Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

www.stop.huΣωματικά και ψυχολογικά τα οφέλη
Έρευνα δείχνει ότι οι καρκινικοί όγκοι μικραίνουν περισσότερο όταν η χημειοθεραπεία συνδυάζεται με άσκηση.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. μελέτησαν σε ποντίκια με μελάνωμα το κατά πόσο ενίσχυε η σωματική άσκηση τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας. Η άσκηση προτείνεται στους καρκινοπαθείς τόσο για τα σωματικά όσο και για τα ψυχολογικά της οφέλη.

Ο Joseph Libonati, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής, και οι συνεργάτες του ενδιαφέρονταν να δουν κατά πόσο η άσκηση μπορεί να προστατέψει τους καρκινοπαθείς από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας που επηρεάζουν την καρδιά, καθώς υπάρχουν κάποια αποτελεσματικά μεν χημειοθεραπευτικά φάρμακα (η δοξορουβικίνη κυρίως) που μπορεί να επηρεάσουν όμως μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η συστηματική άσκηση πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας ήταν πολύ βοηθητική όσον αφορά στην προστασία της καρδιάς. Κανείς όμως δεν είχε μελετήσει πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η άσκηση παράλληλα με τη χημειοθεραπεία.

Έτσι, έκαναν την έρευνά τους σε ποντίκια και βρήκαν ότι δυστυχώς – αν και το φάρμακο ήταν επιβαρυντικό για την καρδιά – η άσκηση δεν την προστάτευε.

Παράλληλα παρατήρησαν όμως ότι τα ποντίκια που εκτός από τη χημειοθεραπεία, έκαναν και άσκηση είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με τη συρρίκνωση των όγκων τους συγκριτικά με τα ποντίκια που έπαιρναν μόνο το φάρμακο χωρίς να ασκούνται παράλληλα.

Πηγή: vita.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΥΓΕΙΑ

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

Πραγματικά συμπτώματα από ασθένειες που δεν υπάρχουν Πόσο πιθανό είναι τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν να ξεκινούν από το μυαλό και όχι από το σώμα μας; Ολα όσα θέλουμε να μάθουμε για τα ψυχοσωματικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν το πώς επηρεάζουν το σώμα μας τα όσα νιώθουμε ή σκεφτόμαστε. Κάποια τα γνωρίζουμε όλοι. Ενα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘEΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη βλάβης στο δέρμα, η οποία καθώς περνούν τα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η φωτογήρανση (εκδηλώνεται με ξηρότητα, καφέ και κόκκινες κηλίδες, «σακούλιασμα» και ρυτίδες) και ο καρκίνος. Μπορεί το μαύρισμα να κρύβει κάποιες ατέλειες (από τα σπυράκια της ακμής έως το πάχος), αλλά τα οφέλη σταματούν εκεί. Κάποιοι […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΥΓΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: 8+1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι η θερμοπληξία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More