ΕΞΩ ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

baby-its-cold-outside-90f864f5Τα παιδιά, εφόσον ντύνονται ανάλογα με το κρύο που κάνει έξω, ο χειμώνας δεν τα βλάπτει καθόλου. Όσοι έχετε παιδάκι, που είναι λιγότερο από δυο χρονών, μην ανησυχείτε, δεν είναι δύσκολο ούτε για σας να αντιμετωπίσετε τη χειμερινή περίοδο. Γιατί τα παιδιά και μάλιστα τα πιο μικρά, αν είναι υγιή και όχι πρόωρα γεννημένα, είναι ελάχιστα ευάλωτα στο κρύο, τουλάχιστον λιγότερο από ότι εμείς οι μεγάλοι.

Στον καθαρό αέρα με την…κατάλληλη προστασία

Δεν υπάρχουν, λοιπόν, λόγοι που να εμποδίζουν την καθημερινή βολτούλα μας έξω στον καθαρό αέρα, ακόμα και τούτη την εποχή. Εκτός βέβαια, αν κάνει τσουχτερό κρύο. Για την προστασία του παιδιού στο κρύο, έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Αρκεί το ανασηκωμένο κάλυμμα του καροτσιού ή η ομπρέλα όταν ο καιρός είναι καλύτερος.
Δεν υπάρχει λόγος να κλείνετε το παιδί μέσα σε καρότσια, που καλύπτονται μέχρι τις ρόδες από πλαστικό, γιατί σε αυτή την περίπτωση, το παιδί αναγκάζεται να αναπνέει τον ίδιο αέρα και επομένως η βόλτα είναι ανώφελη.
Επίσης, όταν βγαίνετε έξω μην τυλίγετε το κασκόλ γύρω και από το στόμα του παιδιού, γιατί έτσι συγκρατείται η θερμοκρασία της αναπνοής, με αποτέλεσμα μόλις το παιδί βγάλει το κασκόλ, συνηθισμένο στην προστασία που του παρείχε, γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτο στις αλλαγές της θερμοκρασίας και εύκολο θύμα του βήχα και του συναχιού.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι δε βγαίνετε βόλτα με το παιδί, αλλά για το παιδί. Αποφεύγετε λοιπόν, δρόμους γεμάτους αυτοκίνητα και καυσαέρια και προτιμάτε τους ήσυχους και δεντροφυτεμένους.

Ντυμένο σαν…αστακός

Δεν είναι λίγες οι φορές που τώρα το χειμώνα, όλοι βλέπουμε στο δρόμο μικρά παιδιά ντυμένα τόσο πολύ, που θυμίζουν…αστροναύτες σε μικρογραφία. Ή μωρά κατακόκκινα και καταϊδρωμένα από τις υπερβολικές πολλές στρώσεις ρούχων που τους φορούν οι μητέρες τους όταν είναι να βγουν έξω.

Αντί, λοιπόν, να τα ταλαιπωρείτε έτσι αρκεί να αγοράσετε στο παιδί μια φόρμα του σκι -που να του έρχεται λίγο μεγάλη- έτσι ώστε από κάτω να μπορεί το παιδί να φορά με άνεση ένα κανονικό φορμάκι ή ένα ελαφρό πουλόβερ με παντελονάκι ή καλτσόν, συνιστούν οι παιδίατροι. Επιπλέον, πιο πρακτικό από τα γάντια είναι τα μακριά μανίκια που φτάνουν για να σκεπάζουν ακόμα και τα δάχτυλα των χεριών. Όσο για τον σκούφο, αυτός πρέπει να καλύπτει τα αφτιά και να κλείνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην πέφτει από το κεφάλι.

Αν κάνει πολύ κρύο, μπορείτε να βάλετε στο παιδί, μέσα από τη φόρμα, ένα ή περισσότερα μάλλινα φανελάκια. Έτσι, τηρούνται οι κανόνες του λεγόμενου ντυσίματος σαν «κρεμμύδι», που επιτρέπει να βγάζουμε ή να βάζουμε στο παιδί ρούχα, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Αυτό το ντύσιμο είναι πολύ πρακτικό σε περίπτωση που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή με το λεωφορείο και το μετρό.

Επίσης, καλό είναι να θυμάστε ότι τώρα το χειμώνα, θα πρέπει να προσαρμόσετε και τα λουριά του καθίσματος του παιδιού στο αυτοκίνητο, για να χωρά καλά σε αυτό και με τα χειμωνιάτικά του.

Προσοχή!

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα παιδιά νιώθουν άνετα και σε ένα περιβάλλον, γύρω στους 18-20 βαθμούς, που συνήθως εμείς οι μεγάλοι το θεωρούμε κρύο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα παιδιά κινούνται συνεχώς κι έτσι αποθηκεύουν ενέργεια και παράγουν θερμότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, μέσα στο σπίτι μην παραντύνετε τα παιδιά, «φυλακίζοντάς» τα έτσι μέσα σε ρούχα που θα τα ζεσταίνουν, αλλά και θα τα εμποδίζουν να κινούνται με απόλυτη ελευθερία.
Μην ξεχνάτε να αερίζετε το σπίτι και ιδιαίτερα όταν σε αυτό ζουν παιδιά. Πέντε λεπτά καθημερινά αρκούν να είναι ανοιχτά τα παράθυρα, κυρίως όταν το παιδί είναι άρρωστο, για να μπορεί έτσι να φρεσκάρεται ο αέρας. Όσο, βέβαια, διαρκεί ο αερισμός του δωματίου, δεν πρέπει να αφήνουμε το παιδί μέσα στα ρεύματα, αλλά να το πηγαίνουμε σε ένα άλλο δωμάτιο.
Όσο για τη ξηρότητα του αέρα που προκαλείται από τα καλοριφέρ, αυτή αντιμετωπίζεται με μια συνταγή της γιαγιάς: Ένα υγρό σφουγγάρι ή μια βρεγμένη φέτα ψωμί που θα βάλουμε πάνω στο σώμα του καλοριφέρ.

Πηγη: belife.gr