Η ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Αν περνάτε πολλές ώρες καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση, στο κομπιούτερ ή γενικώς καθισμένοι σε μια καρέκλα, το νου σας: από τις δύο ώρες και μετά αρχίζει να αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη, καρδιοπάθειας και από τις τρεις ώρες αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, κάθε 2 πρόσθετες ώρες μπροστά στην τηλεόραση αυξάνουν κατά το ένα πέμπτο τον κίνδυνο διαβήτη και κατά 15% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), έδειξε επίσης πως μόνο πολλή τηλεόραση να μην βλέπαμε, δύο άνθρωποι σε κάθε 1.000 θα γλίτωναν τις δύο ασθένειες.

«Το μήνυμα είναι απλό: η μείωση των ωρών που περνάει κανείς βλέποντας τηλεόραση, μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη, καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Χου, καθηγητής στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν ευθύνονται για την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα η τηλεόραση και το κομπιούτερ καθ’ εαυτά, αλλά το γεγονός πως όσοι ασχολούνται υπερβολικά πολύ με αυτά κατά κανόνα διάγουν καθιστική ζωή και έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να συσσωρεύσουν περιττά κιλά.

Μολονότι εξάλλου η νέα μελέτη έγινε σε τηλεθεατές, επεσήμαναν ότι είναι απολύτως βέβαιον πως ανάλογες συνέπειες θα έχει και η πολύωρη ενασχόληση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γενικότερα το ατελείωτο καθισιό, αλλά για λόγους αρχών θα πρέπει να το επιβεβαιώσουν μέσα από άλλες μελέτες. Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από οκτώ προγενέστερες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 175.000 εθελοντές.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως με κάθε 2 πρόσθετες ώρες τηλεόρασης την ημέρα, επιπλέον 38 άνθρωποι στους 100.000 κινδυνεύουν να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ άλλοι 176 ανά 100.000 κινδυνεύουν να εκδηλώσουν διαβήτη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο δρ Ίεν Φρέιμ, από τον βρετανικό οργανισμό DiabetesUK, είπε πως πρέπει να αποτελέσουν καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες της καθιστικής ζωής και τα σημαντικά οφέλη του δραστήριου τρόπου ζωής. «Μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική φυσική δραστηριότητα μειώνει κατά περισσότερο από 60% τον κίνδυνο διαβήτη», τόνισε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι Ευρωπαίοι περνούν κατά μέσον όρο 3-4 ώρες την ημέρα μόνο βλέποντας τηλεόραση, ενώ οι Αμερικανοί σχεδόν 5 ώρες.