banner ad

ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

. December 22, 2014 . 0 Comments

687687413568798ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ

Υλικά

μία γαλοπούλα 5 περίπου κιλά
3-4 μέτρια κρεμμύδια
2 κουτ. σούπ. βούτυρο
750 γραμμ. κιμά πρόβειο από μπούτι και σπάλα
2 μεγάλα ξινόμηλα
2 κουτ. σούπ. ρύζι
10 κάστανα
100 γραμμ. σταφίδες ξανθές
150 γραμμ. αμύγδαλα ασπρισμένα (ολόκληρα)
100 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα
100 γραμμ. κουκουνάρι
200 γραμμ. ψωμί μπαγιάτικο
αλατοπίπερο
½ κουτ. γλυκ. γλυκάνισο κοπανισμένο
½ κουτ. γλυκ. μοσχοκάρυδο
2 κιλά πατάτες
βούτυρο
2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. σούπ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Σωτάρετε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα με 2 κουταλιές σούπας βούτυρο.
Προσθέτετε τον κιμά, τον τσιγαρίζετε καλά και αφού κρυώσει ρίχνετε μέσα τα ξινόμηλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους, το ρύζι (που το έχετε βράσει καλά), τα κάστανα ψημένα, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα, τις σταφίδες, τ’ αμύγδαλα, τα καρύδια, το κουκουνάρι και το ψωμί τριμμένο.
Πασπαλίζετε το παραπάνω μείγμα με αλατοπίπερο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά και η γέμιση είναι έτοιμη.
Στο μεταξύ έχετε ετοιμάσει τη γαλοπούλα. Γεμίζετε με το μείγμα την κοιλιά της και την κοιλότητα του λαιμού (τον οποίο έχετε αφαιρέσει), γυρίζετε το δέρμα από πάνω και το ράβετε.
Βάζετε τη γαλοπούλα σε ταψί και τοποθετείτε γύρω-γύρω τις πατάτες κομμένες σε τριγωνικά κομμάτια.
Αλείφετε εξωτερικά τη γαλοπούλα με μπόλικο βούτυρο, την περιχύνετε με το χυμό ντομάτας, την αλατοπιπερώνετε, την πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ψήνετε σε μέτριο φούρνο.

Διατροφική αξία ανά μερίδα:

Η γαλοπούλα είναι ένα απ’ τα πιο άπαχα και υγιεινά κρέατα, αρκεί να μην καταναλώνεται η πέτσα της, η οποία περιέχει αφενός το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους απ’ όλα τ’ άλλα κομμάτια της και αφετέρου περιέχει κυρίως κεκορεσμένα λίπη (το είδος των λιπών που θεωρούνται επιζήμια για την υγεία της καρδιάς).

Κατά τ’ άλλα, η γαλοπούλα περιέχει σίδηρο (απαραίτητος για «καλό» αιματοκρίτη), βιταμίνη Β3 (χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό), φώσφορο
(απαραίτητος για γερά οστά και δόντια) και κάλιο ( απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς).

Όσο για τη γέμιση, αυτή παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες (από τον κιμά), υδατάνθρακες (από το ρύζι), διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο και κάλιο. Ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (όχι πάνω από 3-4 κουταλιές της σούπας), γιατί περιέχει αρκετές θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από το βούτυρο, τα κάστανα και το τσιγάρισμα.

Πηγη: belife.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *