ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

οικολογικά-Χριστουγεννιάτικα-στολίδια-από-χαρτί7Αντί για μεγάλη χαρά και άνεση, τα Χριστούγεννα συχνά φέρνουν μαζί τους στρες και υπερβολή- επιπλέον κατανάλωση φαγητού, ποτού, έξοδα και…απορρίμματα.

Οι περιβαλλοντολόγοι είναι υπέρμαχοι των φιλικών προς το περιβάλλον εορτών, των πράσινων Χριστουγέννων, που επιβαρύνουν λιγότερο τον πλανήτη, ενώ οδηγούν και σε καλύτερη υγεία. Αν και παραμένει δύσκολο να φανταστεί κάποιος μια στροφή σε τελείως οικολογικά Χριστούγεννα, μπορούν να γίνουν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Πράσινα δώρα. Πιό υγιεινά για σας και το περιβάλλον

Θεωρείτε το χάρισμα δώρων σημαντικό μέρος των γιορτών των Χριστουγέννων. Τα δώρα απαιτούν την κατανάλωση πηγών, με τη μορφή πρώτων υλών και ενέργειας. Το να αγοράσουμε δώρα απαιτεί την κατανάλωση βενζίνης, ενώ αφού δοθούν τα δώρα προκύπτουν τόνοι χαρτιού περιτυλίγματος, κορδελών και καρτών.

Στη συνέχεια είναι και όλες αυτές οι διαδρομές στα μαγαζιά για να αλλάξετε αντικείμενα που δεν σας χρειάζονται, για τις οποίες απαιτείται και πάλι κατανάλωση βενζίνης. Όλα αυτά δημιουργούν αρκετό συναισθηματικό και οικονομικό στρες για τους ανθρώπους.

Η λύση;

Ο Robert Lilienfeld, συμβουλεύει ότι υπάρχουν δυο είδη δώρων, τα υλικά και τα πνευματικά. Το είδος των δώρων που έχει την πιο μεγάλη συναισθηματική αξία-τα υγιεινότερα δώρα-είναι αυτά που παρέχουν εμπειρίες. Μπορείτε να βοηθήσετε ανθρώπους να ταξιδέψουν, να τους δώσετε εισιτήρια για συναυλίες, μουσεία ή αθλητικά γεγονότα.

Αυτού του τύπου τα δώρα βοηθούν να περιοριστεί η ποσότητα του χαρτιού περιτυλίγματος. Ακόμα και τα παραδοσιακά δώρα μπορούν να δοθούν με τρόπο που ελαχιστοποιεί τα απορρίμματα.

Μπορείτε να βρείτε ανακυκλώσιμα υλικά για να τυλίξετε δώρα, σημειώνει ο Lilienfeld.

Αληθινά ή ψεύτικα δέντρα

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα αποτελούν δίλημμα, καθώς και τα φυσικά και τα τεχνητά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ένα ψεύτικο δέντρο θα διαρκέσει χρόνια και έτσι θα αποφεύγετε το να βγαίνετε κάθε χρόνο να αγοράσετε φρέσκο δέντρο.

Τα αληθινά δέντρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες. Σύμφωνα με έρευνα, η μούχλα του δέντρου αυξάνεται περισσότερο από 6 φορές σε διάστημα 15 ημερών, όταν το δέντρο βρίσκεται στο σπίτι, επιδεινώνοντας την αλλεργία ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι σε αυτήν.

Κανένα αληθινό δέντρο δεν είναι υποαλλεργικό και τα στολίδια που βάζετε πάνω του και που μπορεί να τα έχετε πολλά χρόνια, μαζεύουν σκόνη, που επηρεάζει τους ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες.

Από την άλλη μεριά, τα ψεύτικα δέντρα είναι φτιαγμένα από πετρέλαιο και η μέθοδος κατασκευής συχνά αφορά διοξίνες, τοξικά χημικά που προκαλούν καρκίνο και συσσωρεύoνται στο λιπώδη ιστό.

Επίσης, λείπει το άρωμα του φυσικού δέντρου που συνδέεται με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

‘Πράσινη γιορτή’. Το μέτρο είναι πιο ευχάριστο

Αν θέλετε να κάνετε το γεύμα σας περισσότερο βιολογικό, ίσως θα είναι καλύτερο να διαλέξετε πολλά βιολογικά προϊόντα.

Όσον αφορά το εορταστικό γεύμα, το πιο σημαντικό είναι το μέτρο. Αν δεν φάτε πολύ γαλοπούλα-ή άλλη τροφή-πιθανόν θα κάνετε περισσότερο καλό στην υγεία σας από ότι θα μπορούσε να κάνει η διατροφή με βιολογικά τρόφιμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν περίπου δυο ή περισσότερα κιλά την περίοδο των διακοπών, λόγω του παραπάνω φαγητού και της χαρούμενης διάθεσης. Αν δεν θέλετε να προσθέσετε πόντους στη μέση σας προσπαθήστε να γλιτώσετε λίγες θερμίδες από όπου μπορείτε, χωρίς να στερηθείτε τη χαρά του εορταστικού γεύματος και της διασκέδασης.

Το μέτρο είναι το κλειδί. Να είστε επιλεκτικός στο μπουφέ, να ξεχάσετε τη δεύτερη μερίδα και όταν έρθει η ώρα του γλυκού να φάτε ένα μικρό κομμάτι ή να το μοιραστείτε στα δυο. Κάντε ότι μπορείτε για να μείνετε ενεργητικοί και συνεχίστε την άσκηση για να αποβάλετε τις παραπάνω θερμίδες.

Περισσότερο ‘πράσινη’ διακόσμηση

Τα φωτάκια μπορούν να καταναλώσουν ανησυχητικά μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φώτα LED για εξοικονόμηση ενέργειας. Χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια, που μπορεί να φτάσει έως και το 90%.

Το λιγότερο είναι καλύτερο

Συμπερασματικά, είναι απλό να περιορίσετε την πίεση στο περιβάλλον και σε σας κατά τη διάρκεια των γιορτών. Χρησιμοποιείστε λιγότερα αντικείμενα. Αγοράστε λιγότερα δώρα, χρησιμοποιείστε λιγότερα στολίδια και μικρότερα γεύματα.

Αυτό θα συμβάλει περισσότερο από οτιδήποτε στην υγεία του πλανήτη, του οργανισμού σας και…της τσέπης σας.

Πηγη: iatronet.gr