ΠΩΣ ΝΑ ΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

5294571487_435324562b_b-thumb-largeΓια πολλούς ασθενείς με καρκίνο, τα γεύματα με την ευρύτερη οικογένεια και τα πάρτυ των γιορτών μπορεί να συνοδεύονται από μεγάλο φόβο. Τι θα πρέπει να τους λέμε και τι όχι.

Η περίοδος των γιορτών, για έναν καρκινοπαθή, μπορεί να είναι περίοδος προσωπικού θριάμβου ή ευλογίας, αν τα καταφέρει καλά.

Ωστόσο, για πολλούς από αυτούς, τα γεύματα με την ευρύτερη οικογένεια και τα πάρτυ μπορεί να συνοδεύονται από μεγάλο φόβο.

Ο ψυχολόγος Dr. Joe Taravella, δήλωσε ότι είναι φυσικό να αισθάνεται κάποιος αμηχανία μπροστά σε κάποιον που είναι πολύ άρρωστος, ιδιαίτερα σε μια συγκέντρωση. ‘’Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να πουν σε δύσκολες καταστάσεις ή σε λυπηρές ή όταν δεν ακούν ευχάριστα νέα’’, δήλωσε ο ειδικός. Οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Αντί να ακούν ενεργά θέλουν να δώσουν συμβουλές και να κάνουν κάποιον να αισθανθεί καλύτερα.

Ωστόσο, ο ειδικός δήλωσε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις δεν είναι κατάλληλες για να προσφερθούν ιατρικές συμβουλές, ακόμα και αν φαίνεται περίεργο να μην αντιμετωπιστεί το θέμα.

Οι άνθρωποι συχνά γίνονται αναίσθητοι, είτε σκοπίμως είτε όχι, δήλωσε ο ειδικός.

Πρόσθεσε ότι αν σε κάποια γιορτή ή κοινωνική περίσταση συναντήσει κάποιος κάποιον σοβαρά άρρωστο είναι καλύτερο να αφήσει τον ασθενή να ξεκινήσει και να καθορίσει αυτό που θέλει να συζητήσει, είτε αυτό αφορά τον καιρό, είτε τη δουλειά, είτε την αγωγή κατά του καρκίνου.

Ο ειδικός πρόσθεσε ότι οι γιορτές είναι επίσης διάστημα επανασύνδεσης με ανθρώπους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση ενός ασθενούς. Να είστε ο εαυτός σας. Αν είστε διασκεδαστικός συνεχίστε να είστε και αν ο ασθενής θέλει να εκφράσει λύπη ακούστε τον και μην προσπαθήσετε να του τη διώξετε, συμβουλεύει.

Για όσους είναι σοβαρά ασθενείς, οι κοινωνικές συναθροίσεις μπορεί να φέρνουν νευρικότητα. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν ότι το χιούμορ μπορεί να κάνει καλό.

Αν δεν έχετε καταλήξει σχετικά με το τι θα πρέπει να λέτε σε κάποιον ασθενή με καρκίνο, σε μια γιορτή, ακολουθούν συμβουλές.
Τι να μην πείτε

Θα γίνεις καλά
Όλα θα πάνε καλά
Ξέρω πώς αισθάνεσαι
Πόσο σοβαρό είναι;
Ο Θεός δεν μας δίνει περισσότερα από όσα μπορούμε να αντέξουμε
Έχω ένα φίλο (συγγενή) που μόλις πέθανε από καρκίνο
Γιατί δεν δοκιμάζεις αυτή τη θεραπευτική αγωγή που διάβασα (ή άκουσα);

Τι να πείτε

Υπάρχει κάτι που χρειάζεσαι;
Μπορώ να κάνω κάτι;
Θα ήθελες να μιλήσεις για αυτό;
Ευτυχισμένα Χριστούγεννα (Νέο Έτος). Χαίρομαι τόσο που σε βλέπω.

Πηγη: iatronet.gr