ΜΙΚΡΟΒΙΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

421950_366842619994089_649841740_nΤο σπίτι είναι χώρος φιλοξενίας μικροβίων και βακτηρίων. Πού κρύβονται και πώς πρέπει να καθαρίζουμε κάθε χώρο για να προστατευτούμε;

Ξεκινήστε από το πλυντήριο

Νομίζετε ότι το πλυντήριο είναι ένα από τα καθαρότερα μέρη στο σπίτι σας; Ξανασκεφτείτε το. Τα βρώμικα ρούχα μπορούν να το γεμίσουν με βακτήρια και ιούς. Για να το διατηρήσετε φρέσκο, μια φορά την εβδομάδα να το θέτετε σε λειτουργία άδειο με ένα φλιτζάνι λευκαντικό. Για να σκοτωθούν τα μικρόβια πλύντε και στεγνώστε στην υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει ένα ύφασμα.
Καθαρίστε καλά τις πετσέτες

Αν μόνο ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί μια πετσέτα να την πλένετε μια φορά την εβδομάδα. Να την πλένετε μετά από κάθε χρήση αν κάποιος είναι άρρωστος.
Να πλένετε τις πετσέτες του γυμναστηρίου μετά από κάθε φορά που πάτε να ασκηθείτε.
Να πλένετε τις πετσέτες κουζίνας χωριστά από τα εσώρουχα και τις πετσέτες μπάνιου.
Να αλλάζετε τις πετσέτες χεριών κάθε λίγες ημέρες ή κάθε φορά που έχετε καλεσμένους.

Εξαφανίστε τα μικρόβια από το υπνοδωμάτιο

Να πλένετε τα κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό-και πιο συχνά αν κάποιος είναι άρρωστος.
Να πλένετε ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με το χώμα χωριστά από τα υπόλοιπα- ιδιαίτερα από τα σεντόνια.
Μη βάζετε τρόφιμα και σνακ στο υπνοδωμάτιο γιατί τα ψίχουλα προσελκύουν μούχλα και βακτήρια.
Κάντε το σαλόνι σας υγιεινό

Τα μικρόβια βρίσκονται όπου πάτε-ιδιαίτερα σε σημεία τα οποία πιάνουν όλοι- όπως τηλέφωνα και τηλεχειριστήρια.
Να τα καθαρίζετε συχνά με απολυμαντικά μαντήλια. Να σκουπίζετε αμέσως τα ψίχουλα κα τους λεκέδες για να μην αναπτυχθούν βακτήρια στα χαλιά και τα έπιπλα.
Καθαρίστε τα πόμολα

Τα μικρόβια εξαπλώνονται γρήγορα στα πόμολα, τους διακόπτες και τις βρύσες. Να καθαρίζετε τις επιφάνειες μια φορά την εβδομάδα με απολυμαντικά μαντηλάκια ή με απολυμαντικό. Να το κάνετε πιο συχνά αν υπάρχει άρρωστος στο σπίτι ή αν έχετε καλεσμένους.
Καθαρίστε το γραφείο

Τα πληκτρολόγια, τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τα μικρόβια, ιδιαίτερα αν μοιράζεστε με άλλους τον εξοπλισμό ή τρώτε την ώρα της δουλειάς.
Να τινάζετε συχνά το πληκτρολόγιο και να χρησιμοποιείτε πανί για την απολύμανσή του.
Απολυμάντε το παιδικό δωμάτιο

Τα παιδιά μεταδίδουν εύκολα μικρόβια. Μια φορά την εβδομάδα καθαρίστε όλες τις επιφάνειες στο παιδικό δωμάτιο με απολυμαντικά μαντήλια ή σπρέι.
Αν έχετε μωρό καθαρίστε την περιοχή αλλαγής της πάνας και τα πλαστικά παιχνίδια.
Αφήστε το απολυμαντικό πάνω τους τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε καλά με υγρά μαντηλάκια ή ένα καθαρό υγρό ύφασμα.
Καθαρίστε το νεροχύτη κουζίνας

Ξεχάστε το μπάνιο. Ο νεροχύτης της κουζίνας είναι το δεύτερο πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι. Νούμερο ένα είναι το σφουγγάρι. Βακτήρια από το ωμό κρέας και άλλα τρόφιμα θεριεύουν στο νεροχύτη. Να τον τρίβετε με απολυμαντικό καθημερινά. Βρέξτε το σφουγγάρι και ‘’μαγειρέψτε’’ το στα μικροκύματα για 2 λεπτά την ημέρα ώστε να εξουδετερωθούν τα E. coli και η σαλμονέλα.
Κρατήστε καθαρούς τους πάγκους στην κουζίνα

Καθαρίζετε καθημερινά τους πάγκους στην κουζίνα μετά την προετοιμασία του γεύματος.
Πρώτα να τους πλένετε με ζεστό νερό με σαπούνι για να φύγει η γλίτσα. Στη συνέχεια βάλτε ένα φλιτζάνι λευκαντικό σε ένα γαλόνι νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Μη βάζετε πάνω τους τσάντα, laptop ή το κινητό τηλέφωνο.
Καθαρό ψυγείο

Κρατήστε το ψυγείο καθαρό πλένοντας τα εσωτερικά τοιχώματα, τις πόρτες και τα ράφια με ζεστό νερό που περιέχει σαπούνι κάθε μερικούς μήνες. Για να απαλλαγείτε από μυρωδιές χρησιμοποιήστε ένα μείγμα κατά το ήμισυ με νερό και κατά το ήμισυ με λευκό ξύδι. Η μπορείτε να πλύνετε με μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού και να το αφήσετε να στεγνώσει για λίγες ώρες. Πάντα να καθαρίζετε αμέσως τις κηλίδες.
Βάλτε το καπάκι… στα μικρόβια

Αν αφήνετε ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης όταν τραβάτε το καζανάκι μπορεί να οδηγήσετε σε εξάπλωση μικροβίων στο μπάνιο σας, ακόμα και στην οδοντόβουρτσά σας.
Να καθαρίζετε τη λεκάνη σε εβδομαδιαία βάση και να έχετε κλειστό το καπάκι της.
Μην ξεχνάτε τα χαλιά

Όταν περπατάτε στο σπίτι φορώντας παπούτσια φέρνετε μέσα ότι πατήσατε έξω, περιλαμβανομένου του E. coli και άλλων βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν νόσο.
Για καθαρά πατώματα και χαλιά και για λιγότερη ακαταστασία αφήστε τα παπούτσια στην πόρτα.
Αν φοράτε παπούτσια μέσα στο σπίτι καθαρίστε τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα και πλύντε τα δάπεδα μια φορά την εβδομάδα.

Πηγη: iatronet.gr