ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

deka-muthoi-gia-tis-kardiakes-pathiseisΗ καρδιά, το όργανο της «ζωής» όλων μας, το όργανο που συμπάσχει με το άγχος μας, τις αγωνίες, τους φόβους και την ανασφάλεια που πλέον βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, τα τελευταία χρόνια «προδίδει» όλο και περισσότερους ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Η σημασία της πρόληψης είναι το σημείο στο οποίο επιμένουν οι ειδικοί, αφού οι μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όχι μόνο τη θωρακίζουν αλλά χαρίζουν χρόνια. Αν την αφουγκραστούμε με προσοχή, τότε σίγουρα όχι μόνο θα ζήσουμε περισσότερο, αλλά θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και την ποιότητα της ζωή μας. Η υγεία της καρδιάς μας καθορίζεται από τον συνδυασμό επίκτητων (τις συνήθειες και τον τρόπο που έχουμε επιλέξει να ζούμε) και γενετικών (γονιδιακών άρα κληρονομικών) παραγόντων.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, παρόλο που η καρδιολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η πιο κοινή μορφή καρδιακής πάθησης και η πρώτη αιτία θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρείται η χρόνια στεφανιαία νόσος, η αθηρωματική πλάκα που αποφράσει τις στεφανιαίες αρτηρίες και παρακωλύει την αιμάτωση του μυοκαρδίου (με επακόλουθο τη στηθάγχη) ή ρήγνυται αιφνιδίως και προκαλεί την πλήρη απόφραξη αρτηρίας (οξύ στεφανιαίο επεισόδιο – έμφραγμα του μυοκαρδίου). Άλλες συχνές παθήσεις της καρδιάς είναι οι μυοκαρδιοπάθειες, οι βαλβιδοπάθειες, το ανεύρυσμα της αορτής, οι αρρυθμίες και οι γενετικές ανωμαλίες (συγγενείς καρδιοπάθειες).

Παράγοντες που επιβαρύνουν

Η υπέρταση θεωρείται κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και σήμερα μπορεί και πρέπει να θεραπεύεται με τα κατάλληλα φάρμακα. Δυστυχώς, όμως, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή πίεση, αλλά και από αυτούς που το γνωρίζουν μόνο ένα μικρό ποσοστό (30% περίπου) τη θεραπεύει, προστατεύοντας, έτσι, την καρδιά του. Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης αποτελεί το κύριο προληπτικό μέτρο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εκτός από την υπέρταση, βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για τις νόσους του καρδιαγγειακού μας συστήματος: Η κληρονομικότητα, το φύλο, η ηλικία, η παχυσαρκία, το άγχος, η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία, το κάπνισμα .Την κληρονομικότητα, το φύλο και την ηλικία δεν μπορούμε, προφανώς, να τους τροποποιήσουμε. Μπορούμε, όμως, να ελέγξουμε όλους τους υπόλοιπους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, τροποποίηση και μόνο των παραγόντων κινδύνου δύναται να ελαττώσει κατά 80% την επίπτωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Κάψτε» το «κακό» λίπος…

Η παχυσαρκία είναι πια επιδημία για τις βιομηχανοποιημένες χώρες. Δεν αποτελεί απλά ένα πρόβλημα αισθητικής αλλά ένα σημαντικό εχθρό της υγείας. Τα παχύσαρκα άτομα, που ακολουθούν καθιστική ζωή, έχουν 3 έως 5 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο για να πεθάνουν πρόωρα από στεφανιαία νόσο απ’ ό,τι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Όμως αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν το υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο ακολουθήσει κάποια μορφή άσκησης. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στην περιφέρεια της μέσης μας. Στις γυναίκες πρέπει να είναι κάτω από 80 εκατοστά και στους άνδρες κάτω από 94. Η περιφέρεια της μέσης έχει μεγαλύτερη προγνωστική σημασία από το σωματικό βάρος.

Γυμναστείτε

Η σημασία της άσκησης τόσο για την πρωτογενή όσο και για τη δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι πλέον πολύ επαρκώς τεκμηριωμένη. Μελέτη σε 25.000 παχύσαρκους άνδρες έδειξε ότι ο κίνδυνος πρώιμου καρδιαγγειακού θανάτου ήταν τουλάχιστον 3 φορές υψηλότερος σε αυτούς με καθιστική ζωή απ’ ότι σε αυτούς που ακολουθούσαν συστηματικό πρόγραμμα άθλησης.

