banner ad

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

. July 5, 2014 . 0 Comments

gaseosas_640x400Η μπύρα διώχνει τη δίψα περισσότερο από κάθε άλλο ποτό

Λάθος: Η μπύρα όπως και τα πιο πολλά οινοπνευματώδη ποτά δεν αποτελούν καλό ενυδατικό μέσο. Συνήθως, το νερό είναι εκείνο που αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά και άλλα υγρά μπορεί να συνεισφέρουν στην πρόσληψη νερού, όπως οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές, τ’ αναψυκτικά, κ.ά.

Αντίθετα μάλιστα με ότι πιστεύεται, τα υγρά με καφεΐνη μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας σε νερό, με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλουν και τα μη καφεΐνούχα υγρά, σε αντίθεση με τα οινοπνευματώδη ποτά που οδηγούν σε αφυδάτωση, ενώ νομίζουμε πως μας ξεδιψούν.

Τα παγωμένα ροφήματα μας ξεδιψούν περισσότερο

Λάθος: Τα παγωμένα ποτά δεν απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και επομένως δεν ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό μας. Πιθανώς μάλιστα, να έχουν και το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε ποτό ή τρόφιμο μπορεί να είναι δροσερό, χωρίς να είναι παγωμένο και σε θερμοκρασία τέτοια που να ικανοποιεί καλύτερα το αίσθημα της δίψας.

Ο καύσωνας περιορίζει την όρεξη

Λάθος: Ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μέσω της αποβολής του νερού. Εάν, μάλιστα, οι καύσεις που γίνονται στο εσωτερικό του οργανισμού παράγουν επιπλέον θερμότητα, τότε η απαιτούμενη προσαρμογή γίνεται ακόμα πιο δύσκολα. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής κατά τις μεσημεριανές ώρες, άσχετα με το αν πεινάμε ή όχι. Η ζέστη δε μειώνει την όρεξη, απλά προσαρμοζόμαστε στις κλιματικές συνθήκες της εποχής.

Το καλοκαίρι πρέπει να βάζουμε περισσότερο αλάτι στο φαγητό μας

Σωστό: Το καλοκαίρι συνιστάται να καταναλώνουμε τα φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, επειδή το αλάτι, παρότι προκαλεί δίψα, βοηθά στην κατακράτηση υγρών, άρα στη μικρότερη απώλεια υγρών. Επειδή όμως τρώμε αρκετά αλατισμένα τα φαγητά μας όλο το χρόνο, δε χρειάζεται να προσθέτουμε περισσότερο αλάτι το καλοκαίρι. Απλά το καλοκαίρι μπορούμε να καταναλώνουμε τα γεύματά μας αλατισμένα, ενώ το χειμώνα πρέπει να μειώνουμε το αλάτι που τους προσθέτουμε.

Δε χρειάζεται να βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο, αν πρόκειται να το καταναλώσουμε εντός της ημέρας

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Συνεπώς, το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να συντηρείται πάντα στο ψυγείο, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν μέσα του παθογόνα μικρόβια και να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *