banner ad

ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ;

. October 4, 2014 . 0 Comments

8-reglas-de-alimentacion-para-personas-con-fibromialgia-1Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών και των σύγχρονων κοινωνιών.

Σε διάφορες σχετικά πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες η συχνότητα της δυσκοιλιότητας φτάνει το 5-10% σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και το 18% στις ΗΠΑ. Επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα δείχνουν ότι η συχνότητα της δυσκοιλιότητας ανέρχεται στο 16% για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 12 μηνών, ενώ ποσοστό 20% έχει εμφανίσει δυσκοιλιότητα κάποτε στο παρελθόν.

Το «πρόβλημα» αυτό παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες (21% έναντι 11%), σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (15-29 ετών: 12%, 30-59 ετών: 16-18%, 60-64 ετών: 25%) και σε δημόσιους υπαλλήλους σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες (19% έναντι 11%), ενώ είναι σχετικά συχνότερη σε λιπόβαρους ή παχύσαρκους από άτομα φυσιολογικού βάρους.

ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Στους περισσότερους το «πρόβλημα» δεν οφείλεται σε κάποιο οργανικό αίτιο, ούτε αποτελεί σύμπτωμα απειλητικό για τη ζωή αυτού που πάσχει.
Οι λόγοι της σημερινής αύξησης της συχνότητας της δυσκοιλιότητας δεν είναι απόλυτα σαφείς, αλλά σημαντικό ρόλο θεωρείται ότι έχουν οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες –με την ελαττωμένη κατανάλωση φυτικών ινών και την αύξηση του σωματικού βάρους–, αλλά και γενικά ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, με το έντονο άγχος και την περιορισμένη σωματική άσκηση.
Παρ’ όλα αυτά, η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πολλών παθήσεων.
Οξεία δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί όταν:

Υπάρξει κάποια αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως ταξίδια, διακοπές ή αλλαγή δουλειάς.
Χορηγηθεί ένα νέο φάρμακο, καθώς ορισμένα, όπως αντιόξινα, αντιυπερτασικά ή αντικαταθλιπτικά, μπορεί να την προκαλέσουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια.
Προοδευτικά αποφραχθεί κάποιο σημείο του εντέρου από πολύποδες, καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται διαγνωστική διερεύνηση και πιθανά χειρουργική αντιμετώπιση.

Προσοχή!

Οι γυναίκες έχουν συχνά προβλήματα δυσκοιλιότητας στην περίοδο της κύησης, πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.
Κάποιες ασθένειες, όπως νευρολογικές παθήσεις ή παθήσεις που απαιτούν παραμονή στο κρεβάτι, μπορεί να προκαλέσουν χρόνια δυσκοιλιότητα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ «ΦΑΡΜΑΚΟ»

Αποτελεί, άραγε, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και υγρών θεραπεία;
Σήμερα επικρατεί ευρέως η αντίληψη ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι το καλύτερο «φάρμακο» κατά της δυσκοιλιότητας.

Η αλήθεια είναι ότι οι φυτικές ίνες έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού κι έτσι βοηθάνε, ώστε το περιεχόμενο του εντέρου να είναι μαλακό και να ωθείται προς τα έξω με μεγαλύτερη ευκολία. Συνιστάται, λοιπόν, να ακολουθείται μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, η οποία να περιλαμβάνει και φυτικές ίνες.

Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι κάποιοι με σοβαρή δυσκοιλιότητα θα ξεπεράσουν το πρόβλημά τους καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Η αυξημένη κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να προκαλέσει πόνους στην κοιλιά και έντονο μετεωρισμό.

Όσον αφορά τη λήψη υγρών, αν και το να πίνουμε αρκετό νερό είναι σημαντικό για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και συνιστάται να αυξάνουμε την κατανάλωση υγρών για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, η αυξημένη λήψη υγρών στην πραγματικότητα δεν ανακουφίζει ιδιαίτερα τη δυσκοιλιότητα, εκτός από τις περιπτώσεις σε άτομα με έντονη αφυδάτωση.

Προσοχή!
Συνοπτικά, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, δεν προκύπτει ότι η αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών ή υγρών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Πόσο όμως ωφέλιμη είναι και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας; Και σε αυτό το θέμα επικρατεί επίσης ευρέως η αντίληψη ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας βοηθάει στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, γιατί διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου.

Δεν πρέπει όμως να το παρακάνουμε. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι, αντίθετα, η έντονη φυσική άσκηση ενοχοποιείται για μείωση του αριθμού και της έντασης των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου –απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου–, ενώ όταν σταματάει η άσκηση, αυξάνεται και ο αριθμός των περισταλτικών κινήσεων.

Η αλήθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η μέτρια σωματική άσκηση (όπως το περπάτημα) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όταν αυτή είναι ήπια, σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Ποια να είναι άραγε η συνιστώμενη χρήση φαρμάκων κατά της δυσκοιλιότητας (υπακτικών);
Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Όταν όμως εμφανιστεί το πρόβλημα, συνιστάται η συμβουλή του γιατρού και η φαρμακευτική αγωγή. Μόνο ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος και να συμβουλεύσει για την αντιμετώπισή του.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας φάρμακα, δοκιμασμένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους πάνω από μισό αιώνα, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα έγκαιρα και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Το να αρχίζουμε έγκαιρα –στο αρχικό δηλαδή στάδιο της δυσκοιλιότητας– να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο φάρμακο είναι ό,τι καλύτερο, καθώς αυτό μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματός μας.

Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, επισημαίνουν τη σημαντική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η φαρμακευτική ουσία δισακοδύλη. Πρόκειται για ένα δραστικό συστατικό ιδιοσκευασμάτων που πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, το οποίο είναι δοκιμασμένο παγκοσμίως, για περισσότερα από 50 χρόνια. Σε τι ωφελεί; Προσφέρει αποτελεσματική και προγραμματισμένη σε 6-10 ώρες ανακούφιση, σε περιστασιακή δυσκοιλιότητα (μετακινήσεις, ταξίδια, αγχώδεις καταστάσεις, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις που κρατάνε το άτομο στο κρεβάτι), προκαλώντας αύξηση της εντερικής κινητικότητας.

Προσοχή!
Τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι η μακροχρόνια λήψη υπακτικών δε συνδέεται με εθισμό και αδράνεια του εντέρου.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *