ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ Η ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

JK3smqevWLΑυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση
Η ζάχαρη –και όχι το αλάτι- ευθύνεται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, ισχυρίζονται αμερικανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στον οργανισμό επηρεάζουν μια περιοχή-«κλειδί» του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές από τη Νέα Υόρκη και το Κάνσας αναφέρονται ακόμη και σε μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε 8.670 ενήλικες στη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία δε βρέθηκε κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της υπέρτασης.

Οι ειδικοί τονίζουν εδώ και καιρό, ότι οι καταναλωτές πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού σε ένα κουταλάκι του γλυκού τη μέρα. Λένε ακόμη, ότι αυξάνει κατά ένα τέταρτο τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και πως ευθύνεται για 3 εκατ. θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα όμως με ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology, ο Dr James DiNicolantonio υποστηρίζει ότι «η ζάχαρη και όχι το αλάτι μπορεί να είναι ο πραγματικός αιτιολογικός παράγοντας της αύξησης της αρτηριακής πίεσης».

«Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από από μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου (μελέτες μεγάλης κλίμακας), γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζάχαρη σχετίζεται πιο έντονα με την αρτηριακή πίεση στους ανθρώπους απ’ ό,τι το νάτριο. Ίσως η αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης να είναι η καλύτερη διαιτητική στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, προκειμένου να ελέγξει την αρτηριακή πίεση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αμερικανοί ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης επηρεάζουν μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου (ιπποθάλαμος), η οποία προκαλεί αύξηση των παλμών της καρδιάς και της πίεσης στις αρτηρίες. Πιστεύουν ακόμη, ότι μπορεί να προκαλεί την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης, μιας ορμόνης η οποία μπορεί επίσης να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό.

Πηγη: medicalnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΕ ΒΑΡΟΣ, ΕΝΩ ΤΡΩΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ;

Υγιεινές τροφές: Ποιες παχαίνουν! Παρόλο που μπορεί κάποιες τροφές να είναι υγιεινές, δε σας βοηθούν ν’ αδυνατίσετε, ειδικά αν υπερβάλλετε με την ποσότητα! 1. Δημητριακά πρωινού Μπορεί ν’ αναγράφουν «ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά» και όντως βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου. Τα περισσότερα, όμως, κρύβουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που φτάνει και […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΙΤΑ

Tips για να οργανώσετε τα γεύματα της εβδομάδας Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να οργανώσετε ένα διατροφικό πλάνο, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε κανονίζοντας τα γεύματα και τα σνακ της επόμενης ημέρας Τίποτα δεν μας στέλνει πιο γρήγορα στη ζεστή αγκαλιά του πρόχειρου φαγητού από την απουσία μιας πιο υγιεινής εναλλακτικής την ώρα που η πείνα μάς χτυπά την […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΡΕΒΙΘΙ

Η διατροφική αξία και τα οφέλη του πολύτιμου όσπριου στην υγεία μας Είναι το ρεβίθι η νέα διατροφική τάση; Και αν ναι, τι το κάνει τόσο δημοφιλές; Το ρεβίθι ανήκει στην ομάδα των οσπρίων και φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ένα πολύ ευέλικτο τρόφιμο στη διατροφή μας. Εκτός, λοιπόν, από την κλασική μαμαδίστικη συνταγή με τα ρεβίθια, μπορούμε να […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More