banner ad

ΥΠΝΟΣ: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ

. October 8, 2014 . 0 Comments

IpnosKsipnitiriΚυτταρική ανάπτυξη κι επιδιόρθωση
Ο ύπνος είναι μία σημαντική φυσιολογική διαδικασία αναζωογόνησης του οργανισμού, που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία του ανθρώπου και φυσικά, συμβάλλει και… στην αντιγήρανση.

Κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου εκκρίνεται αυξητική ορμόνη, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται η κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση.

1. Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς

Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με την επιβάρυνση τής αρτηριακής πίεσης και την αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης. Αυτές, με τη σειρά τους, ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για τα καρδιακά επεισόδια. Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν τις πρώτες πρωινές ώρες. Η καρδιά είναι υγιέστερη εφόσον κοιμόμαστε 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

2. Μειώνει το στρες

Όταν το σώμα στερείται τον ύπνο, εισέρχεται σε μία κατάσταση στρες. Οι λειτουργίες του τίθενται σε υψηλή επιφυλακή, εξαιτίας της οποίας προκαλείται αύξηση της πίεσης του αίματος και έντονη παραγωγή ορμονών πίεσης. Η υψηλότερη πίεση του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, ενώ οι ορμόνες της πίεσης δυσχεραίνουν το ύπνο.

3. Προσθέτει ενέργεια

Ένας καλός, βραδινός ύπνος, δεν αναφορτίζει, μόνο, ενεργειακά το σώμα και το προετοιμάζει για την επόμενη μέρα, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες για έναν καλό ύπνο και το επόμενο βράδυ. Όσο πιο ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι ξυπνάμε το πρωί, τόσο πιο πολλή ενέργεια θα έχουμε για να καταναλώσουμε, με σκέψεις, πράξεις, δράσεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, κουρασμένοι και «γεμάτοι», θα κοιμηθούμε καλύτερα και ευκολότερα και το ακόλουθο βράδυ, για να συνεχίσουμε στον ίδιο, ευτυχή ρυθμό την επόμενη μέρα.

4. Προστατεύει το σώμα

Τα κύτταρά μας παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Από αυτήν διαμορφώνονται δομικές μονάδες για τα κύτταρα, που βοηθούν στην αποκατάσταση της σωματικής μας υγείας. Ο ύπνος είναι ένα ακόμη σημαντικότατο μέσο που διαθέτει ο οργανισμός μας για να αντιπαρέρχεται ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο σώμα από την πίεση, τις υπεριώδεις ακτίνες και άλλες επιβλαβείς επιθέσεις.

5. Βελτιώνει τη μνήμη

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πλήρως το γιατί κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε, αλλά είναι βέβαιοι ότι μια διαδικασία που αποκαλείται «σταθεροποίηση μνήμης» ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ το σώμα ξεκουράζεται, ο εγκέφαλος βρίσκει την ευκαιρία να κάνει τις συνδέσεις μεταξύ των γεγονότων, των συναισθημάτων και της μνήμης. Τα όνειρα και ο βαθύς ύπνος είναι πολύ σημαντικές λειτουργίες, προκειμένου ο εγκέφαλος να κρυσταλλώσει τις μνήμες και να πραγματοποιήσει τις συνδέσεις. Χωρίς αμφιβολία ένας ποιοτικός ύπνος μας βοηθάει να θυμόμαστε και να επεξεργαζόμαστε τα πράγματα καλύτερα.

Το μυστικό

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε; Η «ποσότητα» ύπνου διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση, την άσκηση, τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα του ύπνου. Η σύσταση ότι χρειαζόμαστε οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα ώστε να λειτουργούμε σωστά τις υπόλοιπες ώρες δεν ισχύει για όλους.

Γενικά, εάν όταν ξυπνάτε αισθάνεστε ανανεωμένοι και δεν νιώθετε νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ύπνος σας είναι επαρκής. Τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από το μέσο όρο.

Πηγή: omorfamystika.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *