banner ad

ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ ΚΑΙ ΡΕΒΙΘΙΑ

. October 31, 2014 . 0 Comments

912fasolia-me-kofto-makaronaki-thumb-largeΥλικά
200 γρ. ρεβίθια
200 γρ. μακαρονάκι κοφτό
4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια
1-2 κλαράκια δεντρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
2-3 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη με τη λάμα ενός μαχαιριού
4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Παρασκευή

Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 12 ώρες. Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε 2,5 λίτρα κρύο νερό, μαζί με το φύλλο δάφνης, τις ντομάτες και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν, σε χαμηλή θερμοκρασία, με σκεπασμένο το σκεύος, χωρίς να τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν ακόμα 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε τον πολύτιμο ζωμό όπου έβρασαν. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο, μαζί με το δεντρολίβανο και τα σοτάρουμε. Μόλις απελευθερώσει το σκόρδο τα αρώματα του και πριν πάρει χρώμα ρίχνουμε τις ντομάτες και τη δάφνη και τις αφήνουμε να μαραθούν για 1-2 λεπτά. Τις «σβήνουμε» με μια κουτάλα από το ζωμό των ρεβιθιών και ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα 2/3 από τα ρεβίθια. Το υπόλοιπο 1/3 το πολτοποιούμε στο μπλέντερ, μαζί με λίγο ακόμα από το ζωμό τους και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα με τις ντομάτες και τα ολόκληρα ρεβίθια, σχηματίζοντας έτσι μια πηχτή και ντοματένια σάλτσα. Απομακρύνουμε τη δάφνη και το δεντρολίβανο και προσθέτουμε όσο ζωμό χρειάζεται ακόμα για να βράσουμε τα κοφτά μακαρονάκια. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, φροντίζοντας να παραμείνουν al dente. Αν έχουν σωθεί τα υγρά της σάλτσας με το βράσιμο των ζυμαρικών, προσθέτουμε και πάλι ζωμό από τα ρεβίθια -όσο χρειάζεται ώστε να σερβίρουμε τα ζυμαρικά μέσα σε μια πηχτή και κρεμώδη σάλτσα, που στην όψη θα θυμίζει σούπα βελουτέ. Μοιράζουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα ή ρηχά μπολ, τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα, περιχύνουμε με μερικές σταγόνες εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Το φαγητό αυτό καταναλώνεται με το κουτάλι της σούπας.
Σημ. Αν θέλουμε το φαγητό πιο καυτερό, μπορούμε μαζί με το σκόρδο και το δεντρολίβανο, να σοτάρουμε και 1-2 καυτερές πιπερίτσες πεπεροντσίνο.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *