ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΥΠΕΡΜΙΚΡΟΒΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

vrikan-giati-kanei-metastaseis-karkinosΜπορεί να οδηγήσουν σε 10 εκατ. θανάτους μέχρι το 2050
Τα αυξημένα ποσοστά των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία αν δεν αναχαιτιστεί η μικροβιακή αντοχή, η σύγχρονη ιατρική θα μπορούσε να υπονομευθεί και να επιβαρύνει έως και κατά 3,5% την παγκόσμια οικονομία (περίπου 100 τρισεκατομμύρια δολάρια), όπως αναφέρει δημοσίευμα του Time.

Η απειλή αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει δυσανάλογα τον αναπτυσσόμενο κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει ο οικονομολόγος Τζιμ Ο’Νιλ, οδηγώντας σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια θανάτους στην Αφρική και 4,7 εκατομμύρια θανάτους στην Ασία. Συγκριτικά, ο καρκίνος στοίχισε τη ζωή σε 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2014.

Η έκθεση, η οποία θα ακολουθηθεί από μια πλήρη δέσμη συστάσεων για τη δημόσια υγεία μέχρι το 2016, απευθύνει έκκληση για «συνεπή διεθνή δράση που εκτείνεται σε ρυθμίσεις για τα φάρμακα και τα αντιμικροβιακά φάρμακα στη χρήση τους σε ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον», προσθέτει το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η αντιβακτηριακή έρευνα, η χρήση εναλλακτικών λύσεων, όπως τα εμβόλια και τα διεθνή μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης των βακτηρίων, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της απειλής από τις ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις.

«Θα ήταν ασυγχώρητο αν η μεγάλη πρόοδος στην καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων απειλούνταν από την έλλειψη νέων φαρμάκων, ή από την έλλειψη κοινών επενδύσεων σε υποδομές, οι οποίες θα μπορούσαν να μας κρατήσουν ασφαλείς από περιττές λοιμώξεις».

Πηγη: medicalnews.gr