ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ

4425_thumbzoomΜικροβιοκτόνα που υπάρχουν σε σαπούνια-οδοντόπαστες
Η λίστα με τα «απαγορευμένα» όταν είσαι έγκυος, όπως π.χ. το αλκοόλ, φαίνεται πως… μεγαλώνει. Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα κοινά αντιβακτηριδιακά συστατικά, τρικλοζάνη (triclosan) και τρικλοκαρβάνη( triclocarban).

Μπορεί να μην τα έχεις ακούσει, αλλά υπάρχουν σε αντικείμενα όπως τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια, ακόμα και στην οδοντόπαστα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την έκθεση των εγκύων και των εμβρύων τους σε αυτά τα δύο ισχυρά μικροβιοκτόνα. «Βρήκαμε τρικλοζάνη σε όλα τα δείγματα ούρων των εγκύων που εξετάστηκαν. Επίσης την ανιχνεύσαμε και στα μισά περίπου από τα δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο που πήραμε, γεγονός που σημαίνει ότι μεταφέρεται και στο έμβρυο. Αλλά και η τρικλοκαρβάνη βρέθηκε σε πολλά από τα δείγματα», αναφέρει ο Benny Pycke, Ph.D., ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακές και αναπαραγωγικές ανωμαλίες στα ζώα και πιθανώς στους ανθρώπους.

«Χημικά όπως η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη, που παρεμβαίνουν με τις ορμόνες που σχετίζονται με το μεταβολισμό και τη σεξουαλική ανάπτυξη, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην αύξηση του σωματικού βάρους ή στην απώλειά του, στη συμπεριφορά, στη σωματική ανάπτυξη, καθώς και στη σεξουαλική ωρίμανση και στη γονιμότητα», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Rolf Halden, Ph.D.. «Ιδιαίτερα η τρικλοζάνη είναι μία ενδοκρινική διαταραχή που μιμείται την ορμόνη του θυρεοειδούς, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει το μεταβολισμό και τη σωματική ανάπτυξη.

Η τρικλοκαρβάνη μπορεί να διαμορφώσει την επίδραση της τεστοστερόνης στο ανθρώπινο σώμα, αν και επιβεβαιωτικές μελέτες ακόμα εκκρεμούν».

Ακόμα και αν αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται κυρίως σε μελέτες ζώων, οι ερευνητές εξακολουθούν να ανησυχούν για τα συστατικά που βρέθηκαν στα δείγματα ούρων από τις εγκύους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ελεγχόμενα επίπεδα ορμονών είναι απαραίτητα για να κρατηθεί η λειτουργία του σώματός μας στα καλύτερά της, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο για τις μέλλουσες μητέρες. Αν και οι ερευνητές λοιπόν δεν έχουν σιγουρευτεί για την επίδραση αυτών των ουσιών στους ανθρώπους, προτιμούν να έχουν μία προληπτική προσέγγιση στο θέμα. «Οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, αλλά είναι συνετό να αποφεύγεται η επαφή με δυνητικά επιβλαβείς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε να μην εκθέτουν το έμβρυο σε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις», αναφέρει ο Halden.

Φυσικά το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποβάλει αυτές τις ουσίες, αλλά η εξάπλωσή τους είναι θέμα επαναλαμβανόμενης και συνεχούς έκθεσης σε αυτές. Το καλύτερο λοιπόν που μπορείς να κάνεις, αν είσαι έγκυος, είναι να αποφεύγεις τα προϊόντα που περιέχουν τρικλοζάνη και τρικλοκαρβάνη(όπως τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια), διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες, ιδιαίτερα των προϊόντων που χρησιμοποιείς καθημερινά.

Πηγή: Womenonly.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η πολύωρη παραμονή στην παραλία είναι συχνά μια πρόκληση καθώς ο ήλιος, το κολύμπι και το παιχνίδι ανοίγουν πάντα την όρεξη μικρών και μεγάλων. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να περάσετε την μέρα σας στην παραλία. Ανακαλύψτε γευστικές, υγιεινές και εύκολες ιδέες για ελαφρά σνακ που θα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Συχνά προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε τι τρώει το παιδί στις διακοπές, όμως ακόμη και όταν τρώμε καθημερινά έξω, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που είναι πιο υγιεινές. Πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις, ακόμα και αν πρόκειται για μερικές μέρες στο εξοχικό στο χωριό. Μία από […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας «δελφινάκι» να ξεπεράσει τον φόβο του για τη θάλασσα; *Προσομοίωση Αν το […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More