ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ: ΠΕΙΤΕ ‘ΑΝΤΙΟ’ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑ

5-meo-giup-be-tu-di-ve-sinh-vao-ban-dem-0Είστε έτοιμοι να αποχαιρετήσετε την πάνα; Να ξέρετε ότι δεν αρκεί να το θέλει μόνο ο γονιός αλλά και το παιδάκι σας πρέπει να είναι τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά έτοιμο για την εκπαίδευση της τουαλέτας.

Τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν όταν είναι μεταξύ 22 και 30 μηνών, αλλά κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι συνήθως μια χρονοβόρα διαδικασία οπότε προσπαθήστε να την ξεκινήσετε όταν το παιδάκι σας είναι πραγματικά έτοιμο.
Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι έτοιμο;

Προτού μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τους μύες του εντέρου και της ουροδόχου κύστης τους. Για να καταλάβετε εσείς ότι το παιδί σας έχει τον έλεγχο θα παρατηρήσετε κάποια σημάδια, όπως π.χ θα θέλει τουαλέτα περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, τη νύχτα το εντερό του θα είναι πλέον ήρεμο και η πάνα του θα είναι στεγνή μετά από έναν υπνάκο τουλάχιστον για δύο ώρες. Το παιδί επίσης θα πρέπει να είναι σε θέση να μιλάει, να περπατάει, να μπορεί να αφαιρεί τα ρούχα του καθώς αυτές οι δεξιότητες είναι βασικές ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνο του.

Να έχετε κατά νου πάντως πως τα περισσότερα παιδιά είναι μεν σωματικά έτοιμα να αποχωριστούν την πάνα αλλά δεν είναι συναισθηματικά, γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να έχετε υπομονή. Για να προθυμοποιηθεί το παιδάκι σας και να συνεργαστεί μαζί σας μιλήστε του να σαν να είναι μεγάλο παιδί και πείτε του φράσεις τύπου «Τώρα πια έγινες μεγάλο κορίτσι/αγόρι» και δελεάστε το με χαριτωμένα εσώρουχα.
Πόσο καιρό θα πάρει η όλη διαδικασία;

Ένα παιδί θεωρείται ότι μπορεί πλέον να αποχωριστεί την πάνα όταν είναι σε θέση να ανέβει στην λεκάνη της τουαλέτας έστω και με λίγη βοήθεια. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την εκπαίδευση είναι περίπου τρεις μήνες αν και για τα κορίτσια μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο. Οι καλύτεροι μήνες να ξεκινήσετε την διαδικασία είναι οι θερινοί ή την άνοιξη όταν δηλαδή ο καιρός έχει γλυκάνει και μεσολαβούν οι διακοπές.

Το πιθανότερο είναι το παιδάκι σας να χρειάζεται βοήθεια με το σκούπισμα μετά τις κενώσεις μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών.
Τι να κάνω αν το παιδί μου αντιστέκεται;

Εάν το παιδί σας αντιστέκεται στην εκπαίδευση της τουαλέτας, τότε προφανώς δεν είναι έτοιμο. Μερικές φορές η επιμονή στην χρήση της τουαλέτας και η όλη διαδικασία προκαλεί άγχος στο παιδί αφού αποτελεί αλλαγή στην ρουτίνα του και γι’ αυτό τον λόγο αρνείται να συνεργαστεί. Επίσης ένα παιδί που τα πάει καλά με την εκπαίδευση της τουαλέτας μπορεί ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο να δυσκολεύεται ή να αρνείται να συνεργαστεί. Αυτό είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γι΄αυτό είναι καλύτερο να αρχίσετε ή να συνεχίσετε την διαδικασία όταν το παιδί σας είναι δεκτικό και μένει σε ένα σταθερό περιβάλλον.
Θα συμβούν και «ατυχήματα»

Τα παιδιά μπορεί να έχουν «μικροατυχήματα» κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν πρέπει να τα αποπαίρνετε γι’ αυτό. Ειδικότερα το 22% των παιδιών μπορεί να ξυπνήσουν με βρεγμένο το κρεβατάκι τους σε ηλικία 3 και το 10% μπορεί να βρέχεται ακόμη και στην ηλικία των 7 ετών.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια φυσική διαδικασία που θέλει χρόνο και πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή χωρίς άλλα φορτία (π.χ νέο αδερφάκι, πρώτη φορά στον βρεφονηπιακό σταθμό, αλλαγή κατοικίας, διαζύγιο κ.α). Η αγωγή τουαλέτας, ακόμη και αν αργήσει είναι μια απλή υπόθεση. Εξάλλου δυο μήνες πάνω, δυο μήνες κάτω δεν θα κάνουν τη διαφορά.

Πηγή: webmd.com

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η πολύωρη παραμονή στην παραλία είναι συχνά μια πρόκληση καθώς ο ήλιος, το κολύμπι και το παιχνίδι ανοίγουν πάντα την όρεξη μικρών και μεγάλων. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να περάσετε την μέρα σας στην παραλία. Ανακαλύψτε γευστικές, υγιεινές και εύκολες ιδέες για ελαφρά σνακ που θα […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Συχνά προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε τι τρώει το παιδί στις διακοπές, όμως ακόμη και όταν τρώμε καθημερινά έξω, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που είναι πιο υγιεινές. Πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις, ακόμα και αν πρόκειται για μερικές μέρες στο εξοχικό στο χωριό. Μία από […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΑΙΔΙ

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας «δελφινάκι» να ξεπεράσει τον φόβο του για τη θάλασσα; *Προσομοίωση Αν το […]

Print Friendly, PDF & Email
Read More