Η ευεργετική επίδραση της άσκησης για την υγεία αρχίζει να επιτυγχάνεται με 60 λεπτά ζωηρής καθημερινής βάδισης. Μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες και γυναίκες που περπατούν 30 με 60 λεπτά καθημερινά έχουν 2,5 φορές μικρότερη θνησιμότητα από τα άτομα που δεν ακολουθούσαν καμία μορφή άσκησης. Η φυσική άσκηση επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα τη γλυκόζη του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Αυξάνει την HDL χοληστερίνη (την καλή χοληστερίνη), μειώνει το σωματικό λίπος, ελευθερώνει από το στρες (έκλυση των ενδορφινών, δηλαδή των ευεργετικών ορμονών) και βοηθά τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Παρ’ όλο που δεν τροποποιεί την κληρονομικότητα, κάνει τον οργανισμό μας πιο δυνατό ενώ η απόδοση και η μακροβιότητα βελτιώνονται. Επίσης μέτρια –έντονη φυσική άσκηση για 5 τουλάχιστον χρόνια με παράλληλη κατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, φρούτων και λαχανικών αλλά και απουσία καπνιστικών συνηθειών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 28% και να προλάβει το 1/3 των στεφανιαίων επεισοδίων που αποδίδονται στην καθιστική ζωή.

Πριν κάποιος ξεκινήσει μια άσκηση πρέπει να βεβαιωθεί ότι είναι αρκετά υγιής για να ασκείται. Εάν είστε άνω των 35 ετών, αγύμναστος για χρόνια ή κάποιος από τους συγγενείς σας είχε καρδιακό επεισόδιο πριν την ηλικία των 60 ετών είναι καλύτερα να συμβουλευθείτε τον καρδιολόγο σας προτού ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης.

Κόψτε το κάπνισμα – αλκοόλ με μέτρο

Το ότι το κάπνισμα βλάπτει όχι μόνο την λειτουργία της καρδιάς αλλά και διάφορα άλλα όργανα είναι γνωστό σε όλους, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η διακοπή του, η οποία αρχίζει να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό μετά από 2 χρόνια. Τα σημαντικά όμως ευεργετικά αποτελέσματα φαίνονται μετά από 5 χρόνια.

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ, αντιθέτως, θεωρείται ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η αιθυλική αλκοόλη βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του κυκλοφορικού και βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία. Το αλκοόλ προκαλεί αγγειοδιαστολή και αυτό είναι καλό για το κυκλοφορικό σύστημα, γιατί «ρίχνει» το έργο της καρδιάς, αιματώνονται καλύτερα τα περιφερικά όργανα και δουλεύει καλύτερα ο οργανισμός. Βέβαια, η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει. Η ημερήσια κατανάλωση (1-2 ποτήρια) αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, ενώ η προστατευτική δράση ανατρέπεται και ο κίνδυνος της νόσου αυξάνεται όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τα 3 ποτήρια την ημέρα.

Καρδιολογικός έλεγχος

Όλος ο ιατρικός κόσμος υποστηρίζει πως εάν πρόκειται να γίνει κάτι ριζικό στο τομέα των καρδιοπαθειών, θα πρέπει να ξεκινάει από τον τομέα της πρόληψης. Η νόσος αυτή που θα προκαλέσει το έμφραγμα στην ηλικία των 50, 60 ετών, δεν είναι κάτι το αιφνίδιο. Αντίθετα, αρχίζει πολλές δεκαετίες νωρίτερα. Μπορεί να μην υπάρχουν πάντοτε προειδοποιητικά ενοχλήματα, αλλά τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν άλλα σημάδια όπως το βάρος, η υψηλή χοληστερίνη, η αυξημένη πίεση, δείχνοντας ποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο: Τα παχύσαρκα άτομα, οι διαβητικοί, άτομα με υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία αλλά και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ενός καρδιακού επεισοδίου ή θανάτου σε μικρή ηλικία σε μέλη της οικογένειας (κάτω από την ηλικία των 50 ετών), βρίσκονται σαφώς σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος. Έτσι, όλοι οι άνθρωποι πάνω από την ηλικία των 20 ετών θα πρέπει να ελέγχουν τις τιμές της χοληστερίνης και, εφόσον κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει να επανελέγχονται κάθε 5 χρόνια. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, ένα υγιές άτομο άνω των 50 ετών θα πρέπει να κάνει μια φορά το χρόνο εξετάσεις αίματος, πάντα όμως σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό του.

Πηγη: belife.gr