ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

zf3bv4qn1330299206Προτρέψτε τα παιδιά σας να αθλούνται
Η σχέση μεταξύ της σωματικής άσκησης και της άθλησης και της μείωσης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων έχει υποστηριχτεί εκτενώς από την ερευνητική κοινότητα, ενώ αποτελεί έναν από τους άμεσους στόχους-δραστηριότητες για όσους λαμβάνουν γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και παρουσιάζουν κατάθλιψη. Ο παραπάνω συσχετισμός φαίνεται να επαληθεύεται και για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων, γεγονός που ενδεχομένως παρουσιάζει μεγαλύτερη ευκολία στην εφαρμογή του, καθώς οι έφηβοι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες.

Η κατάθλιψη ως ψυχολογική διαταραχή απαντάται συχνότερα στους ενήλικες, παρακωλύοντας την λειτουργικότητά τους και την ευχαρίστηση που μπορεί να μας δώσει η ζωή. Ωστόσο, η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις – αφορά ακόμη και τους εφήβους και μάλιστα αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητά της σ’ αυτό το ηλικιακό φάσμα, όσον αφορά στην αυτοκτονικότητα. Η κατάθλιψη που ξεκινά νωρίς στη ζωή ενός ατόμου χωρίς να αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε μακρόχρονα ελλείμματα και επαναλαμβανόμενα καταθλιπτικά επεισόδια στην ενήλικη ζωή.

Η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους εφήβους χωρίς τη λήψη αντικαταθλιπτικής αγωγής, οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να στραφεί σε μη φαρμακευτικές λύσεις. Ο συσχετισμός ανάμεσα στη σωματική άσκηση και τη μείωση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας στους ενήλικες έχει μελετηθεί και εξακριβωθεί εκτενώς – νεότερες ερευνητικές ενδείξεις φαίνεται να υποστηρίζουν την ύπαρξη του ίδιου συσχετισμού και στον εφηβικό πληθυσμό.

Τόσο ψυχοκοινωνικοί, όσο και βιολογικοί λόγοι καθιστούν τη σωματική άσκηση προστατευτική για την ψυχική υγεία. Χαμηλά ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων φαίνεται να σχετίζονται τόσο με την υιοθέτηση υγιών συνηθειών προερχόμενων από τη θετική επιρροή συνομηλίκων όσο και με την εγκαθίδρυση κοινωνικών δικτύων που σχηματίζονται μέσα από την κοινή άθληση (ομάδες, συμπαίκτες κ.ά.). Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός βιολογικών παραγόντων θα μπορούσε να εξηγήσει την επιρροή της σωματικής άσκησης στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης των εφήβων. Η σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της μονοαμίνης, μέσω της αυξημένης δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών και των ανεβασμένων επίπεδων των ενδορφινών ή τη μέτρια ενεργοποίηση του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου και μειωμένα επίπεδα έκκρισης κορτιζόλης.

Τα παραπάνω ευρήματα υποστηρίζουν και ενισχύουν την προτροπή των εφήβων στη σωματική άθληση, επαληθεύοντας το αρχαίο γνωμικό «νούς ὑγιής ἐν σώματι υγιεί». Ωστόσο, όσοι γνωρίζετε από δική σας εμπειρία ή από δικούς σας ανθρώπους την εμπειρία της κατάθλιψης, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι η κινητοποίηση κάποιου που αισθάνεται καταθλιπτικός. Παρ’ όλα αυτά, λάβετε υπόψη πως ακριβώς επειδή αποτελούμε ολότητες ως άτομα με σωματική και ψυχική υπόσταση, μια συμπεριφορική αλλαγή όπως π.χ. η άθληση, αναμένεται να συμβάλει σε σωματικές μεταβολές που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που διατηρούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Προτρέψτε αλλά και φροντίστε να αποτελείτε εσείς πρότυπο με υγιείς συνήθειες για τους δικούς σας αγαπημένους εφήβους.

Πηγή: mednutrition.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η πολύωρη παραμονή στην παραλία είναι συχνά μια πρόκληση καθώς ο ήλιος, το κολύμπι και το παιχνίδι ανοίγουν πάντα την όρεξη μικρών και μεγάλων. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να περάσετε την μέρα σας στην παραλία. Ανακαλύψτε γευστικές, υγιεινές και εύκολες ιδέες για ελαφρά σνακ που θα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Συχνά προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε τι τρώει το παιδί στις διακοπές, όμως ακόμη και όταν τρώμε καθημερινά έξω, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που είναι πιο υγιεινές. Πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις, ακόμα και αν πρόκειται για μερικές μέρες στο εξοχικό στο χωριό. Μία από […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας «δελφινάκι» να ξεπεράσει τον φόβο του για τη θάλασσα; *Προσομοίωση Αν το […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More