ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ ΑΝΑΠΝΕΟΝΤΑΣ!

Date

bienestarΠάνω από το 80% του σωματικού λίπους «φεύγει» μέσω των πνευμόνων, λένε ειδικοί.

Αυτές τις γιορτές μπορείτε να φάτε ένα μελομακάρονο παραπάνω, γιατί ο τρόπος να χάσετε τις έξτρα θερμίδες είναι τόσο απλός όσο το να αναπνέετε. Όπως εξηγούν ειδικοί, η συνήθης μορφή λίπους στο σώμα μας, τα τριγλυκερίδια, αποτελείται από τριών ειδών άτομα: άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και το να χάσουμε μερικά κιλά απαιτεί την αποδέσμευση των ατόμων αυτών μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης.

Εντοπίζοντας, λοιπόν, την πορεία που ακολουθεί κάθε ένα από τα παραπάνω άτομα για να απομακρυνθεί από το σώμα μας, ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία ανακάλυψε ότι όταν 10 κιλά λίπους οξειδώνονται, 8.4 κιλά απομακρύνονται μέσω των πνευμόνων με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ τα υπόλοιπα 1.6 κιλά γίνονται νερό.

Η ανάλυση έδειξε, επίσης, ότι το εισπνεόμενο οξυγόνο που απαιτείται για αυτή τη μεταβολική διαδικασία ζυγίζει σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ότι το λίπος, που «χάνεται». Αυτό μεταφράζεται ως εξής: προκειμένου να οξειδωθούν 10 κιλά λίπους, πρέπει να εισπνεύσουμε 29 κιλά οξυγόνο, παράγοντας τελικά 28 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και 11 κιλά νερό.

Έτσι, σε κατάσταση ηρεμίας, ένα άτομο που ζυγίζει περίπου 70 κιλά εκπνέει περίπου 200 ml CO2, παίρνοντας 12 αναπνοές το λεπτό. Επομένως, εκπνέοντας 17.280 φορές την ημέρα, θα χάσει τουλάχιστον 200 γρ. άνθρακα, με περίπου το 1/3 αυτής της απώλειας να επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια ενός οκτάωρου ύπνου.

Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης έρευνας, Ruben Meerman και Andrew Brown, δήλωσαν ότι «η γνώση αυτή δεν είναι νέα, αλλά για άγνωστο λόγο κανείς μέχρι σήμερα δεν σκέφτηκε να κάνει τους υπολογισμούς αυτούς».

Συμπερασματικά φαίνεται από τα παραπάνω αποτελέσματα ότι οι πνεύμονες είναι το κύριο απεκκριτικό όργανο όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Πηγη: vita.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα