ΝΕΑ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μεγαλύτερες ποσότητες νερού με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας θα διαρρέουν από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αν οι μηχανικοί δεν επισκευάσουν βλάβη στο νέο σύστημα καθαρισμού των δεξαμενών μολυσμένων υδάτων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο έχει αντλήσει τεράστιες ποσότητες νερού για την ψύξη των τριών αντιδραστήρων, οι οποίοι καταστράφηκαν μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ομως η διαχείριση των μολυσμένων με ραδιενέργεια υδάτων αποτελεί πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα για τους ειδικούς της Tepco, αφού δεν υπάρχουν άλλοι χώροι στο εργοστάσιο.

Ηδη στο Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχουν αποθηκευτεί 110.000 τόνοι μολυσμένων υδάτων. Η Tepco με τη βοήθεια της γαλλικής Areva, της αμερικανικής Kurion και άλλων ξένων εταιρειών έχει εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα το οποίο καθαρίζει το νερό με αποτέλεσμα να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Παρ’ όλα αυτά, χθες Πέμπτη παρατηρήθηκε διαρροή ύδατος από τη μονάδα απορρόφησης καισίου. Αν η βλάβη αυτή δεν αποκατασταθεί, οι χώροι αποθήκευσης μολυσμένου νερού θα γεμίσουν το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου και οι υπόλοιπες ποσότητες νερού θα πρέπει να χυθούν στη θάλασσα, διευκρίνισε η Tepco.