ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝ/ΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤ’ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Τα οστά του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου του Στ` που είχε ενταφιαστεί στην Αθήνα πριν από 81 χρόνια μετέφερε την Τρίτη 1 Μαρτίου στην Πόλη ο μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης προκειμένου να μετενταφιαστούν στο πατριαρχικό νεκροταφείο στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή.

Τον μητροπολίτη που μετέφερε τα οστά σε κιβώτιο υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο μητροπολίτης Δέρκων κ. Κωνσταντίνος και ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης κ. Ελπιδοφόρος οι οποίοι κατευθύνθηκαν στο Φανάρι όπου τα παρέλαβαν οι κληρικοί από την είσοδο και τα υποδέχτηκε ο Πατριάρχης στο νάρθηκα του Ιερού Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν στον σολέα απέναντι από τον πατριαρχικό θρόνο και καλύφθηκαν με αρχιερατικό ωμοφόριο.

Ο Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Πατριάρχου Κωνσταντίνου.

” Όσο κι αν η γη της Αττικής του Κλεινού Άστεως είναι φιλόξενος κι ευλογημένη γη, είμεθα βέβαιοι ότι η ψυχή του μακαριστού προκατόχου ημών επιθυμούσε να επανέλθει εις το θρόνο όπου διακόνησε και να αναπαυθεί μέχρι της κοινής αναστάσεως πλησίον των προκατόχων και διαδόχων του”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην σύντομη προσλαλιά του μετά το τρισάγιο.

Ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος ο Στ` που έμεινε στο θρόνο του για πολύ μικρό διάστημα ( περίπου 1,5 μήνα) απελάθηκε από την Πόλη από τις τουρκικές αρχές ως “ανταλλάξιμος”, δηλαδή ως υπαγόμενος στη συμφωνία της Λοζάννης για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο Πατριάρχης μετά την περιπέτεια αυτή παραιτήθηκε στις 22 Μαΐου 1925 και παρέμεινε στην Αθήνα. Το Νοέμβριο του 1930 απεβίωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια και ενταφιάστηκε στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών. Η επιστροφή των οστών του στο πατριαρχικό κοιμητήριο αποτελεί συμβολική πράξη επαναφοράς της ομαλότητας στην αδιάρρηκτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην υποδοχή και στο τρισάγιο παρέστησαν ιεράρχες του οικουμενικού θρόνου, κληρικοί και πιστοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας