ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Date

Colorful rhododendrons and azaleas in full bloom in the rock gardens at Leonardslee Gardens, West Sussex, UKΣε θερμότερες συνθήκες τα φυτά μπορεί να παράγουν πιο έντονες μυρωδιές
Μια ομάδα επιστημόνων από τη Βαρκελώνη υποστηρίζει, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να κάνει τα λουλούδια να… μυρίζουν πιο έντονα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ορισμένες ποικιλίες λουλουδιών θα μπορούσαν να παράγουν μυρωδιές έως και 9 φορές πιο… αρωματικές απ’ ό,τι τώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια αύξηση της τάξης του 1 έως 5 βαθμών Κελσίου θα ενισχύσει κατά πολύ την ικανότητα των λουλουδιών να παράγουν «γλυκές μυρωδιές».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Global Change Biology, υποδηλώνει ότι τα φυτά είναι ικανά να παράγουν περισσότερα τερπένια –χημικές ουσίες που τους προσδίδουν τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά- σε θερμότερες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Αυτό, θα μπορούσε να βοηθήσει και τους πληθυσμούς των μελισσών, καθώς οι πιο έντονες μυρωδιές επιτρέπουν τον πιο εύκολο εντοπισμό -και κατά συνέπεια τη γονιμοποίηση- των λουλουδιών.

Την προηγούμενη χρονιά, ειδικοί από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησαν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 50 χρόνια. Ακόμη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, προέβλεπαν αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως και 3 βαθμούς Κελσίου τον επόμενο αιώνα, κάτι που θα προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ξέσπασμα ασθενειών και μαζικές μεταναστεύσεις.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου UAB της Βαρκελώνης.

Πηγη: newsbeast.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα