. Με αυτόν τον τρόπο, […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

YOGA: ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΟΥΜΕ;

Το σημαντικό είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος, που θα πρέπει να είναι δυναμικό – δηλαδή, να περιλαμβάνει αρκετή κίνηση. Τέτοια είναι η Vinyasa, η Ashtanga και η Power Yoga. Πλέον η yoga έχει πάψει προ πολλού να φαντάζει «εξωτική»: Όλοι έχουμε έναν φίλο ή μια φίλη που κάνει εδώ και χρόνια και ορκίζεται ότι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More