ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

pildora-anticonceptiva-engorda-aumenta-el-tamano-senos-2Το μυστικό είναι να πετύχουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας
Αν ένας από τους στόχους σας για τη φετινή χρονιά είναι η απώλεια βάρους, είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε πώς αυτή επιτυγχάνεται.

Τα πάντα είναι θέμα ισοζυγίου ενέργειας, της ισορροπίας δηλαδή μεταξύ δύο ενεργειών, της ενέργειας που μπαίνει στο σώμα μας (φαγητό και ποτό) και της ενέργειας που βγαίνει από αυτό (βασικός μεταβολισμός και φυσική δραστηριότητα). Όταν αυτές οι δύο ενέργειες είναι ίσες, όση δηλαδή ενέργεια μπαίνει στο σώμα μας τόση βγαίνει από αυτό, τότε έχουμε διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Όταν «τρώμε» περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι «καίμε», τότε το σώμα μας αποθηκεύει αυτή την ενέργεια με τη μορφή λίπους και το βάρος μας αυξάνεται. Αν όμως η ενέργεια που τρώμε είναι μικρότερη από αυτή που καίμε, τότε επιτυγχάνουμε το πολυπόθητο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, με το σώμα μας να καίει λίπος για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Πώς λοιπόν επιτυγχάνεται αυτό;

Το ένα σκέλος είναι η μείωση της ενέργειας που μπαίνει στο σώμα μας, δηλαδή η ενέργεια που προέρχεται από το φαγητό και το ποτό. Τρώτε λιγότερο λοιπόν, μειώνοντας τη μερίδα, κάνοντας καλές επιλογές τροφίμων με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, κάντε μικρά και συχνά γεύματα για να έχετε καλύτερο έλεγχο της όρεξης, μην ξεχνάτε το πρωινό και μειώστε το γρήγορο φαγητό και τα γλυκά, καθώς περιέχουν τις περισσότερες φορές αρκετές θερμίδες.

Το άλλο σκέλος είναι η άσκηση. Το βασικό μας μεταβολισμό δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, εκτός κι αν αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Η ενέργεια που καταναλώνουμε όμως μέσω της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αυξηθεί. Φυσική δραστηριότητα δεν είναι μόνο η οργανωμένη άσκηση, φυσική δραστηριότητα είναι οτιδήποτε περιλαμβάνει κίνηση μέσα στη μέρα μας. Το καθάρισμα του σπιτιού, η κηπουρική και φυσικά οποιαδήποτε ευκαιρία για περπάτημα μπορούν να αυξήσουν τη φυσική δραστηριότητα.

Ένας εύκολος τρόπος να μετρήσετε το περπάτημα αυτό είναι η χρήση βηματομετρητών. Οι βηματομετρητές είναι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που «φοριούνται» και μετρούν τα βήματα που κάνει κάποιος καθημερινά, χρησιμοποιώντας τις κινήσεις των γοφών. Στόχος για καλή υγεία είναι τα 10.000 βήματα ημερησίως, ενώ για απώλεια βάρους τα 12.500.

Αγοράστε μία συσκευή και δείτε πόσα βήματα κάνετε καθημερινά και προσπαθήστε να τα αυξήσετε με μικρές αλλαγές, όπως μια λίγο μεγαλύτερη βόλτα με το σκύλο, η αποφυγή της χρήσης αυτοκινήτου για μικρές μετακινήσεις και το περπάτημα για διασκέδαση.

Πηγή: mednutrition.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΒΑΡΟΣ, ΕΝΩ ΤΡΩΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ;

Υγιεινές τροφές: Ποιες παχαίνουν! Παρόλο που μπορεί κάποιες τροφές να είναι υγιεινές, δε σας βοηθούν ν’ αδυνατίσετε, ειδικά αν υπερβάλλετε με την ποσότητα! 1. Δημητριακά πρωινού Μπορεί ν’ αναγράφουν «ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά» και όντως βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου. Τα περισσότερα, όμως, κρύβουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που φτάνει και […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΙΤΑ

Tips για να οργανώσετε τα γεύματα της εβδομάδας Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να οργανώσετε ένα διατροφικό πλάνο, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε κανονίζοντας τα γεύματα και τα σνακ της επόμενης ημέρας Τίποτα δεν μας στέλνει πιο γρήγορα στη ζεστή αγκαλιά του πρόχειρου φαγητού από την απουσία μιας πιο υγιεινής εναλλακτικής την ώρα που η πείνα μάς χτυπά την […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΡΕΒΙΘΙ

Η διατροφική αξία και τα οφέλη του πολύτιμου όσπριου στην υγεία μας Είναι το ρεβίθι η νέα διατροφική τάση; Και αν ναι, τι το κάνει τόσο δημοφιλές; Το ρεβίθι ανήκει στην ομάδα των οσπρίων και φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ένα πολύ ευέλικτο τρόφιμο στη διατροφή μας. Εκτός, λοιπόν, από την κλασική μαμαδίστικη συνταγή με τα ρεβίθια, μπορούμε να […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More