banner ad

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

. July 12, 2014 . 0 Comments

hospitalsΗ ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας:

• Γίνεται πιο ανεκτή η θεραπεία
• Το σώμα σας δεν χάνει πολύτιμα αποθέματα
• Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύεται.

Η χημειοθεραπεία είναι μια πρόσθετη επιβάρυνση για το σώμα και η καθημερινή ανάγκη για θερμίδες αυξάνεται. Το σώμα σας δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται με λιπαρά και φτωχά σε βιταμίνες φαγητά, αλλά να λαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες, όπως φρούτα και λαχανικά.

Μια σωστά προσαρμοσμένη διατροφή μπορεί να κατευνάσει τυχόν παρενέργειες

Οι παρενέργειες που προκαλούν φόβο δεν συνδέονται αυτόματα με τη χημειοθεραπεία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί φάρμακα που μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση αυτών των παρενεργειών. Ο γιατρός ορίζει τη φαρμακευτική αγωγή προληπτικά. Οι σύγχρονες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να εμφανίζουν όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες. Αυτό που κάνουν -και αυτή είναι η θεραπευτική τους δράση- είναι να αναστέλλουν την κυτταρική διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, αλλά και των υγειών κυττάρων. Ωστόσο, στα μεσοδιαστήματα της θεραπείας οι υγιείς ιστοί έχουν χρόνο για να ανακάμψουν.

Μετά τη χημειοθεραπεία μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες σε εκείνα τα όργανα που ανανεώνονται συχνά, π.χ. στον βλεννογόνο του στόματος, του στομάχου και του εντέρου. Τα νύχια μεγαλώνουν πιο αργά, η ανάπτυξη των μαλλιών σταματά για ένα μικρό διάστημα. Κατά κάποιον τρόπο δημιουργείται ένα κενό στην ανάπτυξη των μαλλιών που γίνεται ορατό όταν τα μαλλιά πέσουν. Σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφονται οι ρίζες των μαλλιών από τη χημειοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση τα μαλλιά βγαίνουν ξανά.

Φλεγμονή του βλεννογόνου του στόματος

Το μέγεθος της φλεγμονής του βλεννογόνου του στόματος μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Η επώδυνη φάση, κατά την οποία λαμβάνονται παυσίπονα, διαρκεί τις περισσότερες φορές μόνο δύο με τρεις ημέρες. Ορισμένες συμβουλές για να σας βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες:
• Να προτιμάτε τα μαλακά φαγητά που καταπίνονται εύκολα.
• Να αποφεύγετε καλύτερα τα πικάντικα και τα ξινά.
• Μπορείτε προσωρινά να λαμβάνετε μόνο υγρά και να αναπληρώνετε τις ημερήσιες ανάγκες σας με θρεπτικά υγρά και σούπες

Αλλαγή της αίσθησης της γεύσης

Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μπορεί προσωρινά να αλλάξει η αίσθηση της γεύσης. Μερικές φορές το πικρό δεν είναι πικρό ή μια ελαφριά σούπα είναι υπερβολικά αλμυρή. Το γλυκό, κυρίως όταν υπάρχει γλυκαντική ουσία, είναι ανυπόφορο. Αυτό οφείλεται σε μια βλάβη των νεύρων στους γευστικούς κάλυκες που βρίσκονται στη γλώσσα. Αυτή η αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης επηρεάζει και την όρεξη. Η όρεξη για φαγητό ξεκινάει από το μυαλό. Περιμένουμε, πριν ακόμα δούμε το φαγητό, μια συγκεκριμένη γεύση. Όταν το αγαπημένο σνίτσελ ξαφνικά έχει γεύση άχυρου και η γεύση της τούρτας δε θυμίζει γλυκό, πολλές γυναίκες τρομάζουν και παθαίνουν πανικό.

Δεν πρέπει να φοβάστε ότι χάσατε για πάντα την όρεξη για φαγητό. Η αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης υποχωρεί σταδιακά μετά το τέλος της χημειοθεραπειας.

