ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ ΟΤΑΝ…

foto-origΈξι προβλήματα υγείας αναζητούν τη σωστή στάση ύπνου.
Ο τρόπος που ξαπλώνουμε στο κρεβάτι πιθανόν να επιβαρύνει το πρόβλημα υγείας που μας ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό. Είτε πρόκειται για πόνο στη μέση είτε για αυχενικό είτε για φούσκωμα στην κοιλιά, υπάρχουν στάσεις του ύπνου που θα μας ανακουφίσουν. Ας δούμε ποιες είναι.

Πονάει η μέση μου
Οι ιδανικές θέσεις ύπνου είναι ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τους μηρούς ή στο πλάι σε εμβρυϊκή στάση, μαζεύοντας τα χέρια και τα πόδια όσο πιο κοντά στο στήθος μπορούμε. Και στις δύο περιπτώσεις, αυξάνεται η κύφωση στην οσφυϊκή μοίρα, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο ένας σπόνδυλος από τον άλλον και να ανακουφίζεται η μέση μας. Αντίθετα, αν συνηθίζουμε να κοιμόμαστε μπρούμυτα και μάλιστα με μαξιλάρι κάτω από το πρόσωπό μας, αυξάνεται η φυσική λόρδωση της μέσης και επιβαρύνεται η περιοχή.
Extra tips: Τοποθετούμε θερμά επιθέματα στη μέση, κάνουμε επάλειψη στην περιοχή με κρέμα καψαϊκίνης και αν ο πόνος επιμένει, παίρνουμε ένα αναλγητικό τύπου παρακεταμόλης.

Νιώθω φούσκωμα
Όταν πηγαίνουμε για ύπνο έχοντας την αίσθηση καούρας, καλό είναι να ξαπλώνουμε στη δεξιά πλευρά του σώματός μας, αφού έτσι διευκολύνεται η ροή των υγρών από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο και από εκεί στο έντερο και εμείς απαλλασσόμαστε από τη δυσάρεστη αυτή αίσθηση. Όσοι ταλαιπωρούνται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορούν να δοκιμάσουν να ξαπλώσουν ανάσκελα με το προσκέφαλο λίγο ανασηκωμένο και να αποφύγουν να κοιμηθούν στο αριστερό πλάι, γιατί έτσι καθυστερεί η κένωση του στομάχου.
Extra tips: Ένα αφέψημα με δυόσμο δρα χαλαρωτικά και ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου. Σε μισό λίτρο βραστό νερό, ρίχνουμε 1-2 κουταλάκια δυόσμο και πίνουμε 2 φλιτζάνια.

Έχω αυχενικό
Αν αισθανόμαστε κάποια ενόχληση στην περιοχή του αυχένα, καλό είναι να αποφύγουμε τα ψηλά και σκληρά μαξιλάρια και να επιλέξουμε ένα χαμηλό και μαλακό, το οποίο παίρνει εύκολα το σχήμα του αυχένα μας. Όσοι ταλαιπωρούνται από αυχενικό σύνδρομο, θα μπορούσαν να αναζητήσουν ένα ανατομικό μαξιλάρι, που έχει την ιδιότητα να παίρνει ακριβώς το σχήμα της περιοχής και επομένως δεν επιβαρύνει τον αυχένα. Η χρήση του πρέπει να είναι καθημερινή και όχι μόνο σε περιόδους έξαρσης του προβλήματος.
Extra tips: Κρατάμε πάντα ζεστό τον αυχένα μας με ένα μαντίλι ή φουλάρι και αποφεύγουμε την έκθεση στον αέρα και το κρύο. Το μασάζ με μια θερμαντική κρέμα θα μας ανακουφίσει.

Πονάει το γόνατο
Στην περίπτωση που πονάει το γόνατό μας (π.χ. λόγω χονδροπάθειας, οστεοαρθρίτιδας ή φλεγμονής), θα ανακουφιστούμε αν ξαπλώσουμε ανάσκελα και τοποθετήσουμε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά μας. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η κάμψη στην άρθρωση και θα αποσυμφορηθεί η περιοχή από την πίεση.
Extra tips: Τοποθετούμε μια παγοκύστη στο γόνατό μας 2-3 φορές την ημέρα και την αφήνουμε για 10΄. Κάνουμε μασάζ στην περιοχή με μια αντιφλεγμονώδη αλοιφή. Γενικά, προσπαθούμε να αποφύγουμε τις σκάλες και το περπάτημα σε ανώμαλα εδάφη και φοράμε ανατομικά παπούτσια.

Έχω μπούκωμα
Όταν είμαστε συναχωμένοι λόγω κάποιου κρυολογήματος, μιας αλλεργίας ή μιας ιγμορίτιδας, η καλύτερη θέση ύπνου είναι να ξαπλώσουμε ανάσκελα με ελαφρώς ανασηκωμένο το κεφάλι (με 1-2 μαξιλάρια), έτσι ώστε να είναι απελευθερωμένο το στόμα και τα ρουθούνια και να μπορούμε να αναπνέουμε με λιγότερη δυσκολία.
Extra tips: Ένα ποτήρι με νερό δίπλα στο κρεβάτι μας θα μας γλιτώσει από περιττές διαδρομές μέχρι την κουζίνα στην περίπτωση που μας πιάσει βήχας. Επιπλέον, τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και τη μύτη.

Tα πόδια μου είναι βαριά
Η φλεβική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με την ορθοστασία ή το κρέμασμα των ποδιών όταν καθόμαστε είναι η συνηθέστερη αιτία που αισθανόμαστε τα πόδια μας βαριά και πρησμένα στο τέλος της ημέρας. Το αίμα δεν επιστρέφει όπως θα έπρεπε στην καρδιά, με αποτέλεσμα να λιμνάζει στα κάτω άκρα, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη ευρυαγγειών και κιρσών. Βοηθητικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να ανασηκώσουμε λίγο το στρώμα στην κάτω του πλευρά, βάζοντας π.χ. ένα μαξιλάρι κάτω από το στρώμα. Εναλλακτικά, τοποθετούμε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια μας.

Πηγη: vita.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΥΓΕΙΑ

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

Πραγματικά συμπτώματα από ασθένειες που δεν υπάρχουν Πόσο πιθανό είναι τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν να ξεκινούν από το μυαλό και όχι από το σώμα μας; Ολα όσα θέλουμε να μάθουμε για τα ψυχοσωματικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν το πώς επηρεάζουν το σώμα μας τα όσα νιώθουμε ή σκεφτόμαστε. Κάποια τα γνωρίζουμε όλοι. Ενα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘEΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη βλάβης στο δέρμα, η οποία καθώς περνούν τα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η φωτογήρανση (εκδηλώνεται με ξηρότητα, καφέ και κόκκινες κηλίδες, «σακούλιασμα» και ρυτίδες) και ο καρκίνος. Μπορεί το μαύρισμα να κρύβει κάποιες ατέλειες (από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος), αλλά τα οφέλη σταματούν εκεί. Κάποιοι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: 8+1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι η θερμοπληξία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More