ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΒΑΡΟΣ;

Η πεποίθηση πως το βραδινό φαγητό αυξάνει το σωματικό βάρος είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Ωστόσο η επιστημονική έρευνα δεν επιβεβαιώνει με αδιάσειστα στοιχεία τη συσχέτιση. Πολλές από τις μελέτες για το θέμα έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, άλλες σε ανθρώπους, αλλά τα ευρήματά τους είναι αντικρουόμενα.

Το 2005, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Ορεγκον διαπίστωσαν πως είτε τάιζαν πειραματόζωα αργά το βράδυ είτε πρωί ή οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, το σωματικό βάρος τους δεν επηρεαζόταν. Τον Απρίλιο όμως μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 52 εθελοντές και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Obesity» έδειξε ότι το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τη σιλουέτα μας.

Οι ερευνητές κατέγραφαν επί μία εβδομάδα τις συνήθειες ύπνου και διατροφής των εθελοντών τους. Οι μισοί από αυτούς πήγαιναν για ύπνο αργά τη νύχτα, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας κατά μέσο όρο είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, έτρωγαν περισσότερες θερμίδες με το βραδινό τους γεύμα, κατανάλωναν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ σχετίζεται με περισσότερα κιλά. Προγενέστερες κλινικές μελέτες, ωστόσο, είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Τι πρέπει συνεπώς να κάνει κανείς; Εως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα, να τρώει βραδινό – όχι πίτσες και βαριά φαγητά, αλλά ελαφρά και υγιεινά, απαντούν οι ειδικοί.