Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ

psaria-thumb-largeΤι δείχνει έρευνα Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών
Τα ψάρια της Μεσογείου μειώνονται συστηματικά την τελευταία εικοσαετία σύμφωνα με νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Αναλυτικότερα, ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με επικεφαλής τον κ. Παρασκευά Βασιλακόπουλο, ανέλυσαν την κατάσταση που επικρατεί για εννέα είδη ψαριών και διαπίστωσαν ότι η πίεση της αλιείας στους πληθυσμούς των ψαριών συνεχώς εντείνεται μετά το 1990 και μέχρι σήμερα, καθώς όλο και περισσότερα ψάρια πιάνονται σε πολύ μικρή ηλικία στα δίχτυα των αλιέων.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Μεσόγειο, καθώς σε άλλες αλιευτικές περιοχές όπως ο Ατλαντικός Ωκεανός, οι πληθυσμοί των αλιευμάτων σταθεροποιούνται ή ακόμα και αυξάνονται.

«Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να παίρνουν πιο σοβαρά την έρευνα και διαχείριση της Μεσογειακής αλιείας», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος και επισημαίνει ότι εάν οι γόνοι των ψαριών αφήνονταν να φθάσουν σε ώριμη ηλικία, ώστε να γεννήσουν έστω μια φορά, τότε θα υπήρχε σημαντική βελτίωση στα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Χρήστου Μαραβέλια και Γιώργου Τσερπέ, δείχνει ότι μετά το 1990 ο βαθμός εκμετάλλευσης των μεσογειακών ψαριών έχει αυξηθεί σταθερά, καθώς μειώνεται συνεχώς η επιλεκτικότητα των αλιέων και, παράλληλα, μειώνονται οι πληθυσμοί των ψαριών.

Τα υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης ανά είδος ψαριού δείχνουν ότι τα ιχθυαποθέματα θα ήταν πολύ πιο ανθεκτικά στην υπεραλίευση, αν τα ψάρια πιάνονταν λίγα χρόνια αφότου έφταναν στην αναπαραγωγική ωριμότητά τους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και το μπαρμπούνι, που ζουν κοντά στο βυθό και συχνά πιάνονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς από τα δίχτυα που ρίχνουν οι τράτες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πληθυσμοί των ψαριών της Μεσογείου περιέχουν μεγαλύτερη ποικιλία ειδών σε σχέση με τα ψάρια του Βορείου Ατλαντικού και, αντίστοιχα, στη Μεσόγειο χρησιμοποιείται μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία αλιευτικού εξοπλισμού.

Οι περισσότεροι αλιευτικοί στόλοι στη Μεσόγειο (πάνω από το 95%) είναι μικρής κλίμακας και καλύπτουν συνήθως μια τεράστια ακτογραμμή, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχό τους από ό,τι σε άλλες θάλασσες.

Η οικονομική κρίση σε πολλές μεσογειακές χώρες κάνει ακόμη πιο μεγάλες τις δυσκολίες σωστής επιτήρησης της αλιείας, όπως επισημαίνουν οι Έλληνες επιστήμονες.

Η μελέτη προβλέπει ότι στο μέλλον ακόμη περισσότερα είδη ψαριών θα συρρικνωθούν, όχι μόνο στην Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Κίνα, η υποσαχάρια Αφρική και οι τροπικές θάλασσες. Η μελέτη δημοσιεύεται στη διεθνούς κύρους επιθεώρηση βιολογίας «Current Biology».

Πηγή: econews.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΑΜΑΖΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Τα τελευταία 10 χρόνια εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου Το τμήμα του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στην Βραζιλία, θύμα της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, εξέπεμψε τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορρόφησε, γεγονός πρωτοφανές, σύμφωνα με μελέτη που […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Τέσσερα δέντρα ανά έτος πεθαίνουν, προκειμένου ο μέσος κάτοικος της Δύσης να καλύψει την επιθυμία του για καφέ, σοκολάτα, μοσχάρι, φοινικέλαιο και άλλα συνηθισμένα εμπορεύματα, σύμφωνα με υπολογισμούς μιας νέας έρευνας. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα δέντρα στέκονταν σε τροπικά δάση, γεμάτα με άγρια ζωή. Η καταστροφή των δασών αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΤΟ 17% ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών το 2019, χωρίς να καταναλωθούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών. Το 61% των πεταμένων τροφών προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More