Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΟΥΡΩΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

berryΠολλά τα οφέλη για την υγεία μας
Η ομάδα των μούρων είναι μια ευρεία ομάδα φρούτων στην οποία ανήκουν οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, τα σμέουρα και τα κράνα.

Η κατανάλωση αυτών έχει συσχετιστεί με ποικίλα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, μεταξύ των οποίων και οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης αυτών στην υγεία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ερευνητές από το Human Nutrition Research Center on Aging από το Tufts University και το πανεπιστήμιο του Maryland εξέτασαν τις προστατευτικές δράσεις της κατανάλωσης μούρων στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα τη συμβολή τους στην ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα τοξικών μεταβολιτών αποτρέποντας την υπερ-συσσώρευσή τους.

Πειραματόζωα έλαβαν τροφή πλούσια σε μούρα για δύο μήνες και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε ακτινοβολία, με την έκθεση στην ακτινοβολία να αποτελεί μια κλασσική μέθοδο επιτάχυνσης της διαδικασίας γήρανσης. Στη συνέχεια, τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αξιολογήθηκε 36 ώρες μετά την έκθεση σε ακτινοβολία, ενώ η δεύτερη ομάδα 30 μέρες μετά με παράλληλη διατήρηση της πρόσληψης μούρων μέσω της τροφής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα της δεύτερης ομάδας έναντι της πρώτης, καθώς φάνηκε μια σημαντική προστασία έναντι νευροχημικών αλλαγών στον εγκέφαλο και του τρόπου με τον οποίο αυτός απέβαλε τους τοξικούς μεταβολίτες. Η προστασία έναντι των παρόντων πορειών οδηγεί και σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους σε ανθρώπους, με σκοπό να επαληθεύσουν τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης μούρων και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΒΑΡΟΣ, ΕΝΩ ΤΡΩΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ;

Υγιεινές τροφές: Ποιες παχαίνουν! Παρόλο που μπορεί κάποιες τροφές να είναι υγιεινές, δε σας βοηθούν ν’ αδυνατίσετε, ειδικά αν υπερβάλλετε με την ποσότητα! 1. Δημητριακά πρωινού Μπορεί ν’ αναγράφουν «ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά» και όντως βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου. Τα περισσότερα, όμως, κρύβουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που φτάνει και […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΙΤΑ

Tips για να οργανώσετε τα γεύματα της εβδομάδας Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να οργανώσετε ένα διατροφικό πλάνο, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε κανονίζοντας τα γεύματα και τα σνακ της επόμενης ημέρας Τίποτα δεν μας στέλνει πιο γρήγορα στη ζεστή αγκαλιά του πρόχειρου φαγητού από την απουσία μιας πιο υγιεινής εναλλακτικής την ώρα που η πείνα μάς χτυπά την […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΡΕΒΙΘΙ

Η διατροφική αξία και τα οφέλη του πολύτιμου όσπριου στην υγεία μας Είναι το ρεβίθι η νέα διατροφική τάση; Και αν ναι, τι το κάνει τόσο δημοφιλές; Το ρεβίθι ανήκει στην ομάδα των οσπρίων και φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ένα πολύ ευέλικτο τρόφιμο στη διατροφή μας. Εκτός, λοιπόν, από την κλασική μαμαδίστικη συνταγή με τα ρεβίθια, μπορούμε να […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More