ΟΙ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΕΣ ΛΕΪΖΕΡ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Ανησυχία προκαλούν στους οφθαλµίατρους τα αυξανόµενα περιστατικά νεαρών που παθαίνουν βλάβες στα µάτια εξαιτίας των µικροσυσκευών λέιζερ.

«Είµαι απολύτως βέβαιος ότι οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που υπέστησαν βλάβες στον αµφιβληστροειδήαπό τη χρήση συσκευών µε ισχυρές ακτίνες λέιζερ είναι λίγες µόνο από αυτές που πρόκειται να ακολουθήσουν», ανέφερε στην εφηµερίδα «New York Times» ο δρ Μάρτιν Σµιντ, ελβετός οφθαλµίατρος.

Μάλιστα πριν από λίγο καιρό, ο δρ Ρόµπερτ Ζόσεφµπεργκ,από το Ιατρικό Κέντρο Westchester στη Βαλχάλα της νέας Υόρκης, δεχόταν την επίσκεψη ενός µαθητή που παραπονιόταν ότι είχε µία θαµπή κηλίδα στο αριστερό του µάτι.

Αποδείχτηκεότι η βλάβη είχε προκληθεί από µία πράσινη ακτίνα λέιζερ µε ισχύ 50 milliwat, δηλαδή 10 φορές περισσότερη από το όριο ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Αµερικανικός οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA).

Σύµφωνα µε ορισµένους ειδικούς, ο κίνδυνος πρόκλησης βλαβών στα µάτια από τις µικροσυσκευές λέιζερ είναι τόσο µεγάλος ώστε ακόµη και τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο FDA– για επιτρεπόµενη χρήση λέιζερ έως 5 milliwatt – θα πρέπει να µειωθούν δραστικά.

Όπως στις λάµπες που χρησιµοποιούµε στο σπίτι, έτσι και στα λέιζερ η ισχύ τους µετράται σε watt.Μια πυρακτούµενη λάµπα παράγει περίπου 5 watt ορατούφωτός, ένα leiser pointer 5milliwatέχει τοχιλιοστό της ισχύος της λάµπας. οµως επειδή το φως από τη λάµπα διαχέεται ενώ η δεσµίδα του λέιζερ είναιεστιασµένη, το ερέθισµα που προκαλεί στοµάτι η ακτίνα των 5 milliwat είναι 10.000 φορές εντονότερο.