banner ad

ΔΙΑΤΡΕΦΕΣΤΕ ΣΩΣΤΑ;

. November 8, 2014 . 0 Comments

b_8381Μια διατροφή είναι σωστή και ισορροπημένη –κι επομένως υγιεινή– όταν διασφαλίζει στον οργανισμό όλα εκείνα τα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή του επιβίωση. Τα υλικά αυτά είναι τα λευκώματα, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, τα μεταλλικά άλατα κι οι βιταμίνες.

Όταν, λοιπόν, τα παραπάνω υλικά εξασφαλίζονται σε επαρκείς ποσότητες, τότε ο οργανισμός θα έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να αναπτύσσεται και να είναι υγιής. Σε περίπτωση, όμως, που του προσφέρονται ανεπαρκώς ή σε υπερβολικές ποσότητες, τότε δημιουργούνται τροφικές εντάσεις με διάφορες συνέπειες. Για παράδειγμα, παρατεταμένες ελλείψεις και ουσιώδεις υπερβολές φέρνουν προοδευτικά ανωμαλίες στη λειτουργία του σώματος.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Μερικές από τις πιο επικίνδυνες για την υγεία διατροφικές συνήθειες είναι:

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής (πολυφαγία).
Η κατανάλωση ραφιναρισμένων και επεξεργασμένων τροφών (ζάχαρη, γλυκά, αλλαντικά, άσπρο ψωμί κ.ά.).
Η κατανάλωση τροφών τις οποίες έχουν επεξεργαστεί με χημικές ουσίες και υπάρχουν χημικά πρόσθετα.
Η υπερβολική κατανάλωση συμπυκνωμένων τροφών (κρέατος, ψαριών, αβγών, τυριού, οσπρίων, ξηρών καρπών, λαδιού κ.λπ.).

Αποτέλεσμα αυτών των κακών συνηθειών δεν είναι άλλο από τις διάφορες επικίνδυνες αρρώστιες που έχουν συσχετιστεί με την υπερκατανάλωση, όπως τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά με τη χοληστερόλη, τα κορεσμένα λίπη και τις θερμίδες, η υψηλή πίεση με το αλάτι και τις θερμίδες, ο σακχαρώδης διαβήτης με τις πολλές θερμίδες και τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου με τα λίπη και τη χοληστερόλη κ.λπ.

ΣΩΣΤΟ-ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, έχοντας επισημάνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο σύγχρονος άνθρωπος με τη ραγδαία αύξηση των χρόνιων και εκφυλιστικών παθήσεων, συνιστούν:

1) Αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων, ώστε να αποτελούν το 50% της πρόσληψης σε θερμίδες.
2) Μείωση της συνολικής κατανάλωσης λιπών, ώστε να αποτελούν από το 40% το 30% της πρόσληψης σε θερμίδες.
3) Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών (ζωικές τροφές), ώστε να αποτελούν το 10% περίπου της θερμιδικής πρόσληψης και αντιστάθμισή τους με πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα λίπη (φυσικά, φυτικά λάδια), τα οποία πρέπει επίσης να αποτελούν το 20% της πρόσληψης σε θερμίδες.
4) Μείωση της προσλαμβανόμενης ημερήσιας χοληστερόλης σε 300 mg περίπου.
5) Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης κατά 40% περίπου, έτσι ώστε να μην προέρχονται από αυτήν παραπάνω από 15% των θερμίδων που παίρνουμε κάθε μέρα.
6) Μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 50-85%, δηλαδή σε 3 γραμμ. περίπου την ημέρα.

7 ΒΗΜΑΤΑ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
1) Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών.
2) Μείωση της κατανάλωσης κρέατος και αύξηση της κατανάλωσης πουλερικών και ψαριών.
3) Μείωση της κατανάλωσης τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και μερική αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με πολυακόρεστα (φυτικά, φυσικά λάδια).
4) Αντικατάσταση του πλήρους γάλακτος με αποβουτυρωμένο.
5) Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
6) Μείωση της κατανάλωσης βουτύρου, αβγών και άλλων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.
7) Μείωση της κατανάλωσης αλατιού και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΟΦΩΝ

Οι βασικότερες τρεις αρχές για τη σωστή επιλογή των τροφών είναι:

Οι πλήρεις τροφές είναι σημαντικά ανώτερες από τις επεξεργασμένες, ραφιναρισμένες τροφές.
Οι ωμές τροφές είναι πολύ ανώτερες από τις μαγειρεμένες.
Οι φυτικές είναι σίγουρα ανώτερες από τις ζωικές τροφές, με εξαίρεση το μητρικό γάλα.

ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Η υγιεινή διατροφή εξαρτάται από τις τροφές που θα επιλέγουμε, αλλά και από τον τρόπο που θα τις μαγειρεύουμε:

Επαρκή θρέψη: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (κατά προτίμηση ωμά), άψητοι ξηροί καρποί, αποξηραμένα στον ήλιο φρούτα (χωρίς χημικά πρόσθετα), σταρένιο πιτυρούχο ψωμί, ανεπεξέργαστο ρύζι, όσπρια, αγνά γαλακτοκομικά (με φειδώ).

Υγιεινή μαγειρική: Σύμφωνα με τις αρχές της:

Όλα όσα δεν τρώγονται ωμά θα πρέπει να γίνονται βραστά ή ψητά και το λάδι να προστίθεται ωμό στο πιάτο.
Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τρώγονται στην πλειονότητά τους ωμά και φρεσκοκομμένα, για να μην οξειδώνονται.
Όσα λαχανικά δεν τρώγονται ωμά, θα πρέπει να βράζονται σε ειδική χύτρα μαγειρέματος (πυρέξ ή εμαγιέ) που χρειάζεται ελάχιστο ή καθόλου νερό (τόσο ώστε να μην καούν) και το ζουμί που μένει να το πίνουμε, γιατί ένα πλήθος πολύτιμων βιταμινών και αλάτων έχει κατασταλάξει μέσα του.
Όχι αλάτι, ξίδι ή μπαχαρικά στα φαγητά.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *