Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ

Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάλλει μήνυση και να ζητήσει αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της από τις πληροφορίες ότι τα ισπανικά αγγούρια ευθύνονται για την διατροφική δηλητηρίαση που έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε χθες, η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ η Ισπανία πρώτα θα εκτιμήσει τις βλάβες και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν έχει τη δυνατότητα «να ζητήσει αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντισταθμίσει τις οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί της»

Προς το παρόν «αυτό που είναι πιο σημαντικό για λόγους διατροφικής ασφάλειας είναι να βρεθεί η προέλευση της μόλυνσης» υπογράμμισε η Χιμένεθ σε συνέντευξη Τύπου από το Μεξικό, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. «Πάντα λέγαμε ότι πρέπει να περιμένουμε τις ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις για να δούμε αν η μόλυνση προήλθε στη διάρκεια της παραγωγής ή της μεταφοράς αυτών των λαχανικών» πρόσθεσε η ίδια.

Ενα σπάνιο είδος του βακτηρίου E.coli έχει προκαλέσει επιδημία αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (ΟΑΣ) στη Γερμανία, όμως το βακτήριο δεν εντοπίστηκε στα αγγούρια που εισήχθησαν από την Ισπανία κι έτσι η προέλευση αυτής της χωρίς προηγούμενο μόλυνσης δεν είναι ακόμη γνωστή, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκη Επιτροπή.

Η Επιτροπή πρόσθεσε επίσης ότι έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία. Σύμφωνα πάντως με τις γερμανικές αρχές οι νεκροί είναι 19 και 373 οι περιπτώσεις μολύνσεως.