ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ … ΑΡΩΜΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

kanela-gia-plousia-xeili-makria-mallia-koftero-mualo-kai-oxi-monoΔεν ξέρω για εσάς, όμως εμένα η μυρωδιά κανέλας με παραπέμπει στο βαθύ Φθινόπωρο. Περισσότερες ώρες στο σπίτι, άρα και περισσότερες σπιτικές μυρωδιές..

Η κανέλα αποτελεί μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Κιννάμωμον (εξ’ ου και το αγγλικό cinnamon). Πρόκειται για μπαχαρικό που πρωτοεμφανίστηκε στη Σρι Λάνκα και διαδόθηκε στην Κίνα. Πέρα από πρόσθετο γεύσης γρήγορα η κανέλα χρησιμοποιήθηκε στη φαρμακευτική και στη θεραπευτική.

Σήμερα, είναι ευρέως γνωστή η επίδραση που μπορεί να έχει η κανέλα στη ρύθμιση του σακχάρου. Έχει ερευνηθεί η δράση της κανέλας έναντι κυρίως της ρύθμισης του Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική έναντι του Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ο Διαβήτης επιμένει να είναι αρρύθμιστος φαίνεται ότι το εκχύλισμα κανέλλας μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα. Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι πλήρως διασαφηνισμένος, αλλά η αντιυπεργλυκαιμική δράση της κανέλας και η δυνατότητά της να μειώσει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν αφήνει καθόλου ασυγκίνητη την Ιατρική και τη Φαρμακευτική.

Η κινναμαλδεΰδη που περιέχεται στην κανέλα έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων.

Φαίνεται επίσης ότι η κανέλα παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι συνταγές φαρμάκων της παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής περιελάμβαναν πολύ συχνά την κανέλα.

ΡΙΞΤΕ ΚΑΝΕΛΑ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΣΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Επειδή η κανέλα αποτελεί άξιο ρυθμιστή του σακχάρου αίματος, η κανέλα αποτελεί έναν καλό σύμμαχο στη διατροφή σας. Ρίξτε κανέλα στα φρούτα, στα ροφήματα, ώστε να αξιοποιήσετε τα οφέλη της σχετικά με τη ρύθμιση της πείνας σας.

Τσάι Κανέλας

Υλικά: 1 κούπα νερό, 1 ξύλο κανέλας, 1 φακελάκι τσάι (της αρεσκείας σας)

Οδηγίες: Βράζετε το νερό. Σε κούπα τοποθετείτε την κανέλα και το τσάι. Ρίχνετε από πάνω το καυτό νερό, σκεπάζετε και αφήνετε για 5 λεπτά. Ξεσκεπάζετε, αφαιρείτε το τσάι και αν θέλετε την κανέλα, αν θέλετε προσθέστε ζάχαρη ή γλυκαντικό.

Η ΦΡΑΣΗ

«Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» αποτελεί πρόταση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ασυναρτησία. Όμως φαίνεται να προέρχεται από «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή καν’ έλα». Κατ’ αυτήν την άποψη χρησιμοποιούταν από τους Σταυροφόρους κατά την επιστροφή τους στην κατακτημένη Κωνσταντινούπολη και κατ’ επέκταση είναι μια πρόσκληση για να φθάσει κανείς στην κορυφή.

Πηγη: iator.gr