banner ad

ΚΟΚΚΙΝΟ, ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

. July 6, 2014 . 0 Comments

iek_healthΠοιός αλήθεια δεν ξεδίψασε το καλοκαίρι με μια χυμώδη φέτα καρπουζιού, που τόσο αγαπάνε και τα παιδιά, αφού το τρώνε βάζοντας όλο τους το πρόσωπο μέσα στη σάρκα του;

Διώχνει τη δίψα

Αυτό το υπέροχο φρούτο περιέχει πιο πολύ νερό απ’ όλα τα άλλα: 95,3 γραμ. στα 100 γραμ., ποσοστό που δηλώνει ότι είναι όλο νερό ( τα άλλα φρούτα που περιέχουν νερό σε μεγάλη ποσότητα είναι τα ροδάκινα με 90, 7 γραμ., τα χυμώδη πορτοκάλια με 87,2 γραμ., τα μήλα με 85 γραμ.). Να γιατί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ονομάζουν το καρπούζι «πεπόνι του νερού»: Melon d’eau στα γαλλικά, water melon στ’ αγγλικά, wassermelone στα γερμανικά.

Το ιδιαίτερο άρωμά του

Στο να ξεδιψάει κανείς με μια φέτα καρπουζιού συντελεί και το ιδιαίτερο άρωμά του, που όμως το κάνει δυσκολοχώνευτο για πολλούς ανθρώπους.

Το άρωμά του όμως είναι αυτό που του δίνει και τη γλυκιά του γεύση. Το καρπούζι περιέχει σάκχαρα σε μικρή ποσότητα. Οι χημικές αναλύσεις λένε ότι στα 100 γραμ. του μέρους που τρώγεται, περιέχονται από 3,7 έως 6,4 γραμ. σάκχαρα.

Πολλά άλλα είδη φρέσκων φρούτων είναι πολύ πιο πλούσια σε σάκχαρα. Τα μήλα και τα ροδάκινα, λόγου χάρη, φτάνουν τα 15 γραμ., ενώ η μπανάνα φτάνει τα 22 γραμ.

Η αγάπη των παιδιών

Δεν υπάρχει παιδί που να μην του αρέσει το καρπούζι. Ακόμη κι εξαιτίας των διαστάσεών του, το καρπούζι είναι ένα από τα φρούτα που προκαλούν τη λαιμαργία τους. Όσοι όμως έχετε παιδιά κάτω από τριών χρονών, θα κάνετε καλά να μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις των μικρών σας, γιατί οι αρωματικές ουσίες που περιέχει το καρπούζι, μπορούν να τους προκαλέσουν δυσκολίες στη χώνεψη.

Προσοχή στους σπόρους

Επίσης για όλα τα παιδιά υπάρχει πρόβλημα με τους σπόρους του καρπουζιού. Ακόμα κι αν θέλουν ν’ αποδείξουν σε συγγενείς και φίλους ότι τα καταφέρνουν μια χαρά με τους σπόρους ενώ τρώνε τη σάρκα, είναι καλύτερα να τους βγάζετε από πριν με ένα μαχαίρι ή μ’ ένα κουταλάκι.

Ο πραγματικός κίνδυνος του σπόρου δε βρίσκεται στο εξωτερικό περίβλημά του, που είναι δυσκολοχώνευτο, αλλά μέσα σε αυτό το περίβλημα, το οποίο περιέχει γλυκόζη, που έχει μια καθαρτική και δραστική ικανότητα και προκαλεί πόνους στην κοιλιά. Να, λοιπόν, γιατί ούτε οι ενήλικες πρέπει να σπάτε με τα δόντια κι ύστερα να τρώτε αυτό το μικρό, άσπρο σποράκι που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση σε μια φέτα καρπουζιού.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *