banner ad

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ ΓΚΡΑΤΕΝ

. October 13, 2014 . 0 Comments

soyfle_tyrionΥλικά για 4 άτομα
1,2 κ. πατάτες, καθαρισμένες
200 γρ. καλό μπέικον από κομμάτι, σε χοντρές φέτες (0,5 εκ.)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. μετσοβόνε (ή, αν προτιμάτε, άλλο κίτρινο τυρί με έντονη γεύση που να λυώνει)
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί (π.χ. μοσχοφίλερο)
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή
Βράζουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς να αρχίσουν να λυώνουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι. Κόβουμε τις φέτες του μπέικον σε ζαράκια. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε το μπέικον και αφήνουμε να βγάλει το λίπος του και να ξεροψηθεί. Το αφαιρούμε αφήνοντας το λίπος στο τηγάνι, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε στο κρεμμύδι το μπέικον και τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά. Ανάβουμε το φούρνο στους 220οC. Βουτυρώνουμε ένα οβάλ ή παραλληλόγραμμο σκεύος για φούρνο. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες και στρώνουμε τις μισές στο σκεύος. Απλώνουμε επάνω το μισό μείγμα μπέικον-κρεμμυδιών. Επαναλαμβάνουμε με μια στρώση πατάτες και το υπόλοιπο μείγμα. Περιχύνουμε με το κρασί και την κρέμα γάλακτος. Κόβουμε το τυρί σε φέτες πάχους 4 χιλ. περίπου και τις ακουμπάμε στην επιφάνεια. Βάζουμε στο φούρνο για 15′ ή μέχρι να λυώσει και να ροδίσει το τυρί και σερβίρουμε αμέσως. Διαφορετικά, τρίβουμε το τυρί και το προσθέτουμε τριμμένο στην επιφάνεια, μαζί με 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά και μερικά κομματάκια βούτυρο. Σε μια άλλη παραλλαγή, μοιράζουμε το τριμμένο τυρί μισό μέσα στο γκρατέν και μισό στην επιφάνεια.
Σημ. μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μπέικον με ένα χωριάτικο φρέσκο λουκάνικο σε χοντρά φετάκια, που θα το σωτάρουμε αφαιρώντας τη μεμβράνη του, ώστε να διαλυθεί.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *