ΤΑ ΠΡΩΤΑ ‘ΒΗΜΑΤΑ’ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ

Date

2014041612053629-622x400Προειδοποιητικά σημάδια στον τρόπο που περπατά κανείς
Οι γιατροί ίσως να είναι σε θέση να διαγνώσουν τα πρώτα στάδια της άνοιας, αναλύοντας απλά τον τρόπο που περπατούν οι ασθενείς τους.

Τα νέα αυτά ανοίγουν νέες δυνατότητες για προληπτικές θεραπείες, πολύ πριν εξελιχθεί πλήρως η κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ένα νέο πείραμα που διεξάγουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ, αποσκοπεί στο να προσδιορίσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από άνοια, βάση ενός ειδικού προγράμματος υπολογιστή για την ανίχνευση της κίνησης.

Οι ερευνητές «στρατολόγησαν» 1.000 ανθρώπους, άνω των 55 ετών, τους οποίους θα παρακολουθήσουν και θα ελέγξουν για διάστημα δέκα ετών.

Σκοπός τους είναι να ανακαλύψουν αν υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα στον τύπο των φυσικών αλλαγών που συμβαίνουν σε εκείνους που εμφανίζουν άνοια, ή άλλες νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Παρότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ περπατούν με πιο αργό ρυθμό και μπορεί να ισορροπούν διαφορετικά ενώ περπατούν –με τις διαφορές να γίνονται πιο εμφανείς καθώς επιδεινώνεται η κατάστασή τους- η συγκεκριμένη αναμένεται να είναι η πιο λεπτομερής γύρω από το φαινόμενο αυτό.

Παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς περπατούν, οι γιατροί ίσως να είναι σε θέση να παρέχουν πιο αυστηρές διαγνωστικές εξετάσεις στους πιθανούς πάσχοντες, εξήγησε ο Dr Matthew Taylor από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ.

«Ο σκοπός της μελέτης μας είναι να εξετάσουμε τις αλλαγές στη βάδιση με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, οι φυσιοθεραπευτές έχουν παρατηρήσει ανεπίσημα, ότι οι ασθενείς με άνοια συχνά έχουν μειωμένη κινητικότητα στο βραχίονα, αλλά απ ‘όσο γνωρίζουμε αυτό δεν έχει μετρηθεί ποτέ» πρόσθεσε ο ερευνητής και συνέχισε: «Μια τέτοια αλλαγή στην κινητικότητα του χεριού θα μπορούσε να είναι ένας πιο πρώιμος δείκτης άνοιας σε σχέση με το μειωμένο ρυθμό βάδισης, ή κάποια άλλη πτυχή των αλλαγών που συντελούνται στη βάδιση, που να μην τη γνωρίζουμε ακόμη».

Πηγη: medicalnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα