ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ksp_414Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, το «πιάτο» των παιδιών σχολικής ηλικίας πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες, δηλαδή από τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα, καθώς επίσης τα απαραίτητα λίπη.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 5-8 ΧΡΟΝΩΝ

Δημητριακά:
Πέντε με 6 μερίδες δημητριακά την ημέρα. Καλό θα ήταν η μισή ποσότητα από αυτά να είναι ολικής αλέσεως.

Έχετε υπόψη ότι: Μία μερίδα δημητριακά αντιστοιχεί σε 1 φέτα ψωμί ή σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού δημητριακά πρωινού ή σε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένο ρύζι ή μακαρόνια ή 2 μικρά μπισκότα κ.λπ.

Φρούτα:
Δύο με 3 μερίδες φρούτα την ημέρα, φρέσκα και της εποχής.

Έχετε υπόψη: Μία μερίδα φρούτα αντιστοιχεί σε 1 φρούτο μέτριου μεγέθους ή σε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα φρούτα ή σε ένα ποτήρι φρουτοχυμό.

Λαχανικά:
Δύο με 3 μερίδες λαχανικά την ημέρα.

Έχετε υπόψη: Μία μερίδα λαχανικά αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ωμά ή βρασμένα λαχανικά ή σε 2 φλιτζάνια του τσαγιού πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ., σπανάκι, μαρούλι κ.λπ.).

Γαλακτοκομικά:
Δύο με 3 μερίδες την ημέρα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Έχετε υπόψη: Μία μερίδα γαλακτοκομικά αντιστοιχεί σε 1 μεγάλο ποτήρι γάλα ή σε 50 γραμμ. τυρί ή σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι.

Κρέας:
Μία μικρή μερίδα τρόφιμα από την ομάδα κρέατος.

Έχετε υπόψη: Αυτή αντιστοιχεί σε 120 γραμμ. ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας (όχι λιπαρό) ή σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού όσπρια (π.χ., φασόλια, φακές, φάβα κ.λπ.) ή σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Λίπος:
Μέχρι 4 κουταλάκια του γλυκού από τρόφιμα της ομάδας λίπους, όπως λάδι (ελαιόλαδο), μαργαρίνη, μαγιονέζα.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 9-12 ΧΡΟΝΩΝ

Δημητριακά:
Έξι με 7 μερίδες δημητριακά την ημέρα (το καλύτερο είναι τα μισά από αυτά να είναι ολικής αλέσεως).

Έχετε υπόψη: Μία μερίδα δημητριακά αντιστοιχεί σε 1 φέτα ψωμί ή σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού δημητριακά πρωινού ή σε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένο ρύζι ή μακαρόνια ή σε 2 μικρά μπισκότα κ.λπ.

Φρούτα:
Δύο με 3 μερίδες φρούτα την ημέρα.

Έχετε υπόψη: Μία μερίδα φρούτα αντιστοιχεί σε 1 φρούτο μέτριου μεγέθους ή σε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα φρούτα ή σε ένα ποτήρι φρουτοχυμό.

Λαχανικά:
Τρεις με 4 μερίδες την ημέρα.

Έχετε υπόψη: Μία μερίδα λαχανικά αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ωμά ή βρασμένα λαχανικά ή σε 2 φλιτζάνια του τσαγιού πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Γαλακτοκομικά:
Τρεις με 4 μερίδες γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά την ημέρα.

Έχετε υπόψη: Μία μερίδα γαλακτοκομικά αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι γάλα ή σε 50 γραμμ. τυρί ή σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι.

Κρέας:
Μιάμιση μικρή μερίδα τρόφιμα από την ομάδα κρέατος.

Έχετε υπόψη: Αυτή αντιστοιχεί σε 180 γραμμ. ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας ή σε 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού όσπρια (φασόλια, φακές, φάβα κ.ά.) ή σε 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Λίπος:
Μέχρι 5 κουταλάκια του γλυκού από τρόφιμα της ομάδας λίπους (π.χ., ελαιόλαδο, μαργαρίνη, μαγιονέζα).

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η πολύωρη παραμονή στην παραλία είναι συχνά μια πρόκληση καθώς ο ήλιος, το κολύμπι και το παιχνίδι ανοίγουν πάντα την όρεξη μικρών και μεγάλων. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να περάσετε την μέρα σας στην παραλία. Ανακαλύψτε γευστικές, υγιεινές και εύκολες ιδέες για ελαφρά σνακ που θα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Συχνά προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε τι τρώει το παιδί στις διακοπές, όμως ακόμη και όταν τρώμε καθημερινά έξω, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που είναι πιο υγιεινές. Πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις, ακόμα και αν πρόκειται για μερικές μέρες στο εξοχικό στο χωριό. Μία από […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας «δελφινάκι» να ξεπεράσει τον φόβο του για τη θάλασσα; *Προσομοίωση Αν το […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More