Αίσθηση κορεσμού και απώλεια όρεξης

Το 60% περίπου των γυναικών που πάσχουν περνούν περιόδους που δεν έχουν όρεξη για φαγητό. Κάποιες φορές η αιτία για την απώλεια της όρεξης είναι τα συνοδά νοσήματα, όπως η γαστρίτιδα ή η κατάθλιψη, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή.

Ναυτία και εμετός. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού. Και σε αυτήν την περίπτωση, αυτές οι τρομακτικές παρενέργειες δεν συνδέονται αυτόματα με τη χημειοθεραπεία.

Ανάλογα με τον βαθμό ευαισθησίας σας, μπορεί ακόμα και μέρες μετά τη χημειοθεραπεία να νιώσετε ναυτία που μπορεί να οδηγήσει σε εμετό. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνετε την φαρμακευτική αγωγή του θεράποντος ιατρού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η σωστή διατροφή μπορεί να καταπραΰνει τη ναυτία.

• Πολύ καλός για την περίπτωση αυτή είναι ο φυσικός ζωμός λαχανικών από τη συλλογή με τις συνταγές μας. Ηρεμεί το στομάχι και τροφοδοτεί με σημαντικά μεταλλικά στοιχεία. Καταπίνεται εύκολα και είναι ανεκτός ακόμα και σε περίπτωση ναυτίας.
• Η σούπα πρέπει να τρώγεται σιγά-σιγά και σε μικρές μερίδες χρησιμοποιώντας καλύτερα κουταλάκι του γλυκού. Έτσι δεν επιβαρύνεται υπερβολικά το στομάχι.
• Σε αυτήν τη φάση πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ όξινα υγρά, όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή άλλοι χυμοί φρούτων.
• Για να νικηθεί η δίψα μπορείτε να πιείτε άφθονα χλιαρά αφεψήματα βοτάνων και τζίντζερ. Τα συστατικά του τζίντζερ δρουν κατευθείαν στο κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον εμετό και ηρεμούν το στομάχι όπως το χαμομήλι.
• Άσκηση πίεσης για να αντιμετωπιστεί η ναυτία: Χρησιμοποιώντας τρία δάχτυλα, μπορείτε να κάνετε μασάζ στο σημείο που βρίσκεται κάτω από την παλάμη, πολλές φορές την ημέρα για μερικά λεπτά.

Διάρροια

Λόγω της βλάβης στον βλεννογόνο του εντέρου μπορεί εκτός από κολικός πόνος να εμφανιστεί και διάρροια. Σπανίως εμφανίζεται πολύ έντονη διάρροια (περισσότερες από 6 φορές την ημέρα). Αν δεν πίνετε αρκετά υγρά υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα νεφρά. Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί και να αποφασίσει αν πρέπει να χορηγηθεί ορός.

Σε πιο ελαφριές περιπτώσεις με τη σωστή επιλογή τροφίμων μπορεί να αποφευχθεί η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων και να ελεγχθεί η διάρροια. Αυτή η φάση διαρκεί μόνο δύο με τρεις ημέρες, όπως και η φλεγμονή του βλεννογόνου του στόματος.

• Θα πρέπει να αποφεύγεται ο καφές το πρωί αφού ερεθίζει πολύ έντονα τη δραστηριότητα του εντέρου.
• Κατά τη φάση της όξυνσης, δεν θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, ωμά φρούτα και λαχανικά.
• Κατανάλωση πολλών υγρών.
• Αποφυγή κατανάλωσης γάλακτος και λίπους.
• Μια σούπα με καρότα και ρύζι καταπραΰνει τη διάρροια. Μπορείτε επίσης να φάτε κολοκυθάκια στον ατμό, βραστά σπαράγγια και καλά μαγειρεμένη κομπόστα μήλων.
• Όταν η διάρροια υποχωρεί θα πρέπει να προτιμήσετε πιάτα χαμηλών λιπαρών με πατάτες ή απλώς πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους με τυρί επάλειψης και μυρωδικά.
• Το γιαούρτι είναι κατάλληλο για την επόμενη φάση ώστε να αποκατασταθεί η χλωρίδα του εντέρου.

Πηγη: Α.Υ.Γ.Η.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *